Undang-Undang Adil: Konsep, Prinsip dan Kesaksamaan

Undang-Undang Adil: Konsep, Prinsip dan Kesaksamaan | IKRAM

Undang-Undang Adil: Konsep, Prinsip dan Kesaksamaan

Konsep dan prinsip perundangan yang adil bermula dengan menghormati semua jaminan dan hak yang ditetapkan dalam undang-undang hak asasi manusia dalam sistem perundangan negara. 

Apalagi, tidak mungkin sama sekali untuk bercakap tentang perbicaraan yang adil kecuali di negara yang menghormati prinsip keabsahan dan kedaulatan undang-undang, dan badan kehakimannya adalah pihak berkuasa yang bebas dan saksama yang tidak berpihak kepada sesiapa, selain berlandaskan undang-undang.

“Undang-undang yang adil merujuk kepada kedaulatan undang-undang yang menjamin hak serta adil dan saksama tanpa mengira kaum, agama, bagsa, suku dan pelbagai latar belakang,” demikian penjelasan Setiausaha Agung Pertubuhan IKRAM Malaysia, Hj. Shahrul Aman Mohd Saari. 

Mengikut piawaian antarabangsa, ia menilai sejauh mana komitmen kerajaan terhadap perundangan yang adil bermula dari saat tertuduh ditangkap dan dilucutkan kebebasannya, melalui peringkat penahanan, penyiasatan dan soal siasat, kemudian membawanya ke perbicaraan, seterusnya mengeluarkan ketetapan atau hukuman, dan berakhir dengan peringkat merayu ketetapan atau melaksanakannya.

Pada setiap peringkat, malah pada setiap langkah perbicaraan, sebelum, semasa dan walaupun selepas keputusan dikeluarkan, ia dikawal oleh kawalan dan piawaian yang rapi lagi tepat, sama ada berkenaan dengan kandungan atau langkah-langkah yang diambil terhadap tertuduh.

Hadis Nabi Sallallahualahiwasallam dalam riwayat Muslim (2578) mengatakan;

اتَّقُوا الظُّلْمَ فَإِنَّ الظُّلْمَ ظُلُمَاتٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

“Hindarilah kezaliman, kerana kezaliman itu mendatangkan kegelapan pada hari kiamat kelak!”

Dalam pada itu, undang-undang sivil menyentuh spektrum yang sangat luas dan pelbagai dalam kehidupan seharian. 

Sebagai contoh, pekerjaan, urus niaga pengguna, hutang dan kredit, hubungan keluarga, pengurusan hal ehwal kewangan, penjagaan kesihatan warga tua serta banyak lagi bidang aktiviti sosial dan komersial dikawal oleh undang-undang sivil.

Sistem keadilan adalah penangkal rasa tidak puas hati apabila nilai-nilai asas yang terkandung dalam undang-undang dan sistem keadilan disinggung, walaupun sistem keadilan sebenarnya belum dilaksanakan.

Ketidakpuasan hati mungkin tertumpu pada sistem keadilan tetapi writ (perintah atau proses) keadilan amat berkait rapat dengan kualiti dan integriti masyarakat. Implikasinya ialah kegagalan memberi bantuan untuk menangani masalah yang wajar dalam masyarakat.

Prinsip kedaulatan undang-undang

Menurut Co-Founder & CEO, World Justice Project (WJP), William H. Neukom, kedaulatan undang-undang adalah asas bagi komuniti keadilan, peluang dan keamanan yang sihat.

Justeru, takrifan kedaulatan undang-undang dibina berdasarkan empat prinsip sejagat, dibangunkan mengikut piawaian dan norma yang diterima di peringkat antarabangsa, dengan berunding dengan pelbagai jenis pakar di seluruh dunia.

Kedaulatan undang-undang ialah sistem undang-undang, institusi, norma dan komitmen komuniti yang mengetengahkan empat prinsip universal:

1. Akauntabiliti: Kerajaan dan juga pihak swasta bertanggungjawab di bawah kuasa undang-undang.

2. Undang-undang: Undang-undang bersifat jelas, dihebahkan, dan stabil serta digunakan secara sama rata kepada sesiapa pun.

3. Kerajaan Terbuka: Proses di mana undang-undang diterima pakai, ditadbir, diadili dan dikuatkuasakan boleh diakses, adil serta cekap.

4. Keadilan yang boleh dicapai dan tidak memihak (pilih kasih): Keadilan disampaikan tepat pada masanya oleh wakil yang cekap, beretika dan bebas serta neutral, yang boleh diakses, mempunyai sumber yang mencukupi dan mencerminkan susunan komuniti yang mereka berkhidmat.

Krisis dan penghormatan

Tidak kira siapa atau di mana kita tinggal, kedaulatan undang-undang mempengaruhi kita. Ia adalah asas untuk komuniti keadilan yang sejahtera, peluang dan keamanan menyokong pembangunan, kerajaan yang bertanggungjawab dan menghormati hak asasi.

Kedaulatan undang-undang berkait rapat dengan pertumbuhan ekonomi yang lebih tinggi, keamanan yang lebih baik, lebih banyak pendidikan dan hasil kesihatan yang lebih baik.

Krisis kedaulatan undang-undang, penghormatan terhadapnya, komitmen terhadapnya dan kehilangan kepercayaan terhadapnya adalah salah satu krisis dan tribulasi terbesar yang dialami oleh negara dan masyarakat di Timur Tengah.

Ia telah menghalang mereka daripada mengejar negara maju yang berpegang teguh pada prinsip dalam usaha kebangkitan dan mencapai kemajuan kerana undang-undang asalnya adalah asas.

Dan peraturan juga yang mentadbir dan mengatur masyarakat dengan mentakrifkan hak dan kewajipan individu. Penunjuk tadbir urus global mentakrifkan peraturan undang-undang sebagai sejauh mana kepercayaan dan komitmen individu terhadap undang-undang. 

Sebaliknya, kita mendapati bahawa norma ini telah mendapat tempat yang paling besar dalam hati nurani semua masyarakat manusia, terutamanya dalam masyarakat Timur Tengah.

Beberapa negara maju telah mencapai tahap menghormati undang-undang dan menggunakannya sebagai sistem utama yang bertanggungjawab untuk mengawal selia hubungan, hak dan kewajipan.

Undang-undang di kebanyakan negara maju itu termasuklah mekanisme dan kaedah untuk meminda serta memansuhkan undang-undang yang tidak adil, atau undang-undang yang terbukti tidak berkesan atau menjadi tidak selari dengan perubahan dan perkembangan yang berlaku dalam masyarakat.

Mekanisme ini bagi memastikan penyertaan setiap orang dalam menggubal dan meminda undang-undang, dan dengan itu rasa kebersamaan meningkat dalam kalangan masyarakat. 

Ketidakpuasan hati masyarakat terhadap sistem pemerintahan dan ketiadaan demokrasi dalam pelbagai jabatan dan agensi secara semula jadi menjadikan individu cenderung untuk tidak menghormati undang-undang, tidak mahu mematuhinya, cuba mengelaknya, dan keadaan ini menjurus kepada pengamalan rasuah dalam pelbagai bentuk.

Sebagai contoh, amalan rasuah, nepotisme dan lain-lain boleh berpunca daripada aspek lain, antaranya kerapuhan penguatkuasaan undang-undang atau kezaliman pihak berkuasa yang memerintah itu sendiri.

Tidak terkecuali, rejim diktator yang ditolak oleh rakyat sering mengikuti sistem memihak kepada mereka yang mempunyai kuasa dan wang, yang sering digambarkan sebagai penolak undang-undang.

Oleh itu, kita melihat bahawa pertembungan antara individu dan undang-undang dijana oleh keretakan yang telah berlaku dalam hubungan antara individu dan entiti yang bertanggungjawab untuk melaksanakan dan menyelianya.

Namun, revolusi tidak menjamin pencapaian demokrasi secara langsung, segera dan nyata. Usaha untuk mencapai demokrasi dan keadilan bermula dengan kepercayaan individu terhadap pelaksanaan sistem perundangan kerana ia adalah objek yang memastikan pencapaian demokrasi.

Keadilan dan kesaksamaan

Konsep keadilan begitu sukar untuk diterjemahkan dalam kebanyakan masyarakat kita. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan keadilan? Mungkinkah yang lebih penting, bagaimana seseorang itu boleh membangunkan rasa keadilan yang kuat?

Keadilan ialah istilah relatif. Dalam erti kata lain, ia bukan sama ada kita mendapat apa yang kita layak, tetapi sama ada kita mendapat apa yang kita layak jika dibandingkan dengan orang lain.

Memandangkan kebanyakan daripada kita mungkin akan mengaku merasakan bahawa dirinya lebih layak daripada yang sepatutnya, ia mungkin menjadikannya lebih penting untuk mempertimbangkan bagaimana keadilan yang bersesuaian.

Mereka yang telah mengembangkan rasa keadilan yang baik cenderung untuk meletakkan sesuatu itu pada tempatnya, selain inginkan perkara yang benar pada tempat yang benar. Ia juga mahu orang lain mendapat bahagian yang saksama daripada apa yang mereka perlukan untuk menjalani kehidupan yang baik.

Dalam erti kata lain, orang sedemikian mempunyai perasaan yang kuat tentang apa yang mereka dan orang lain benar-benar layak dan apa yang mereka perlukan untuk menjalani kehidupan yang baik. Keadilan ialah berkaitan dengan konsep melayan orang lain dengan baik.

Keadilan secara ringkasnya membentuk asas masyarakat bertamadun. Masyarakat tanpa undang-undang yang adil cenderung bersikap keras dan tidak bertolak ansur sehingga sering membawa kepada konflik. 

Realitinya, di dunia ini seharusnya setiap manusia mempunyai hak untuk mendapatkan undang-undang yang adil. Barangkali kita tidak percaya sepenuhnya tetapi semua wajar mengetahui bahawa prinsip itu penting.

Prinsip keadilan juga telah membawa kepada beberapa perubahan besar dalam isu sosial sejak dua atau tiga abad yang lalu. Contohnya tentang pembebasan wanita, kejatuhan sistem aparteid di Afrika Selatan atau gerakan hak sivil di AS.

Kesemuanya atau sebahagian besarnya didorong oleh rasa berlaku ketidakadilan yang kuat dalam kalangan masyarakat, dan bukan hanya dalam kalangan kumpulan yang kehilangan haknya.

Aristotle menyifatkan ‘keadilan’ sebagai:

“Kesakitan yang dirasai pada nasib baik atau buruk jika tidak layak, atau kegembiraan dirasakan pada mereka jika layak.”

Dengan kata lain, keadilan adalah perasaan baik dan buruk pada saat yang sesuai. Tetapi ia juga mungkin untuk merasakan perasaan ini pada masa yang tidak tepat. Amat penting untuk mencari keseimbangan untuk perasaan peribadi dengan rasa keadilan iaitu undang-undang yang diharapkan.

Sebagai contohnya, kesakitan pada nasib baik orang lain berubah menjadi iri hati, dan bergembira dengan nasib malang adalah kedengkian.

Jika seseorang mendapati bahawa dirinya cenderung kepada keterlaluan itu, cubalah bersungguh-sungguh untuk bergembira atau bersimpati dengan orang lain. Kadang-kadang perkataan itu boleh menjadi perbuatan, dan seseorang itu mungkin mendapati bahawa perasaan dirinya juga berubah!

Dalam konteks yang lain, apabila seseorang itu percaya bahawa dirinya mungkin telah dilayan secara tidak adil, mungkin ia perlu bertanya kepada dirinya sendiri sama ada orang lain akan melihatnya dalam pandangan yang sama sebelum dirinya bertindak balas. Apa yang pasti, dunia boleh kelihatan sangat berbeza apabila dilihat dari perspektif lain.

Ia termasuk menyantuni rakyat dengan undang-undang yang adil dalam semua keadaan dan masa, menjadikan kehidupan mereka  aman dan sejahtera, memiliki kedudukan yang setara, hak-hak dan tanggungjawab yang sama serta berpeluang meningkatkan taraf kehidupan masing-masing ke satu tahap yang lebih tinggi dan lebih sempurna lagi.

Tidak ada diskriminasi antara mereka, semuanya akan menerima layanan yang sama dan saksama, dijamin boleh memperoleh hak-hak masing-masing menerusi prosedur-prosedur yang telah ditetapkan dan semua rakyat  dinaungi di bawah satu sistem kehakiman yang sama dan saksama.

Maka, amatlah penting bagi kita sebagai rakyat mendidik diri untuk celik undang-undang agar tidak ditindas, kerana apa yang seseorang tidak tahu itu boleh digunakan oleh pihak-pihak tertentu untuk memanipulasi kehidupannya.

Jadilah warga yang bijak undang-undang kerana itu juga adalah tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia. 

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia