Boikot Produk Rakan Sejenayah Israel

Boikot Produk Rakan Sejenayah Israel | IKRAM

Boikot ekonomi dianggap sebagai salah satu kaedah yang boleh diguna pakai untuk menekan pendudukan Israel supaya mematuhi undang-undang antarabangsa dan menghormati hak rakyat Palestin, dengan menekan syarikat swasta untuk menamatkan penglibatan mereka dalam jenayah negara penjajah itu, demikian kenyataan yang dikeluarkan Gerakan Boycott, Divestment, Sanctions (BDS).

“Ekonomi Israel sangat bergantung kepada perdagangan dan pelaburan antarabangsa, yang menjadikan Israel terdedah kepada tekanan selanjutnya melalui boikot ekonomi antarabangsa.”

Selain itu, bebepara syarikat antarabangsa seperti G4S dan HP mendapat manfaat daripada bantuan Israel dalam mengekalkan sistem peneroka kolonial dan aparteid.

“Kempen terhadap syarikat antarabangsa dan penarikan pelaburan daripada mereka meningkatkan tekanan agar mereka menamatkan penglibatan dalam jenayah Israel terhadap rakyat Palestin.”

Ketika pencerobohan Israel terhadap penduduk Gaza baru-baru ini, beberapa syarikat yang menyokong Israel berdepan kempen yang mendesak mereka untuk menghentikan sokongan ini, manakala media Al-Araby Al-Jadeed menerbitkan senarai kumpulan syarikat yang secara jelas menyatakan sokongan mereka terhadap penjajahan Israel tersebut.

Kempen menentang McDonald’s Israel

Pada masa ini, rangkaian produk makanan segera McDonald’s berdepan kemungkinan diboikot orang ramai, selepas cawangan Israel mengumumkan di Instagram bahawa ia menyediakan beribu-ribu makanan percuma kepada hospital dan pasukan yang bergabung dengan tentera Israel.

Awal minggu ini, akaun media sosial McDonald’s Israel mengumumkan bahawa ia telah menghantar 4,000 hidangan setakat ini kepada askar Israel, dan juga mengumumkan diskaun 50% untuk askar Israel untuk barangan makanan lain.

McDonald’s Israel menyatakan:

“Semalam kami telah menderma 4,000 makanan kepada hospital dan unit tentera, dan kami berhasrat untuk menderma beribu-ribu makanan setiap hari kepada askar di medan dan di kawasan lainnya. Ini melebihi diskaun untuk askar yang datang ke restoran.”

Di media sosial pula, majalah Newsweek melaporkan:

“Kami membuka lima restoran yang dikhususkan untuk tujuan ini sahaja.”

Ramai orang memprotes di laman sosial X (dahulunya Twitter) langkah yang diambil terutamanya oleh rangkaian McDonalds Amerika ini. Halaman Instagram dan X McDonald’s Israel kini telah dinyahaktifkan.

Di Pakistan, hashtag #BoycottMcDonalds mula menjadi trend pada hari Jumaat selepas pengumuman McDonald’s Israel.

Di Lubnan, laporan media tempatan mengatakan bahawa kumpulan pro-Palestin menyerang cawangan McDonald’s di Sidon sebagai protes terhadap pengumuman tentera Israel.

McDonald’s Lebanon dalam satu kenyataan berkata ia tidak mengesahkan kesahihan kenyataan yang diambil oleh francais di negara lain.

Sokong Gaza

Lain pula halnya dengan cawangan McDonald’s di Oman, Emiriah Arab Bersatu, Turki dan Kuwait yang mengeluarkan kenyataan menyokong Gaza.

McDonald’s Amman berkata bahawa ia berdiri bersama Gaza, dan menambah bahawa syarikat itu menderma $100,000 sebagai usaha membantu penduduk Gaza.

McDonald’s Turkey mengumumkan pemberian bantuan kemanusiaan bernilai satu juta dolar kepada penduduk Gaza yang disifatkan sebagai mangsa perang.

McDonald’s Kuwait pula berkata ia menolak sebarang dakwaan yang mempersoalkan identiti Arab atau Kuwaitnya. Menurutnya, mereka menderma USD250,000 kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Kuwait sebagai bantuan terhadap Gaza.

Walt Disney dan lain-lain menyokong Israel

Syarikat Walt Disney mengumumkan di laman webnya menderma sebanyak USD2 juta sebagai bantuan kemanusiaan susulan serangan Hamas ke atas Israel.

“Ekoran serangan pengganas yang mengerikan yang menyasarkan orang Yahudi di Israel pada hujung minggu lalu, kita semua mesti melakukan apa yang kita mampu untuk menyokong orang yang tidak bersalah yang mengalami kesakitan, keganasan dan ketidakpastian yang begitu banyak,” kata Pengerusi Lembaga Pengarah Robert A. Iger.

Jamie Dimon, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase, berkata dalam ciapan di Twitter:

“Saya hanya ingin menyatakan betapa sedihnya kita semua dengan serangan ngeri baru-baru ini ke atas Israel. Keganasan dan kebencian tidak mempunyai tempat dalam dunia bertamadun kita.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer (PFE.N), Albert Bourla berkata, skop kekejaman yang dilakukan terhadap Israel dan rakyatnya semakin jelas dan lebih mengerikan.

“Tidak cukup untuk sekadar mengutuk keganasan dan serangan. Kami sendiri perlu mengambil tindakan.”

UBS berkata dalam memo kepada pekerja bahawa ia akan mengutip derma bernilai USD5 juta daripada pekerja dan pelanggan serta akan berusaha mengembangkan rangkaian rakan kongsinya untuk memberi bantuan kepada keluarga-keluarga di Israel.

Firma kewangan Jefferies pula berkata bahawa ia telah mengumpulkan USD13 juta daripada pelanggan, rakan kongsi dan pekerja untuk badan amal yang menyediakan bantuan kemanusiaan di Israel, manakala Goldman Sachs (GS.N) pula menjanjikan bantuan USD2 juta.

“Serangan Hamas ke atas orang awam Israel adalah tidak wajar,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Hewlett Packard Enterprise (HPE.N) Antonio Neri.

Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy menyifatkan serangan ke atas Israel sebagai mengejutkan dan menyakitkan untuk ditonton.

“Ia mempunyai pelan luar jangka untuk memastikan perkhidmatan awam AWS tersedia kepada pelanggan di Israel,” kata Amazon.

Dalam pada itu, Meta (META.O) berkata akan mengambil langkah termasuk menghapuskan pujian dan sokongan tinggi terhadap Hamas daripada platformnya.”

Sundar Pichai, Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet (GOOGL.O), berkata:

“Adalah penting untuk kita bersuara dan menentang anti-Semitisme pada saat yang dahsyat ini dan mengutuk kejahatan bersejarah ini.”

Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft (MSFT.O), Satya Nadella, sebelum ini menyiarkan di platform media sosial X, bahawa ia sangat sedih dengan serangan yang mengerikan ke atas Israel.

Menurut Forbes, lebih daripada 220 firma modal teroka menandatangani kenyataan bersama menyatakan sokongan mereka kepada Israel dan menyeru komuniti pelabur global untuk menyokong ekosistem teknologi negara itu, yang mewakili hampir 20% daripada keluaran dalam negara kasarnya.

Firma modal teroka seperti Bain Capital Ventures, Bessemer Venture Partners, GGV Capital dan 8VC adalah antara syarikat yang telah ditandatangani, menyertai kumpulan pemegang saham awal termasuk Aliavia Ventures dan irrvrntVC.

Dalam kenyataan itu, syarikat tersebut yang kebanyakannya berpangkalan di Amerika Syarikat, bersetuju untuk berdiri bersatu dalam menyokong Israel, rakyatnya dan komuniti teknologi, selain menegaskan telah lama menjadi rakan kongsi dalam ‘ekosistem inovasi’ global. 

Tekanan boikot

Berikutan lebih sedekad tekanan terhadap HP, Hewlett Packard Enterprise (HPE) telah menamatkan kontraknya menyediakan pelayan untuk mengira pangkalan data penduduk Israel.

Pangkalan data ini, yang dikenali sebagai (Sistem Aviv), membolehkan penjajahan peneroka Israel dan sistem aparteid melakukan jenayah pembersihan etnik terhadap rakyat Palestin, menurut satu kenyataan daripada gerakan BDS, dan penjajahan Sheikh Jarrah, Silwan dan kawasan kejiranan Palestin yang lain di bawah pendudukan, dengan memasukkan pangkalan data yang dipanggil Yesha bagi peneroka Israel, yang menyumbang kepada pengembangan penempatan haram Israel.

Selepas setahun kerja berterusan oleh kumpulan aktivis, Oakland Roots Sports Club menamatkan kontraknya dengan syarikat Jerman Puma, penaja Persatuan Bola Sepak Israel.

“Oleh yang demikian, Oakland Roots adalah kelab sukan pertama di Amerika Syarikat yang menyahut seruan lebih daripada 200 kelab Palestin yang menuntut pemulauan syarikat Puma sehingga ia menamatkan hubungannya dengan jenayah musuh Israel,” ujar BDS.

Pada penghujung Ogos lalu, satu gerakan boikot global besar-besaran telah dianjurkan, berdasarkan seruan kempen global #Boycott_Puma.

Di Kuwait, Jerman, Britain, Jepun, Perancis, Malaysia, Itali, Switzerland dan Ireland, aktivis menjalankan himpunan di hadapan pejabat dan kedai Puma. Mereka menyeru orang ramai memboikot produk Puma dan terus menekannya sehingga mengalah, berikutan tajaannya kepada Persatuan Bola Sepak Israel.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia