Tertangguh setahun, Olimpik Tokyo tampil berbeza

Selepas tertundanya temasya bersejarah pada tahun lalu berikutan krisis pandemik yang melanda, Maharaja Jepun, Naruhito mengumumkan pembukaan rasmi Sukan Olimpik Tokyo pada Jumaat lalu, 23 Julai lalu.

 

Olimpik kali ini berlangsung di bawah langkah-langkah kawalan yang ketat sehingga pertandingan diadakan tanpa kehadiran penonton. Maka bermulalah, tumpuan atlet yang bertanding merebut pingat untuk negara masing-masing.

Di tengah-tengah kontroversi yang berpanjangan mengenai pelaksanaan atau pembatalannya, Olimpik Musim Panas Tokyo akhirnya menyalakan obornya dan akan berlangsung sehingga 8 Ogos.

Stadium Olimpik yang pernah digunakan Jepun semasa menjadi tuan rumah sukan itu pada tahun 1964 diubah suai semula untuk menampung 68,000 penonton dalam satu-satu masa. Dan di stadium itu, Maharaja Jepun Naruhito telah mengumumkan pembukaan sukan itu di harapan kira-kira seribu orang jemputan.

Pada majlis pembukaan itu, beliau telah mengambil kesempatan memberikan penghormatan kepada mangsa bencana nuklear Fukushima pada Mac 2011, berikutan gempa dahsyat 9.0 skala Richter di pantai timur laut dan tsunami besar yang mencetuskan kehancuran serta mencemari kawasan jiran daripada kesan radioaktif.

Harapan

Dalam pada itu, Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Thomas Bach menyifatkan Olimpik Tokyo sebagai ‘momen harapan’, dengan mengatakan:

“Hari ini adalah harapan. Ya, ia sama sekali berbeza daripada yang kita bayangkan. Tetapi mari kita hargai sekejap kerana kita dapat meneruskan semua ini bersama.”

Menurutnya, para atlet harus mendepani cabaran besar semasa Sukan Olimpik ini berlangsung.

“Kita semua telah mengalami banyak ketidakpastian sejak wabak ini melanda. Para atlet tidak tahu apakah akan dapat berjumpa dengan jurulatihnya pada hari berikutnya.”

“Anda menderita, bertahan, tidak menyerah dan hari ini para atlet mengubah impian Sukan Olimpik menjadi kenyataan. Anda adalah atlet Olimpik sejati. Anda memberi inspirasi kepada kami, IOC dan seluruh komuniti Olimpik. Anda memberi inspirasi kepada kami untuk berjuang sebagaimana anda berjuang, kerana anda, momen ini menjadi kenyataan.”

Menurutnya, orang Jerman menganggap bahawa pelajaran yang telah dipelajari memerlukan lebih banyak solidariti, lebih banyak perpaduan antara masyarakat.

“Solidariti di sini bermaksud lebih daripada menghormati dan tidak mendiskriminasi. Solidariti bermaksud pertolongan, bantuan dan perhatian.”

Selesai ucapannya itu, enam orang membawa bendera Jepun telah berarak masuk ke dalam stadium iaitu empat atlet, wakil IOC dan seorang petugas kesihatan sebagai menghargai usaha yang dilakukan dalam menghadapi wabak virus yang melanda.

Temasya berlangsung

Upacara sederhana, dan perarakan atlet memasuki stadium Olimpik dengan senyuman di balik pelitup muka, dan seorang lelaki dan seorang wanita dibenarkan membawa bendera bersama untuk pertama kalinya.

Kurang daripada 1,000 orang menghadiri temasya pembukaan, yang biasanya merupakan perarakan meriah dan menghiburkan yang penuh dengan selebriti. Tetapi kali ini, ia berlainan sekali iaitu dengan langkah-langkah penjarakan fizikal dan sepanduk yang mendorong para peminat untuk duduk tenang di dalam stadium.

Langkah-langkah kebersihan dan keselamatan yang ketat semasa pembukaan Sukan Olimpik itu turut diambil kira pihak penganjur.

Tetapi temasya itu berlangsung sebagai pertemuan dunia untuk pertama kalinya sejak wabak ini menyerang dunia dan pelancaran acara sukan global terbesar dengan harapan mereka, penonton ratusan juta di layar televisyen.
Ratusan orang Jepun berkerumun di luar stadium untuk menonton bunga api dan mendengar suara dari dalam.

Sebagai balasan, mereka berhadapan dengan puluhan penentang yang menuntut pembatalan Olimpik dan penggunaan dana untuk membantu sektor kesihatan dan gema laungan mereka sampai di sebalik dinding stadium.

“Kami di sini untuk suasana, lampu dan bunga api,” kata Mako Fukuhara, seorang wanita yang menyambut baik Sukan Olimpik ini dilaksanakan. Beliau juga turut menyatakan harapan bahawa sekurang-kurangnya kita akan merasakan suasananya.

Di dalam stadium Olimpik, sejumlah kecil iaitu sekitar 20 orang dari setiap negara berbaris dan berjalan dengan cepat sambil mengikut SOP yang ditetapkan bagi mengelakkan jangkitan.

Manakala, kumpulan lainnya bergerak secara senyap-senyap sambil melambai dengan bendera. Namun, delegasi Argentina membuat bising dan melompat dengan gembira semasa perbarisan berlangsung. Begitu juga, delegasi Perancis yang memasuki stadium Olimpik sambil menyanyikan lagu.

Walaupun majoriti pemimpin dunia dan ketua negara memilih untuk tidak pergi ke ibu negara Jepun, turut hadir dalam majlis pembukaan itu adalah Presiden Perancis Emmanuel Macron yang mana negaranya akan menjadi tuan rumah edisi berikutnya pada tahun 2024, dan wanita pertama AS, Jill Biden.

Oleh kerana itu, penganjur terpaksa memotong perbelanjaan akibat daripada kerugian yang mereka alami, upacara itu tidak sehebat edisi terakhir dan ini tergambar pada para atlet di mana kira-kira 5,700 hadir upacara itu tanpa desakan peminat, daripada kira-kira 11,000 yang akan bertanding dalam sukan tersebut.

Upacara dibuka dengan ditayangkan video yang menunjukkan para atlet berlatih di rumah mereka semasa pandemik. Seterusnya, sebelum bunga api dilancarkan di Stadium Olimpik, para hadirin berdiam diri selama satu minit untuk memberi penghormatan kepada masyarakat dunia yang telah kehilangan nyawa disebabkan pandemik Covid-19.

Sebelumnya, media telah melaporkan angka rasmi yang menunjukkan kerugian berjumlah 1.64 trilion yen, bersamaan USD14.8 bilion termasuk tambahan 294 bilion Yen (USD2.6 bilion) kerana penangguhan Sukan Olimpik ini selama setahun.

Upacara itu telah memaparkan lukisan seni dengan kesan visual dan suara, menampakkan cintanya negara Jepun terhadap kraf tradisional negara Asia diikuti persembahan video ketika atlet memasuki barisan misi dengan irama muzik daripada pemuzik terkenal.

Dron turut menghiasi langit stadium bersama lagu ‘Imagine’ yang dinyanyikan oleh penyanyi Inggeris terkenal John Lennon, yang mengetengahkan tentang dunia yang bebas daripada perkauman, diskriminasi dan kelaparan, dalam salah satu lukisan majlis yang paling indah.

Tekad dan kekecewaan

Selepas penundaan selama setahun pada bulan Mac 2020 lalu, perjalanan Sukan Olimpik termasuk dalam senarai komplikasi yang sangat panjang, hingga mengancam mereka untuk menjadi pemain pasca ‘perang moden pertama’ yang akan dibatalkan, berikutan pandemik yang melanda. Pada masa itu, IOC berharap itu akan menjadi bukti kemenangan terhadap virus tersebut.

Tetapi dengan meningkatnya wabak global virus ini dan munculnya mutan yang hebat menular, ia menurunkan semangat kemenangan dan memicu penentangan yang semakin meningkat di negara itu.

Dengan dinyalakan obor ini, waktu temasya Sukan Olimpik ini telah tiba. Namun para atlet berdepan dengan kekurangan yang paling menonjol, iaitu massa atau penyokongnya yang tidak dapat memberi sorakan.

Langkah keselamatan yang ketat

Sukan Olimpik ialah sukan antarabangsa yang diadakan setiap empat tahun. Bermula sejak Yunani Purba, ia dihidupkan semula oleh seorang bangsawan Perancis bernama Pierre de Coubertin pada akhir abad ke-19. Sukan ini yang turut dikenali sebagai Olimpik Musim Panas telah diadakan tahun sejak 1896 kecuali ketika Perang Dunia.

Selain itu, Sukan Olimpik Musim Sejuk telah dimulakan pada tahun 1924. Namun begitu, sukan ini tidak lagi diadakan serentak dengan Sukan Olimpik Musim Panas pada 1996.

Buat julung kalinya, Perkhidmatan Penyiaran Olimpik tahun ini telah mengetengahkan rakaman audio suara orang ramai pada sukan sebelumnya dan disesuaikan dengan setiap sukan, serta akan disiarkan di tempat-tempat pertandingan.

Para atlet juga akan menerima dorongan dan semangat melalui skrin klip video (selfie) yang dihantar dari seluruh dunia. Mereka juga turut boleh berkomunikasi melalui video dengan orang yang mereka sayangi setelah pertandingan selesai.

Walaupun terdapat peraturan tegas yang diambil sebelum kedatangan peserta Olimpik seperti menjalani beberapa ujian PCR dan memuat turun aplikasi pengesanan dan pemantauan kesihatan terutama ‘OCHA’, terdapat juga beberapa kecederaan muncul dalam kalangan atlet dan pentadbir misi pada hari-hari menjelang upacara pembukaan.

Mereka diwajibkan memakai pelitup muka setiap saat kecuali ketika makan, tidur atau bertanding, dan mereka hanya dibenarkan melakukan perjalanan antara Olympic Village dan kemudahan sukan yang lain.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia