Solidariti Palestin: Isu Kemanusiaan Merentas Sempadan

Solidariti Palestin: Isu Kemanusiaan Merentas Sempadan | IKRAM

Konflik peperangan di bumi Gaza, Palestin mempunyai sejarah yang begitu panjang, hampir lebih enam dekad lamanya.

Sejak 15 Mei 1948, tertubuh sebuah negara haram Israel, lalu bermulalah juga episod demi episod tidak berperikemanusiaan oleh Zionis, manusia yang bertopengkan syaitan dan iblis. 

Nukilan sejarah moden Palestin menyatakan bahawa bumi Palestin telah jatuh ke tangan British bermula sejak tahun 1917 setelah kerajaan Turki Uthmaniyah ditewaskan oleh tentera British. Sejurus tiga tahun kemudian, Liga Bangsa-Bangsa telah memberi mandat kepada British untuk mentadbir Palestin.

Pada bumi Palestin itu sendiri, terdapat nilai sentimen orang Islam yang sangat tinggi. Ia merupakan tanah suci bagi seluruh umat Islam. Bumi Palestin telah menjadi saksi akan peristiwa Israk dan Mikraj selain menjadi tempat kebanyakan para Nabi diutuskan. Firman Allah SWT dalam Surah al-Israa’ ayat 1 yang bermaksud:

“Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid al-Haram (di Makkah) ke Masjid al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Dalam memahami ayat ini, Syeikh Dr Wahbah al-Zuhaili dalam kitab tafsirnya, Tafsir al-Munir, menyatakan bahawa Masjid al-Aqsa dalam surah ini ialah Baitulmaqdis. Ia dinamakan Masjid al-Aqsa disebabkan jaraknya yang jauh dari Masjidil Haram.

Ia juga merupakan masjid yang paling jauh daripada ahli Makkah di atas muka bumi ini yang dituntut atau disyariatkan bagi kita untuk menziarahinya. Demikian tafsirannya yang sekali gus menekankan kepada kita akan kepentingan mempertahankan khazanah sejarah umat Islam yang terpenting.

Setelah enam dekad lamanya, bumi Palestin masih berkonflik dengan mereka yang tidak mempunyai kewarasan, menghambat dan menghalau orang asal lalu menjadikan tanah tersebut seolah-olah tanah bapa mereka sendiri.

Perlu ditegaskan bahawa konflik Palestin-Israel ini tidak dibayangi oleh perseteruan agama semata-mata. Bahkan konflik yang sejak sekian lama berlaku ini telah merentasi soal agama, kaum dan keturunan. Ia adalah soal perjuangan bagi manusia yang masih waras, menuntut bela dan mempertahankan segala yang telah menjadi hak mereka selama ini.

Seperti lontaran pandangan oleh Azzam Tamimi, seorang aktivis politik, dalam laporan berita Astro Awani, beliau dengan lantang menegaskan bahawa di sebalik pencerobohan Zionis terhadap Palestin, kita perlu membongkarkan ideologi perkauman dan agenda aparteid seperti yang pernah berlaku di Afrika Selatan.

Dengan nada tegas, beliau menekankan soal ini bukanlah isu konflik dua negara, tetapi isu manusia sejagat yang cuba dinormalisasikan oleh pihak Zionis untuk berlaku kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Episod kekejaman dan penindasan Zionis yang terus bermaharajalela memberi tekanan dan mencengkam kehidupan normal umat Palestin.

Kekejaman ini terus diberi perlindungan demi perlindungan dengan pelbagai nama sehingga lahirlah satu deklarasi sokongan untuk mencengkam umat Palestin iaitu Deklarasi Balfour yang telah diisytiharkan pada 2 November 1917.

Deklarasi ini membuktikan bahawa British telah memberi restu kepada Israel untuk menubuhkan sebuah negara haram. Dengan deklarasi ini, rakyat tempatan yang juga merupakan penduduk asal bumi Palestin diberikan tekanan dan sekatan, dihalau dan diusir keluar.

Oleh hal yang demikian, bukanlah sesuatu yang baharu apabila Amerika Syarikat menzahirkan sokongannya terhadap Israel kerana mereka juga telah mewarisi komplot jahat British-Israel yang tidak bertamadun.

Melalui pelbagai episod kekejaman Zionis ini, jelas kepada kita bahawa mereka bukan sekadar berperang dengan tentera mujahidin Islam di bumi Gaza, bahkan mereka turut berperang dengan sesiapa sahaja yang mempertahankan Palestin.

Ia termasuklah membunuh kanak-kanak dan orang tua, menyeksa kaum wanita dan pelbagai lagi aksi kesyaitanan mereka yang kita sendiri dapat melihatnya. Apalah dosa anak-anak kecil yang tidak tahu-menahu, namun turut diheret menjadi mangsa korban kerakusan puak Zionis laknatullah ini.

Perbuatan zalim yang terus-menerus ini jelas telah melanggar undang-undang antarabangsa. Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah (EU), Josep Borrell, beliau menegaskan bahawa hak mempertahankan diri perlu dilakukan mengikut undang-undang antarabangsa dan bukannya menyerang kawasan penempatan awam secara membabi buta.

Kekejaman puak Zionis yang tidak berhati perut ini lebih jelas ditonjolkan dengan tindakan mereka memutuskan bekalan elektrik, air dan makanan ke Gaza. Ia tak ubah seperti genosid atau pembunuhan beramai-ramai.

Kenyataan oleh Menteri Pertahanan Israel, Yoav Gallant yang mengumumkan mengenai sekatan sepenuhnya untuk menghentikan makanan dan bahan api ke Gaza, jelas memperlihatkan mereka sudah menentang norma kemanusiaan.

Ini bukan lagi soal dua negara yang berseteru, tidak pula sekadar isu peperangan agama, tetapi telah melepasi garisan merah menyentap hak kemanusiaan, merampas hak hidup dan sebagainya.

Melalui episod tidak berkesudahan ini, kita telah didedahkan wajah sebenar Barat yang seperti talam dua muka, dahulunya merekalah yang tersangat membela hak asasi kemanusiaan, namun apabila membabitkan isu ini, mereka seperti telah pekak, membisu dan membuta.

Kita sangat ternanti-nanti suara pejuang hak asasi manusia yang sungguh dipelopori oleh pihak Barat. Di manakah praktiknya Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) yang telah sekian lama menjadi perlembagaan dunia Barat sejak diangkat pada tahun 1948? 

Sebanyak 30 fasal tercatat dalam deklarasi ini yang memberikan jaminan hak keadilan sosial, kebebasan hidup dan sebagainya. Pun begitu, deklarasi ini hanya tinggal sebuah pernyataan apabila isu Palestin tidak terbela.

Sungguh, melihat rentetan siri konflik Palestin-Israel ini, seluruh warga dunia yang masih waras dan sedar, bersolidariti bersama Palestin meskipun berbeza agama dan budaya. Hal ini memberikan justifikasi kepada kita sesungguhnya konflik ini adalah konflik kemanusiaan yang tidak bertepi. 

Umat manusia seharusnya sedar dan bangkit menuntut keadilan bukan kerana Palestin semata-mata, tetapi kerana kemanusiaan, tidak ada siapa yang terkecuali.

Perjuangan solidariti ini adalah kerana kemanusiaan. Tidak ada sesiapa yang waras mampu meredai perbuatan kejam tidak bertamadun ini. Semoga Allah membantu kita membebaskan umat manusia di bumi Palestin daripada cengkaman manusia bertuhankan syaitan laknatullah.

Muhammad Faidhi Azis
Aktivis Rakan Hidayah Perlis

Foto: Al Jazeera

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia