Kurangkan pergantungan kepada kerajaan

“Generasi akan datang perlu dididik supaya kurangkan pergantungan kepada kerajaan dan berhemah dalam berbelanja demi masa depan mereka sendiri,” jelas beliau satu kenyataannya.

Beliau berpandangan bahawa langkah kerajaan memberikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada rakyat dengan menggunakan duit hutang kerajaan (seperti yang dilakukan oleh kerajaan BN dahulu) adalah satu langkah mencari populariti yang tidak bertanggungjawab serta tidak akan menyelesaikan masalah masyarakat dalam jangka panjang.

“Akan tetapi, ia akan membuat keadaan kewangan kerajaan menjadi lebih teruk,” tegas beliau yang juga Ahli Movement for Monetary Justice (http://mmj.my/).

Menurut Mohd Nazari, jika langkah ini diteruskan juga, akhirnya nanti kerajaan Pakatan Harapan akan terpaksa memperkenalkan GST semula untuk mengutip cukai dari rakyat dengan lebih berkesan untuk membantu membayar hutang kerajaan yang akan meningkat.

“Dalam erti kata yang lain, akhirnya rakyat juga yang akan susah.”

Beliau berkata, penyelesaian masalah dalam jangka panjang ialah menukar nilai kehidupan sendiri supaya lebih sederhana dalam berbelanja, mengukur baju di badan sendiri dan mengelak daripada berhutang dari industri perbankan.

“Kita semua perlu sedar, selagi semua masih bergantung kepada industri perbankan dan memberi keuntungan kepada industri tersebut, masalah peningkatan kos sara hidup tidak akan dapat diselesaikan.”

Baru-baru ini terdapat pelbagai reaksi masyarakat berikutan kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa pentadbirannya berhasrat mengurangkan BR1M secara berperingkat sebelum dihentikan sepenuhnya.

“Ada yang menyokong dan ada yang mengutuk dengan keras. Yang mengutuk mungkin termasuk mereka yang berpendapatan rendah yang merasakan bahawa adalah menjadi tanggungjawab kerajaan membantu golongan yang lemah dan miskin,” kata Mohd Nazari lagi.

Tambahnya beliau lagi yang juga Ahli Dewan Perwakilan Nasional IKRAM berkata, sudah tentu membantu golongan yang lemah dan miskin adalah satu tanggungjawab semua ahli masyarakat dan bukan tanggungjawab kerajaan semata-mata.

“Siapakah yang patut membantu orang-orang yang susah jika kerajaan tidak mampu melakukannya? Sebagaimana yang dicontohkan Rasulullah SAW kepada kita, yang patut membantu orang susah bukan kerajaan tetapi ahli masyarakat sendiri,” tegasnya.

Dalam kenyataan itu, Nazari berkata Rasulullah SAW tidak menggunakan wang kerajaan yang dikutip dari hasil cukai ke atas rakyat untuk membantu orang susah.

“Baginda SAW menganjurkan dan menasihati orang-orang mukmin untuk berbelanja membantu orang susah, terutama sekali dari kalangan ahli keluarga mereka sendiri dan jiran terdekat.”

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia