Penyelewengan mega FELDA pengajaran besar untuk negara

Negara dikejutkan dengan pembongkaran penyelewengan dan kecurangan mega yang berlaku terhadap FELDA seperti yang terkandung dalam Kertas Putih yang dibentangkan oleh Menteri Hal Ehwal Ekonomi di Parlimen pada hari Rabu lepas, 10 April 2019.

IKRAM mengutuk penyelewengan dan kecurangan mega ini dan mendesak agar semua yang terlibat dibawa ke muka pengadilan secepat mungkin.

Kertas putih yang mendedahkan situasi sebenar dan kedudukan kewangan FELDA disediakan berdasarkan kajian forensik firma perakaunan ternama Ernst & Young. Ia mendedahkan lapan pelaburan FELDA bernilai RM4.4 bilion yang telah susut nilai sebanyak 50 peratus kepada RM2.2 bilion selain daripada isu-isu berkaitan pelanggaran proses dan tatacara pelaburan FELDA, isu-isu berkaitan pelaporan FELDA pada tahun-tahun kebelakangan yang tidak tepat dan lain-lain.

Akibatnya, bukan sekadar kerugian dalam jumlah yang sangat besar, kerajaan kini terpaksa memberikan bantuan kewangan sebanyak RM6.23 bilion untuk memulihkan semula kedudukan FELDA.

Memandangkan isu ini agak kompleks yang melibatkan beberapa transaksi di dalam dan di luar negara dan jumlah pelaburan yang besar, IKRAM menyeru agar pihak yang berminat agar mendapatkan maklumat yang tepat supaya penilaian yang objektif dan rasional dapat dilakukan.

Jelasnya, tragedi yang melanda FELDA ini adalah isu besar kerana melibatkan kegagalan tadbir urus sebuah agensi yang diamanahkan untuk menjaga kepentingan peneroka FELDA. Isu ini juga berkait rapat dengan integriti kepimpinan yang terlibat secara langsung dalam menguruskan FELDA, sama ada di peringkat kerajaan mahupun di peringkat pengurusan tertinggi FELDA. 

Sehubungan itu, tragedi FELDA ini mestilah dijadikan pengajaran oleh kerajaan dan rakyat supaya kesilapan yang sama tidak berulang pada masa yang akan datang, sebagaimana juga isu 1MDB yang terpalit dengan isu-isu berkaitan kegagalan tadbir urus, pecah amanah dan kelemahan kualiti kepimpinan.

Tragedi ini mengingatkan rakyat Malaysia betapa pentingnya untuk memilih pemimpin yang amanah, berintegriti dan profesional di semua peringkat.

IKRAM mendoakan agar usaha-usaha kerajaan untuk memulihkan kedudukan FELDA dengan gagasan Model Felda Baharu bagi membantu golongan peneroka akan berjalan lancar dan mencapai objektif-objektif yang telah ditetapkan.

Pada era Malaysia baharu yang hampir menjangkau ulang tahun pertama ini, IKRAM ingin mengingatkan kerajaan agar komited untuk meletakkan agenda  reformasi dan pengislahan dalam pentadbiran kerajaan sebagai agenda utama negara.

Selain tadbir urus yang baik dan kepimpinan yang kompeten dan berintegriti, agenda ini juga boleh dilaksanakan dengan mengukuhkan sistem pemerintahan yang berasaskan semak dan imbang yang berkesan dan undang-undang yang adil.

Ini selaras dengan ciri-ciri Negara Rahmah Mithali yang diperjuangkan IKRAM, yang mudah-mudahan dengan penerapan ciri-ciri tersebut, negara kita akan dikurniakan kemakmuran dan rahmat daripada Allah SWT. 

 

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia