Semarakkan budaya kesukarelawanan

“Budaya menyumbang tanpa mengharapkan balasan ini harus ditanam dan dipupuk semenjak kecil,” jelasnya dalam kolum Sinar Islam.

Beliau adalah seorang yang aktif dalam beberapa program pendidikan ketika di United Kingdom dan penglibatan ini menurutnya, bukan sahaja dapat memberikan manfaat kepada orang lain, tetapi juga tarbiah dan latihan yang menginsafkan kepada diri sendiri.

“Apabila kita menyertai NGO (Dapur Jalanan), saya dapat rasakan ia adalah  wadah atau tempat paling sesuai untuk saya menyumbang bakti kepada mereka yang memerlukan.”

Lebih mengagumkan ujarnya, golongan pelajarlah yang paling ramai terlibat dengan program amal ini dan sanggup keluarkan duit sendiri untuk disumbangkan kepada yang memerlukan, walaupun masih belum ada pendapatan tetap, namun usaha mereka untuk membantu itu amat disanjung tinggi.

“Saya juga terlibat dengan IKRAM. Banyak aktiviti dan program kemasyarakatan yang dianjurkan bersama, sama ada sesama ahli mahupun untuk masyarakat luar tanpa mengira bangsa dan agama,” jelas Dr Hamidah.

Beliau berkata, program IKRAM kebanyakannya bertemakan ilmu dan kebajikan dan kini peranan beliau dalam isu-isu pendidikan menjadi lebih signifikan apabila menjadi tulang belakang suaminya, Dr Maszlee Malik sebagai Menteri Pendidikan Malaysia.

“Bagi saya, ilmu yang ada perlu dikongsi dan bukan untuk disimpan sendiri sahaja.”

Tambahnya lagi, menerusi misi kemanusiaan bersama gelandangan yang disertai, banyak pengajaran dan iktibar yang boleh diambil.

“Antaranya, menilai kesusahan diri sebenarnya lebih kecil jika nak dibandingkan dengan masalah yang terpaksa ditanggung oleh orang lain,” jelasnya.

Beliau berkata, asas kepada kesedaran kesukarelawanan itu adalah sifat hormat- menghormati antara satu sama lain.

“Setiap individu itu harus berusaha mengenal pasti potensi dan kelebihan yang ada, supaya boleh dimanfaatkan kepada pihak yang memerlukan dan kelebihan itu perlu dimanfaatkan ke jalan yang mampu mendatangkan ganjaran yang baik.”

Beliau yang berkelulusan sarjana muda dalam bidang Fiqh dan Usul al-Fiqh di Jordan serta sarjana dan doktor falsafah di Universiti Malaya berkata, selepas berpeluang ke UK bersama keluarga, ia memberi impak dalam kehidupannya sebagai seorang ibu, isteri dan Muslimah.

“Saya berpeluang berinteraksi dengan pelbagai kelompok masyarakat. Di sana, kami disatukan dalam satu akidah. Walaupun kehidupan lebih terbuka, namun masih memegang identiti dan prinsip,” jelasnya.

Sebelumnya, beliau pernah berpeluang menjadi penolong guru di Bowburn Junior School, Durham, penasihat ko-kurikulum, pendidikan dan Bahasa Arab di Pusat Pendidikan Al-Amin Berhad dan  tutor di al-Haadiyah Learning Center di Middlesborough.

Sumber: Sinar Harian

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia