Pendidik mesti bangunkan diri, tarbiah yang lain

Taklimat tersebut dimulakan dengan perkongsian daripada konsultan pendidikan IKRAM MUSLEH, Syeikh Mohamed Hamed Eliwa tentang kepentingan membangunkan diri dan mentarbiah yang lain.

“Sebagai guru, kita mesti ada usaha untuk membangunkan diri dari segenap aspek supaya kita mampu untuk mentarbiah orang lain. Inilah yang dinamakan sebagai tarbiah dzatiyyah,” katanya.

Tambahnya lagi, ia bukanlah daripada aspek dalaman sahaja bahkan semua aspek luaran termasuk tingkah laku dan amalannya sendiri.

Menurutnya, dalam surah Ali Imran ayat 164, kalimah ‘mengajarkan’ dan ‘menyucikan diri’ dalam ayat itu adalah dalam bentuk ‘present tense’ yang bermaksud sedang berlaku atau berterusan.

“Maka atas sebab itulah para pendidik perlu terlebih dahulu membina dan menanam ciri-ciri tarbawi yang ingin dibina dalam diri murid ke dalam dirinya secara berterusan,” jelasnya.

Beliau turut menggariskan beberapa kaedah penting untuk mendidik murid-murid supaya mereka juga ada rasa tanggungjawab untuk membangunkan diri mereka antaranya qudwah hasanah (teladan yang baik).

“Murid-murid perlu lihat pada gurunya sifat-sifat itu terlebih dahulu,” kata Syeikh Hamed lagi.

Menurutnya, 10 ciri peribadi Muslim (muwasofat tarbiah) yang ingin dibina perlu terlebih dahulu dipraktikkan oleh para murabbi dan pendidik.

“Kerana apa? Sebab sesuatu perbuatan itu, walaupun ia tidak elok, tetapi apabila guru buat, maka murid-murid akan ikut dan sesuatu perbuatan itu, walaupun ia baik, tetapi apabila guru tidak buat, maka murid-murid takkan buat,” ujar beliau.

Majlis turut diserikan dengan perkongsian seorang pengamat sejarah, Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor yang bertajuk ‘Penyebaran Islam di Nusantara: Durus wa ‘Ibar Tarbawi dan Dakwah’.

Kemudiannya, Ketua Pegawai Eksekutif ARBA Travel & Tours Sdn Bhd, Sdr Ammar Roslizar, seorang tokoh usahawan muda yang juga alumni sekolah IKRAM MUSLEH telah berkongsi mengenai proses pentarbiahan bagi menjayakan projek ekonomi ummah.

Turut hadir dalam majlis tahunan berkenaan ialah Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH merangkap Ketua Unit Tarbiah IKRAM MUSLEH, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor dan Ustaz Abdul Muhaimin Mohd Shahar sebagai penterjemah.

Sumber: IKRAM MUSLEH

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia