Rempuhan Berdarah ‘Halloween of the Dead’ di Seoul

Rempuhan Berdarah ‘Halloween of the Dead’ di Seoul | IKRAM

Ibu kota Korea Selatan, Seoul berada dalam keadaan mencemaskan semasa sambutan ‘Halloween of the Dead’.

Ini berikutan berlakunya rempuhan yang membunuh dan mencederakan berpuluh orang, hingga kawasan itu dipenuhi dengan mayat dan kesan darah seterusnya mendapat simpati dunia yang sangat meluas.

Menurut media Korea Selatan, jumlah mangsa meningkat kepada 153 orang mati dan lebih 100 cedera, kebanyakannya berusia lewat remaja dan dua puluhan, dalam perayaan Halloween yang pertama di Korea Selatan tanpa keperluan untuk memakai pelitup sejak wabak Covid-19 tercetus.

Dalam pada itu, pihak berkuasa menjangkakan angka kematian akan meningkat lebih banyak kerana 24 daripada 103 yang cedera mengalami kecederaan yang serius.

Dilaporkan, antara yang maut ialah 97 wanita dan 56 lelaki, dan pemerhati berkata, wanita paling teruk terkena kemalangan itu kerana saiz mereka yang biasanya kecil serta kostum Halloween yang berat.

Agensi berita melaporkan kenyataan pihak berkuasa bahawa kerumunan orang ramai yang bergembira meraikan Halloween secara tiba-tiba memasuki lorong sempit dengan lebar empat meter di kawasan itu.

Ini menyebabkan ratusan orang seakan dikepung dan dihalang daripada bergerak atau melarikan diri, sebelum sebahagian daripada mereka mula jatuh hingga menjadi tragedi rempuhan paling dahsyat dalam sejarah Korea Selatan.

Antara mangsa-mangsa yang terkorban, 25 adalah warga asing dari 13 negara, termasuk empat dari China dan Iran, tiga dari Rusia, dan seorang dari Amerika Syarikat, Perancis, Australia, Vietnam, Uzbekistan, Norway, Kazakhstan, Sri Lanka, Thailand dan Austria.

Gambar yang tersebar menunjukkan sebilangan orang berbaring di sebatang jalan dengan dibantu oleh penyelamat, manakala polis mengawal keselamatan, dan rakaman di media sosial menunjukkan anggota pasukan penyelamat dan rakyat membantu orang ramai di tempat kejadian.

Sangat Drastik

Itaewon adalah ‘syurga’ kepada ekspatriat dan warga asing di pusat ibu kota Seoul, serta banyak tempat hiburan malam juga restoran yang elegan, ia merupakan tempat paling popular untuk bersuka ria meraikan sambutan Halloween, hinggakan berpuluh-puluh ribu orang melawatnya malam itu.

Agensi Korea Selatan memetik kata seorang saksi yang terselamat yang berkata bahawa rempuhan itu sangat drastik, selepas beberapa orang jatuh dan menyebabkan yang lain jatuh, seperti domino.

Tambahnya, kemudian beberapa daripada mereka bertimbun di atas satu sama lain tanpa keupayaan untuk bergerak atau bernafas. Seterusnya, bilangan yang besar menyukarkan pihak penyelamat untuk menyelamatkan mangsa.

Selain itu, saksi menjelaskan, peningkatan mendadak kira-kira 300 orang cedera yang memerlukan rawatan kecemasan resusitasi kardiopulmonari dan lain-lain langkah pertolongan cemas.

Namun ia menyukarkan tugas penyelamat dan paramedik, manakala kesesakan lalu lintas dalam tempoh pulang ke rumah di kawasan itu memburukkan lagi keadaan.

Dalam pada itu, platform media sosial sibuk dengan gambar dan video ngeri yang mendokumentasikan kejadian tersebut.

Beberapa adegan menunjukkan berpuluh-puluh mayat bergelimpangan di atas tanah di jalanan, selain kemunculan paramedik dan anggota bomba berusaha menyelamatkan mangsa, tetapi tidak berjaya.

Korea Selatan Berkabung

Susulan daripada kejadian itu, Presiden Korea Selatan, Yoon Seok-yeol menyatakan kekesalannya atas apa yang berlaku, dan beliau berkata dalam satu kenyataan;

“Kerajaan telah menetapkan tempoh berkabung nasional mulai hari kejadian sehingga selesai siasatan dan pendakwaan mereka yang bertanggungjawab atas kejadian itu. Seterusnya, kes ini akan menjadi keutamaan negara.”

Kementerian Kesihatan Korea mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa ia telah meningkatkan tahap kesediaan maksimum untuk menyediakan penjagaan kesihatan dan perkhidmatan sokongan psikologi kepada mangsa yang cedera dan keluarga mangsa, selain memudahkan segala cara untuk pengebumian.

Yoon mengucapkan takziah kepada mangsa dan mendoakan agar mereka yang cedera cepat sembuh.

“Ini benar-benar tragis,” katanya dalam satu kenyataan. “Tragedi dan bencana tidak sepatutnya berlaku di tengah-tengah Seoul malam tadi.”

Pegawai kecemasan berkata, orang ramai yang meraikan Halloween di kawasan kejiranan popular Itaewon menceroboh masuk ke sebuah lorong pada petang Sabtu, dengan menambah bahawa jumlah kematian mungkin meningkat.

Anggota bomba pula mengumumkan bahawa terdapat 19 warga asing dalam kalangan yang maut, tanpa menyatakan kewarganegaraan mereka.

Choi Seung-bum, ketua balai bomba Yongsan berkata, 76 orang lagi cedera dan 19 daripada mereka yang cedera berada dalam keadaan serius.

Simpati Dunia

Berikutan tragedi ini, pemimpin-pemimpin dan ahli politik di seluruh dunia menyatakan kesedihan dan solidariti mereka dengan rakyat Korea. Presiden AS Joe Biden berkata melalui akaunnya di Twitter:

“Saya dan isteri saya Jill mengucapkan takziah kepada keluarga yang kehilangan orang tersayang mereka di Seoul. Kami sedih dengan apa yang dialami oleh rakyat Republik Korea dan kami mendoakan pemulihan segera kepada semua yang cedera, dan Amerika Syarikat menyokong Republik Korea pada masa yang tragis ini.”

Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak menyifatkan apa yang berlaku sebagai berita ngeri yang datang dari Seoul, sambil menambah:

“Fikiran kami bersama dengan mereka yang terlibat dan semua warga Korea Selatan pada masa yang sangat menyedihkan ini.”

Dalam pada itu, kedutaan Qatar di Korea Selatan berkata melalui akaunnya di Twitter:

“Kedutaan negara Qatar di Seoul menyampaikan ucapan takziah dan simpati kepada kerajaan dan rakyat Korea yang mesra, serta kepada keluarga mangsa, akibat daripada insiden malang yang berlaku di wilayah Itaewon. Pihak kedutaan mengesahkan sokongannya kepada rakyat Korea dalam masa sukar ini.”

Sejarah Halloween

Menurut Ensiklopedia Britannica, Halloween bermula sebagai perayaan pagan yang disebut sebagai Sahween, dan disambut oleh orang-orang Celtic di Ireland dan Britain purba pada hari pertama bulan November dalam kalendar semasa.

Mereka menganggapnya sebagai permulaan yang baru, tahun dan permulaan tahun baru musim sejuk serta musim kegelapan, kerana tahun mereka terbahagi kepada dua musim, terang dan juga gelap. Pada masa ini, kontrak tanah perlu diperbaharui dan ternakan pulang dari padang rumput.

Dilaporkan bahawa orang Celt ini percaya bahawa terdapat penghalang antara dunia orang hidup dan dunia orang mati. Mereka meyakini bahawa ia akan berlalu pada malam Sahween iaitu pada 31 Oktober.

Maka, jiwa mereka yang pergi pada tahun penghujungnya terperangkap dan tidak pergi ke dunia lain kecuali pada malam itu, ketika ia datang. Jiwa yang pergi melawat keluarga, hinggakan mereka meletakkan kerusi kosong di sekeliling meja dan membiarkan pintu rumah terbuka.

Adapun roh-roh jahat yang bertandang, mereka membakar puncak-puncak bukit untuk mengusirnya, dan mereka memakai topeng supaya mereka tidak dikenali. Menurut kepercayaan mereka, kerana kedatangan roh, ini adalah tempoh terbaik untuk membuat hajat tentang kesihatan, perkahwinan dan kematian.

Kemudian orang Rom menyerang kawasan tersebut dan membawa perayaan mereka sendiri tentang ingatan orang mati serta dewi penuaian Pomona dan gabungan ini mengukuhkan persatuan roh, hantu dan orang mati dengan pakaian penyamaran dan buah-buahan menghias.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia