Orang Asli jadi wakil rasmi Ratu Elizabeth II di Kanada

Orang Asli Kanada pertama, Mary Simon telah dilantik menjadi gabenor wakil rasmi Ratu Elizabeth II di Kanada, ketika negara itu dipertanggungjawabkan untuk sejarah kolonialnya.

 

“Selepas 154 tahun, negara kita mengambil langkah bersejarah,” kata Perdana Menteri Justin Trudeau dalam sesi sidang media yang diadakan.

Simon yang juga mantan wartawan dan penyokong hak Orang Asli yang pernah berkhidmat sebagai Presiden Pertubuhan Inuit Nasional Kanada dan Presiden Persidangan Inuit Arktik, yang mewakili masyarakat Inuit di semua negara Artik.

Inuit ialah sekumpulan orang asli, sama ada dari segi budaya mendiami wilayah Artik Greenland, Kanada, Amerika Syarikat atau Rusia. Bahasa Inuit tergolong dalam keluarga bahasa Eskimo.

Simon diberi kepercayaan untuk membantu berunding bagi perjanjian bersejarah pada tahun 1975 antara masyarakat pribumi dan pemerintah wilayah Quebec, yang digambarkan sebagai perjanjian moden pertama antara Kanada dengan negara-negara lainnya, yang disebut juga sebagai orang asli.

 

Beliau dilahirkan pada tahun 1947 di sebuah kampung kecil Kogwak di pesisir Teluk Ungafa dan bersekolah di sekolah yang serupa dengan sekolah berasrama.

 

Kanada ialah sebuah negara persekutuan yang ditadbir sebagai demokrasi berparlimen dan negara raja berperlembagaan dengan Ratu Elizabeth II selaku ketua negara. Ia merupakan sebuah negara dwibahasa yang menggunakan bahasa Inggeris dan Perancis sebagai bahasa rasmi di peringkat persekutuan.

 

Tempoh sukar

 

Pelantikan beliau sebagai wakil rasmi Ratu Elizabeth II, yang bertanggungjawab memberikan persetujuan kerajaan atau membuat rang undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen.

 

Tanggungjawab itu diamanahkan ketika tempoh yang sukar iaitu antara kerajaan Kanada dengan orang Asli, setelah penemuan lebih 1,000 buah kubur bekas pelajar sekolah berasrama penuh yang tidak disebutkan namanya menjadi kejutan orang asli di Kanada, juga kemarahan yang ketara dalam kalangan mereka.

 

Pendek katanya, beliau yang sebagai gabenor negara dan wakil kepada ratu di Kanada bertanggungjawab dengan semua tugas rasmi semasa ketiadaan Ratu Elizabeth II.

 

Momen bersejarah

 

“Kita perlu berhenti sejenak untuk mengakui, memperingati dan menangani kengerian serta ketakutan masa lalu agar kita pelajari lebih banyak setiap hari,” kata Marie kepada wartawan pada Selasa.

 

Pelantikan beliau adalah detik bersejarah dan inspirasi bagi negara Kanada, dan ia juga sebagai langkah yang sangat penting ke arah ruang perdamaian yang panjang.

 

“Ini adalah saat yang saya harap semua rakyat Kanada berasa menjadi sebahagian kerana janji saya mencerminkan kemajuan kolektif ke arah membangunkan masyarakat yang lebih inklusif, adil dan saksama.”

 

Sehingga tahun 1990-an, kira-kira 150,000 orang muda Indian, Inuits dan Mulattos dimasukkan secara paksa ke 139 sekolah berasrama yang dikendalikan oleh gereja Katolik atas nama kerajaan yang berkuasa.

 

Berikutan itu, disyaki lebih 4,000 pelajar mati akibat penyakit dan pengabaian di sekolah-sekolah tersebut.

 

Selain itu, dilaporkan juga berlakunya penderaan fizikal dan seksual oleh pengetua dan guru bagi menghapuskan budaya dan bahasa mereka.

 

Tragedi Jun yang memilukan

 

Sebagai tindak balas daripada laporan itu, lebih belasan gereja telah dibakar di seluruh negara dalam beberapa minggu bulan lalu dan para penunjuk perasaan telah menghancurkan patung Ratu Elizabeth II dan Ratu Victoria, yang menjadi gabenor Kanada ketika sekolah berasrama pertama dibuka.

 

Selain itu, dua gereja Katolik dibakar di tanah Orang Asli di barat Kanada pada 26 Jun lalu. Api marak di Gereja St Anne terlebih dahulu dan Gereja Chewbacca dalam tempoh sejam kemudiannya di British Columbia. Kedua-dua gereja tersebut dilaporkan musnah keseluruhannya.

 

Manakala pada 28 Jun pula, dua lagi gereja Katolik dibakar di wilayah yang sama, pada hari negara Kanada menyambut Hari Orang Asli.

 

Tragedi itu berlaku setelah beratus-ratus kubur yang tidak dikenali ditemui di lokasi bekas sekolah berasrama penuh di Kanada.

 

Kerajaan membiayai sekolah-sekolah wajib ini yang dikelola oleh paderi Kristian pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, dengan tujuan mengasimilasikan pemuda orang asli dan mengintegrasikannya ke dalam masyarakat.

 

Pemimpin pribumi Lembah Similkamen mengatakan bahawa beliau menerima berita kebakaran di Gereja Chewbacca melalui panggilan telefon pada awal pagi Sabtu dan ketika tiba di lokasi setengah jam kemudian, ia telah musnah sepenuhnya.

 

“Saya marah, dan saya tidak melihat apa-apa positif yang akan berlaku daripada tindakan ini, tetapi ia akan mencetuskan sesuatu yang sukar,” tambahnya.

 

Dalam pada itu, bulan lalu juga kumpulan First Nations (Kamloops Shuswap) mengumumkan bahawa sebuah kubur besar yang mengandungi jenazah 215 kanak-kanak telah dijumpai di sebuah sekolah berasrama yang didirikan oleh penjajah Inggeris untuk mengumpulkan penduduk orang asli.

 

Sekolah-sekolah di Kanada ini adalah sekolah asrama wajib yang dikendalikan oleh kerajaan dan pihak berkuasa agama sejak sekian lama dengan tujuan untuk mengawal pemuda orang asli dan secara paksa mengubah kepercayaan serta pemikiran mereka.

 

Anak-anak orang asli belajar di Kamloops Indian Residential School, sebuah sekolah berasrama yang ditubuhkan pada tahun 1890 di bawah pengawasan pentadbiran gereja Katolik di British Columbia, yang ditutup secara keseluruhannya pada tahun 1978.

 

Kumpulan yang sama di Kosice mengatakan bahawa mereka telah menjumpai 751 kubur orang yang tidak dikenali di sekolah serupa di Saskatchewan. Sekolah berasrama India Marival juga dikendalikan oleh gereja Katolik.

 

Amat tragis lagi, antara tahun 1863 dan 1998, lebih 150,000 anak-anak Orang Asli diambil secara paksa daripada keluarga mereka dan masuk ke sekolah-sekolah ini di seluruh Kanada.

 

Sebuah jawatankuasa ditubuhkan pada tahun 2008 untuk mendokumentasikan kesan sistem ini dan mendapati bahawa sebilangan besar kanak-kanak yang dimasukkan ke sekolah-sekolah ini tidak pernah kembali kepada komuniti tempat mereka diambil.

 

Berikutan tragedi yang sadis pada bulan lalu itu, Perdana Menteri Justin Trudeau meminta maaf atas segala yang berlaku, hingga menyebabkan kemusnahan besar.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia