Perutusan Eidul Fitri Presiden IKRAM Malaysia

Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah s.w.t  kita ucapkan kerana diberi kemampuan menunaikan tanggungjawab melaksanakan perintah Allah s.w.t menunaikan kewajipan ibadah Ramadhan. Moga-moga ibadah yang kita lakukan dengan berpuasa pada siangnya dan mendirikan ibadah malam mampu menjadikan kita orang yang bertaqwa.

Firman Allah SWT  dalam Surah Al-Baqarah, ayat 183:

“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, agar kamu bertaqwa”.

Hari ini adalah hari kegembiraan bagi semua orang-orang yang beriman dan bertaqwa yang telah berjaya menunaikan kewajipan yang diperintahkan Allah s.w.t dan kembali kepada fitrah yang suci setelah sebulan melalui pentarbiahan melalui madrasah Ramadhan melawan dorongan hawa nafsu dan menundukkan jiwa kepada mentaatati Allah yang akhirnya menjadikan hati-hati kita kembali bersih dengan keimanan yang akan menjana daya juang di pelbagai relung dan medan amal.

Oleh itu adalah wajar bagi kita menyambutnya pada hari ini dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil serta bertakbir membesarkan serta memuji dan memuja Allah s.w.t dan bersyukur di atas kemenangan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah s.w.t.

Saya menyeru kepada semua ahli IKRAM untuk bersama-sama umat melakukan ibadah solat Eidul Fitr bersama kaum keluarga dan mengambil peluang melakukan kunjungan ziarah kepada seluruh kaum muslimin tanpa mengira latar berlakang kerana semua muslimin adalah bersaudara.

Saya juga menyeru agar hubungan kekeluargaan antara anak dan kedua-dua ibu bapa diperkukuhkan. Hubungan dan jalinan kasih sayang antara suami dan isteri dipertingkatkan. Saya juga menyeru hubungan antara pimpinan IKRAM samada Pusat mahupun di negeri dan daerah dengan pengikut atau ahli terus diikat dengan jalinan ukhuwwah dan mahabbah fillah kerana ini semua adalah rahsia dan asas kekuatan jamaah kita.

Kita semua wajar saling mendoakan dan bermaafan di bulan yang mulia ini. Syawal juga adalah bulan pengukuhan persaudaraan dan perpaduan ummah. Marilah kita hulurkan salam persaudaraan dan kasih sayang. Lupakan persengketaan lama dan hulurkan kembali tali kemaafan dan kasih sayang sesama kita.

Di bulan yang penuh kemuliaan ini kita juga tidak harus melupakan golongan yang memerlukan, yang ditimpa bencana, anak-anak yatim, ibu tunggal yang memerlukan bantuan dan fakir miskin yang menuntut pembelaan.

Kita juga wajar terus mendoakan secara berterusan saudara Islam kita di bumi Palestin yang masih ditindas di bumi sendiri, saudara-saudara kita di bumi Syria yang sedang bergolak dan nasib umat Islam Rohingya yang sedang dirundung malang di tanah air mereka di Myanmar.

Marilah kita semua terus prihatin melakukan yang terbaik bagi menjayakan seluruh agenda pembaikan dan pengislahan bagi ummah dan masyarakat. Menghulur tenaga dan memerah keringat meningkatkan amal dan menggerakkan saf bagi meningkatkan sumbangan pertubuhan kita berkhidmat kepada masyarakat dan ummah. Semoga seluruh amal yang kita lakukan penuh kejujuran dan keikhlasan  dalam memperjuangkan kalimah Allah Yang Tinggi dan membela agama ini diterima Allah s.w.t dan disaksikan oleh orang-orang yang beriman.

Selamat menyambut Eidul Fitr tahun 1433H. Minal ‘Aiidin wal fa’izin,

Wassalamualaikum waramatullah wabarakatuh.

Allahu Akbar ! Allahu Akbar ! Allahu Akbar ! Walillahil hamd!

USTAZ DR. MOHD PARID BIN SHEIKH AHMAD

Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia