AS umum bantuan untuk Ukraine

White House mengesahkan pada Selasa bantahan pentadbiran AS terhadap mengenakan zon larangan terbang ke atas Ukraine dan pembekalan pesawat jet ke Kyiv, walaupun ada permintaan daripada Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.

 

Jurucakap Rumah Putih, Jen Psaki berkata, walaupun ada  permintaan tersebut, Rumah Putih masih tidak menyokong pengenaan zon larangan terbang ke atas Ukraine atau penyediaan pesawat tempur baharu kepada tentera udara Ukraine.

 

“Saya akan ambil perhatian bahawa (Pentagon) telah mengatakan bahawa menambah pesawat ke Ukraine tidak mungkin mengubah dengan ketara keberkesanan tentera udara Ukraine berbanding keupayaan Rusia,” kata Psaki kepada Kaitlan Collins.

 

Tambahnya lagi, pemindahan pesawat ini mungkin silap difahami sebagai peningkatan, dan boleh membawa kepada reaksi Rusia yang ketara.

 

“Ini adalah penilaian tentang risiko, dan penilaian ini tidak diubah.”

 

Berkenaan dengan mengenakan zon larangan terbang, Psaki berkata bahawa Presiden AS melihat keputusan yang dibuat dari perspektif kepentingan keselamatan negara serta keselamatan global.

 

“Kami masih percaya bahawa mengenakan larangan tersebut akan menjadi langkah peningkatan yang boleh membawa kepada peperangan dengan Rusia dan saya tidak fikir terdapat ramai penyokong untuk itu di kongres pada ketika ini,” jelasnya sambil menyatakan perjuangan Biden dan pasukannya untuk Ukraine mendapatkan bantuan tambahan.

 

Zelensky dijadualkan berucap pada sesi bersama Kongres pada Rabu.

 

Sebelumnya pada Selasa, Presiden Ukraine meminta lebih banyak bantuan ketenteraan kepada Dewan Rakyat Kanada dan menggesa Kanada menyokong penutupan ruang udara Ukraine kepada pesawat tentera Rusia.

 

Pakej bantuan ketenteraan

 

Terbaharu, pegawai Amerika Syarikat berkata bahawa Joe Biden akan mengumumkan pakej bantuan ketenteraan baharu kepada Ukraine pada Rabu selepas Zelensky berucap di Kongres.

 

“Bantuan baharu itu akan merangkumi lebih banyak senjata pertahanan yang telah disediakan oleh Amerika Syarikat kepada Ukraine, termasuk peluru berpandu antipesawat Stinger serta peluru berpandu antiperisai Javelin.”

 

Beliau turut menyatakan bahawa Biden dijangka mengumumkan tambahan $800 juta bantuan keselamatan kepada Ukraine, menjadikan jumlah keseluruhan yang diumumkan oleh Presiden AS hanya minggu lalu kepada USD1 bilion.

 

Terdahulu, jumlah bantuan yang diumumkan oleh pentadbiran Biden kepada Ukraine berjumlah USD2 bilion dan Wall Street Journal adalah yang pertama melaporkan bantuan baharu itu.

 

Sekatan individu

 

Akhbar Kesatuan Eropah (EU) melaporkan pada Selasa bahawa Roman Abramovich, pemilik kelab Inggeris Chelsea dan ahli perniagaan Rusia yang rapat dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, termasuk dalam senarai individu yang dikenakan sekatan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

 

Menteri Kewangan Perancis, Bruno Le Maire mengumumkan lebih awal bahawa menteri kewangan Eropah telah secara rasmi bersetuju untuk memulakan sekatan terpantas dan paling berkuasa yang diterima pakai oleh Kesatuan Eropah dalam sejarahnya, mensasarkan oligarki Rusia dan pelobi mahupun propagandis yang mempromosikan naratif Kremlin (Rusia) tentang keadaan di Ukraine.

 

Abramovich yang disifatkan oleh EU sebagai rapat dengan Vladimir Putin adalah salah seorang daripada 15 individu yang dimasukkan ke dalam senarai EU pada hari Selasa.

 

Semua individu yang disekat akan dibekukan aset mereka serta kemasukan atau transit mereka melalui wilayah EU, dan warga EU serta syarikat dilarang daripada menyediakan dana kepada mereka.

 

Kesatuan Eropah menyatakan bahawa hubungan yang panjang dan rapat yang mengikat Abramovich dengan Vladimir Putin membantu Abramovich mengekalkan kekayaannya yang besar.

 

Ketua dasar luar EU, Josep Borrell berkata, blok itu mensasarkan mereka yang mempunyai peranan utama dalam maklumat salah yang mengiringi perang Putin terhadap rakyat Ukraine.

 

Rusia pembekal utama 

 

Dalam pada itu, Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky menyatakan dalam klip video yang disiarkan di Telegram, askar Rusia mengambil bahagian dalam pencerobohan Ukraine.

 

“Dengar apa yang saya perkatakan dengan teliti, anda akan memahami segala-galanya. anda tidak akan mengambil apa-apa daripada Ukraine. Tetapi, anda akan mengambil banyak nyawa, tetapi anda juga akan mengambil nyawa anda sendiri,” kata Zelensky memberitahu tentera Rusia.

 

Volodymyr Zelensky berkata bahawa pihak berkuasa Ukraine mendengar bantahan tentera Rusia semasa perbincangan mereka.

 

“Kami mendengar apa yang anda fikirkan tentang perang yang sia-sia ini, tentang rasa malu ini, tentang keadaan anda, kata-kata anda antara satu sama lain dan dengan keluarga anda, kami dengar semua, kami buat kesimpulan.”

 

Presiden Ukraine menawarkan kepada askar Rusia apa yang disifatkannya sebagai ‘peluang’ dan berkata:

 

“Bagi pihak rakyat Ukraine, saya memberi anda peluang, peluang untuk terus hidup. Jika anda menyerah kepada pasukan kami, kami akan merawat anda cara orang yang sepatutnya dilayan dengan sopan, maka pilihlah.”

 

Dalam pada itu, tanpa mengemukakan bukti, Zelensky mendakwa bahawa Rusia kehilangan 80 pesawat perang dan ratusan helikopter serta menyatakan bahawa peralatan ketenteraan yang ditinggalkan oleh askar Rusia yang lari daripada pertempuran melindungi Ukraine.

 

“Hari ini, tentera Rusia benar-benar salah satu pembekal peralatan kepada tentera kami. Mereka tidak dapat membayangkan perkara sedemikian walaupun dalam mimpi ngeri,” kata Zelensky.

 

Projek nuklear

 

Dalam perkembangan lain, Washington menjelaskan hubungan perjanjian nuklear dengan Iran dan  sekatan terhadap Rusia.

 

Jabatan Negara AS berkata bahawa mencapai persetujuan dengan Iran berhubung program nuklearnya tidak akan menjadi cara bagi Rusia untuk melepaskan diri daripada sekatan yang dikenakan ke atasnya selepas pencerobohannya ke atas Ukraine bulan lepas.

 

Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price menjawab soalan sama ada perjanjian nuklear yang berpotensi akan membolehkan Rusia mengelak sekatan Barat, dan Price berkata:

 

“Kami tidak akan membenarkan penyertaan Rusia dalam projek nuklear yang merupakan sebahagian daripada penyambungan semula sepenuhnya nuklear. Kedua-dua ini adalah perkara yang berasingan.”

 

Rundingan nuklear Iran di Vienna digantung minggu lalu selepas Rusia berkata ia mahukan jaminan bertulis bahawa sekatan ke atas pencerobohan Ukraine tidak akan menjejaskan urusan masa depannya dengan Tehran.

 

Ditanya bagaimana sekatan baharu itu akan dilaksanakan jika beberapa urus niaga dikecualikan, Price berkata:

 

“Saya fikir dua perkara boleh menjadi benar. Pertama, perjanjian nuklear yang berpotensi tidak akan menjadi saluran bagi Rusia untuk melepaskan diri daripada sekatan yang dikenakan ke atasnya kerana perang di Ukraine.”

 

Tambahnya lagi, mereka tidak akan mengenakan sekatan ke atas Rusia kerana penyertaannya dalam projek nuklear yang merupakan sebahagian daripada perjanjian nuklear dengan Iran.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia