Wajarkah Hamas Menyerang Israel? – Prof Nazari

Wajarkah Hamas Menyerang Israel? - Prof Nazari | IKRAM

Pada 7 Oktober 2023, Hamas, iatu gerakan pembebasan Palestin, telah melakukan serangan berani terhadap Israel dan berjaya membunuh ratusan askar Israel serta menculik puluhan yang lain. Mereka juga telah berjaya menghancurkan aset-aset Israel termasuk pangkalan tentera dan balai polis. 

Rejim Zionis Israel telah bertindak balas dengan mengebom Gaza. Pengeboman tersebut setakat ini meragut lebih daripada 300 nyawa warga Palestin yang tidak berdosa termasuk kanak-kanak dan wanita.

Banyak bangunan, rumah dan pejabat juga hancur musnah akibat pengeboman oleh jet pejuang tentera udara Israel yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat.

Mungkin ada daripada kalangan rakyat Malaysia berpendapat bahawa kesengsaraan warga Palestin adalah hasil dari tindakan kurang cerdik tentera Hamas di Gaza yang telah melancarkan serangan sebelum itu. Mereka mungkin merasakan semua ini boleh dielakkan jika Hamas ‘tidak cari pasal menyerang’ Israel.

Sebenarnya, sesiapa yang mempunyai pandangan seperti di atas perlu disedarkan bahawa kefahaman mereka tentang apa yang berlaku di Palestin adalah sangat cetek serta buta sejarah.

Negara haram Israel

Hakikat yang paling penting yang perlu disedari oleh mereka ialah Israel sebenarnya adalah sebuah negara haram.

Seperti yang diterangkan oleh seorang pakar sejarah berbangsa Yahudi dari Israel sendiri yang bernama Prof Ilan Pappe dalam bukunya yang masyhur `The Ethnic Cleansing of Palestine’, kewujudan Israel pada tahun 1948 adalah hasil daripada tindakan kumpulan Yahudi Zionis yang telah datang dari Eropah ke bumi Palestin pada awal kurun ke-20 dan seterusnya telah melakukan tindakan penghapusan etnik (ethnic cleansing) yang melibatkan jenayah pembunuhan beramai-ramai (massacre)  serta penghalauan penduduk Palestin dari kampung halaman mereka (expulsion).  

Akibat daripada tindakan tersebut, lebih daripada 750,000 penduduk Palestin telah menjadi pelarian dan tidak dibenarkan pulang ke tanah air mereka sehingga sekarang, walaupun ini adalah hak mereka di bawah Resolusi 194 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang diluluskan pada tahun 1948 lagi. 

Tidak cukup dengan itu, kumpulan penjenayah Zionis ini terus mengganas dan pada tahun 1967 telah merampas Tebing Barat dan Timur Baitulmaqdis, termasuk termasuk Masjid al-Aqsa. 

Walaupun masyarakat antarabangsa tidak mengiktiraf wilayah Tebing Barat sebagai sebahagian daripada Israel, namun kerajaan Israel terus membuka penempatan atau bandar-bandar untuk orang Yahudi sahaja di atas tanah-tanah yang dirampas daripada warga Palestin. Bahkan, banyak kebun-kebun zaitun warga Palestin juga telah dirampas oleh pendatang Yahudi Zionis dengan bantuan tentera Israel. 

Sebahagian besar Tebing Barat sekarang (dipanggil Area C) adalah di bawah kuasa penuh tentera Israel. Ini membenarkan mereka mengawal pergerakan rakyat Palestin dengan mewujudkan ratusan sekatan jalan raya.

Warga Palestin dihalang dan disekat daripada bergerak bebas di dalam negara mereka sendiri, sama ada untuk berkerja, mengusahakan kebun zaitun mereka, untuk ke sekolah atau hospital atau untuk melawat ahli keluarga. 

Agenda sebenar Israel

Semenjak terlantiknya Benjamin Netanyahu sekali lagi sebagai perdana menteri pada bulan Disember 2022 dengan sokongan puak-puak pelampau Zionis, kerajaan Israel semakin tidak segan untuk mendedahkan agenda sebenar mereka semenjak penubuhan negara haram Israel. 

Agenda tersebut ialah memastikan kesemua wilayah Palestin, termasuk Tebing Barat serta Baitulmaqdis Timur adalah seratus peratus di bawah kawalan mereka. Penduduk Palestin di Tebing Barat akan dihalau keluar dan tanah mereka akan diambil alih oleh peneroka-peneroka haram Yahudi. 

Sebelum ini, mereka juga telah merampas rumah puluhan warga Palestin di sebuah daerah bernama Sheikh Jarrah di Baitulmaqdis Timur bersebelahan dengan Masjid al-Aqsa.

Mereka juga telah berusaha untuk menghalau warga Palestin daripada melakukan iktikaf di Masjid al-Aqsa pada bulan Ramadan dan sebaliknya membenarkan kumpulan ekstremis Zionis mengadakan sambutan ‘Jerusalem Day’ iaitu upacara tahunan memperingati kejayaan mereka merampas Baitulmaqdis daripada milik rakyat Palestin.

Beberapa orang pemimpin Israel juga telah mendedahkan rancangan mereka untuk merobohkan Masjid al-Aqsa dan digantikan dengan sebuah kuil Yahudi yang dipanggil Haikal Sulaiman. 

Semenanjung Gaza pula dikepung oleh mereka seperti sebuah penjara. Tujuan dilakukan demikian ialah supaya penduduk berjumlah lebih daripada 2 juta di dalam kawasan itu akur dengan kehendak mereka iaitu tidak menentang mereka langsung. Akibatnya, hak asasi warga Palestin dicabul dengan sewenang-wenangnya di bumi mereka sendiri. 

Dalam erti kata yang lain, kumpulan penjenayah Zionis ini tidak akan berhenti daripada melakukan pencabulan hak asasi manusia terhadap warga Palestin sehingga kesemua bumi Palestin adalah dalam milik mereka dan warga Palestin kesemuanya dihalau keluar dan identiti Palestin dihapuskan sama sekali.

Penentangan terus wujud

Dalam suasana tersebut, sebenarnya warga Palestin tidak mempunyai banyak pilihan, sama ada mereka berpindah ke negara lain, atau hidup sebagai manusia yang dihinakan di bumi mereka sendiri dan akhirnya identiti mereka dilenyapkan terus.

Namun, alhamdulillah masih wujud daripada kalangan masyarakat Palestin yang mempunyai semangat jati diri yang tinggi. Mereka tidak akan tunduk kepada usaha penjajah asing untuk terus merampas kesemua tanah mereka serta mencabul hak asasi mereka dan menghina Masjid al-Aqsa yang suci itu. 

Yang paling menonjol daripada kalangan warga Palestin yang menentang Israel ini ialah kumpulan Hamas. Berbeza dengan kumpulan yang dipimpin oleh Mahmud Abbas yang telah bersetuju untuk menjadi budak suruhan kerajaan Zionis Israel, Hamas dari awal kewujudannya lagi pada tahun 1980an menolak tekanan daripada semua pihak untuk mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara yang sah. 

Sebaliknya, Hamas berpendirian bahawa adalah menjadi tanggungjawab mereka sebagai orang Islam untuk menentang penjajahan negara mereka oleh orang asing dengan apa cara sekalipun, termasuk dengan cara ketenteraan.

Perjuangan Hamas untuk membebaskan negara Palestin daripada penjajahan oleh pihak Zionis ini adalah dianggap oleh kebanyakan ulama muktabar sebagai perjuangan jihad yang sah dan terpuji dan jika mereka mati dalam perjuangan tersebut, kematian mereka dianggap ‘syahid’.  

Atas dasar itulah Hamas yang sekarang berpangkalan di Gaza telah memberi amaran kepada Israel supaya menghentikan jenayah zalim tehadap warga Palestin yang semakin hari semakin serius seperti merampas rumah kediaman warga Palestin di daerah Sheikh Jarrah, merampas tanah Palestin di Tebing Barat, membunuh warga Palestin, memenjarakan ribuan warga Palestin, serta mencabul kesucian Masjid al-Aqsa.

Namun, oleh kerana Israel masih terus melakukan jenayah-jenayah tersebut, Hamas tidak mempunyai pilihan selain daripada menyerang rejim Zionis Israel dengan menggunakan roket yang mereka bina sendiri dengan tangan-tangan mereka, serta melakukan serangan berani mati di wilayah Palestin yang dijajah bersebelahan dengan Gaza dengan cara merobohkan pagar pemisah di antara Israel dan Gaza, serta melalui laut dan udara.

Sudah tentu mereka menyedari risiko bahawa Israel akan menyerang balas dengan ganas dan ramai daripada kalangan ahli mereka mungkin akan terkorban. Namun bagi Hamas, ia adalah satu perkara yang tidak dapat dielakkan kerana tanggungjawab menentang musuh yang ingin merampas tanah air mereka dan menghapuskan masyarakat Islam Palestin adalah tanggungjawab mulia yang tidak boleh dikorbankan.  

Kesengsaraan yang dipaksa

Sebagai rumusan, kesengsaraan yang dialami oleh rakyat Palestin adalah kensengsaraan yang bukan pilihan mereka sendiri. Ia adalah kesengsaraan yang telah dipaksa ke atas mereka oleh penjenayah Zionis yang datang dari Eropah serta anak cucu mereka yang sehingga hari ini berusaha untuk menghalau warga Palestin dan menghapuskan saki-baki identiti masyarakat Palestin di negara milik mereka.

Penjajah yang juga penjenayah dari Eropah ini jelas akan terus melakukan kezaliman terhadap warga Palestin pada masa-masa akan datang. Yang paling dasyat ialah kezaliman Zionis Israel ini dilakukan dengan bantuan kuasa-kuasa barat, terutama sekali Amerika Syarikat, sementara masyarakat dunia hanya terus menonton dan tidak berbuat apa-apa.

Persoalannya ialah, apakah reaksi kita semua terhadap jenayah zalim yang sedang berlaku di hadapan mata kita sekarang? Adakah kita hanya mahu menjadi penonton yang pasif yang sekadar mengucapkan rasa sedih dengan kejadian yang berlaku, atau kita ingin menjadi pembela kepada kumpulan lemah yang dizalimi?

Tepuklah dada dan tanyalah iman kerana hadis Rasulullah SAW berbunyi:

“Orang Islam itu bersaudara, tidak boleh menzalimi dan mengkhianatinya. Sesiapa yang menolong saudaranya, nescaya Allah akan menolongnya. Sesiapa yang menghilangkan kesusahan orang Islam, nescaya Allah akan menghilangkan daripadanya kesusahan pada hari kiamat. Sesiapa yang menutup keaiban orang Islam, nescaya Allah akan menutup keaibannya pada hari kiamat.” (HR Ahmad)

Prof Mohd Nazari Ismail
Pengarah
Pusat Pengajian Palestin Hashim Sani, Universiti Malaya
8 Oktober 2023

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia