Ratu Elizabeth II Mangkat Pada Usia 96 Tahun

Susulan kemangkatan Ratu Britain, Ratu Elizabeth II semalam, pengebumian rasmi akan berlangsung pada hari kesepuluh kematiannya di King George VI Chapel, mengikut prosedur ‘Operasi Jambatan London’, menurut lapor akhbar The Sun UK.

Akhbar Guardian mendedahkan bahawa pada hari kematian Ratu, satu siri acara yang dikenali sebagai Operasi Jambatan London bermula.

Operasi ini telah dilaksanakan sejak 1960-an termasuk tentang apa yang akan berlaku dalam 10 hari selepas kematian Ratu, di mana kerandanya akan diletakkan, bagaimana Perdana Menteri akan mengumumkan kematian dan bagaimana Putera Charles akan mengambil alih kuasa sebagai raja.

Pengumuman Kematian

Hari kematian Ratu dirujuk sebagai D-Day, manakala setiap hari selepas itu akan dirujuk sebagai D+1, D+2, dan seterusnya.

Panggilan telefon akan dibuat beberapa jam selepas kematian Ratu untuk memaklumkan kepada Perdana Menteri, Setiausaha Kabinet, beberapa menteri kanan dan pegawai kerajaan.

Setiausaha Sulit Permaisuri melaporkan kepada Perdana Menteri dan juga kepada Pejabat Privy Council.

Setiausaha Tetap Kementerian juga diberikan teks untuk memaklumkan kepada menteri kabinet yang lain yang berbunyi, “Kami baru sahaja dimaklumkan tentang kematian Baginda Permaisuri, Ratu Elizabeth II.”

Seterusnya, Setiausaha Kabinet pada gilirannya menghantar e-mel kepada penjawat awam kanan salinan draf yang berbunyi, “Rakan-rakan sekerja yang dihormati, saya menulis dengan sedih untuk memaklumkan kepada anda tentang pemergian Duli Yang Maha Mulia Ratu.”

Selepas menerima e-mel ini, bendera dikibarkan separuh tiang merentasi Whitehall, sebuah jalan di Westminster, kota London.

Bagi rakyat Britain, mereka dimaklumkan melalui sumber rasmi kemangkatan Ratu Elizabeth II daripada keluarga diraja.

Juruterbang juga memaklumkan penumpang dalam penerbangan jika berita itu diumumkan semasa mereka berada di udara.

Parlimen Britain serta badan perundangan yang diwakilkan di Scotland, Wales dan Ireland Utara akan ditangguhkan.

Dalam pada itu, selepas Perdana Menteri membuat kenyataan, tiada ahli kerajaan UK yang lain akan dibenarkan membuat apa-apa kenyataan selepas itu.

Mereka kemudian mengadakan pertemuan dengan Raja Charles yang baharu, manakala ahli-ahli parlimen memberi penghormatan kepada mendiang di Dewan Rakyat sehari selepas kematiannya dan Parlimen digantung selama 10 hari.

Bilakah Putera Charles akan menaiki takhta?

Sehari selepas kematian Ratu, Majlis Penaklukan bertemu di Istana St James untuk mengisytiharkan Putera Charles sebagai raja baharu.

Ratusan hadirin, termasuk perdana menteri dan menteri kanan kabinet kesemuanya dikehendaki memakai pakaian sut panjang dengan tali leher hitam atau gelap.

Pada pukul 3.30 petang waktu tempatan, seperti yang disebut dalam dokumen, Kabinet dan Perdana Menteri akan bertemu dengan Raja Charles.

Pada hari ketiga selepas kematian, Raja menerima ucapan takziah di Dewan Westminster, selepas itu beliau memulakan lawatan ke United Kingdom, di mana tugas pertama adalah melawat Parlimen Scotland.

Apa yang berlaku kepada keranda Ratu?

Jika Ratu Elizabeth II meninggal dunia di Istana Balmoral di Scotland, mayatnya dibawa ke London dengan Kereta Api Diraja sebagai sebahagian daripada proses yang dikenali sebagai ‘unicorn’ dalam dokumen.

Jika bukan demikian, mayat akan diterbangkan masuk, dan dalam kedua-dua senario keranda itu diterima oleh perdana menteri dan menteri kanan.

Pada hari keempat selepas kematian, terdapat latihan perarakan keranda dari Istana Buckingham ke Istana Westminster.

Bilakah pengebumian dilakukan?

Keluarga diraja mengumumkan rancangan untuk pengebumian, yang mungkin akan berlangsung 10 hari selepas kematian permaisuri.

Pengebumian berlangsung di Westminster Abbey, senyap selama dua minit pada tengah hari dan dikebumikan di Gereja Memorial King George VI di Windsor.

Terdahulu pada Jun lalu, Ratu Elizabeth II yang berusia 96 tahun meraikan ulang tahun ke-70 naik takhta, menjadikannya ratu paling lama memerintah dalam sejarah negaranya.

Selama beberapa dekad, Elizabeth II menikmati kasih sayang dan rasa hormat rakyatnya serta kuasa di pentas dunia, apatah lagi peristiwa paling penting dalam sejarah kontemporari United Kingdom berkait rapat dengan namanya.

Sejak beberapa tahun lalu, Ratu Elizabeth yang berusia 96 tahun mengalami penyakit dan mengikuti beberapa pembedahan. Pada tahun 2003, Ratu British pergi ke hospital untuk pembedahan lutut yang mendorongnya untuk menggunakan rotan di khalayak ramai selama kira-kira dua minggu.

Ratu Elizabeth dimasukkan ke hospital semula pada 2013 akibat gastroenteritis dan dua tahun kemudian, beliau juga berjaya menjalani pembedahan untuk membuang katarak daripada salah satu matanya.

Pada 12 Oktober 2021, Ratu Elizabeth menggunakan tongkat, menurut saluran Sky News, yang mengatakan bahawa ini dianggap sebagai tanda keperluannya untuk bantuan dalam operasi pengangkutan, kerana doktor memintanya berehat yang menyebabkan beliau membatalkan beberapa acara.

Beberapa hari kemudian, keadaan kesihatannya memerlukan kemasukan ke Hospital Swasta King Edward VII di tengah London dan beliau menghabiskan satu malam penuh di hospital untuk kali pertama dalam lapan tahun.

Disebabkan perkembangan kesihatan yang kurang baik itu, Ratu Elizabeth tidak hadir November lalu daripada menghadiri upacara memperingati mangsa perang yang diadakan di tugu peringatan di tengah-tengah kota London.

Ini kerana beliau masalah belakang, menurut apa yang diumumkan oleh Istana Buckingham, yang mengukuhkan kebimbangan tentang kesihatannya, terutamanya selepas membatalkan programnya berdasarkan nasihat perubatan.

Pada bulan yang sama, Istana Buckingham mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa Ratu Elizabeth II telah dijangkiti Covid-19 dan mengalami “gejala ringan yang serupa dengan selsema,” tetapi beliau pulih selepas itu setelah menerima tiga dos vaksin.

Dan pada Mei lalu, Putera Charles buat pertama kalinya menyampaikan ucapan takhta di hadapan Parlimen, salah satu tugas perlembagaannya yang paling menonjol, kerana nasihat perubatan, di tengah-tengah jaminan bahawa Ratu mengalami kesukaran untuk bergerak.

Pada awal Jun, British meraikan ulang tahun ke-70 naik takhta Ratu Elizabeth II, kerana tiada raja British pernah memegang takhta untuk tempoh yang begitu lama.

Sejak pengumuman kematian Ratu Elizabeth II dari Britain pada usia 96 tahun di Istana Balmoral di Scotland, telah banyak ucapan takziah dari seluruh dunia disampaikan kepada keluarga pemerintah di United Kingdom tersebut.

Sumber: Anatolia

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi Strategik dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia