KRS Musleh ke KEMNAS II PRAMUKA JSIT Indonesia

Kontinjen telah berkumpul sejak 8 Januari lagi di SM Islam Al-Amin Bangi yang menjadi tuan rumah kepada kontinjen sebelum berlepas ke Jakarta. Ketua Kontinjen KRS MUSLEH ke KEMNAS II, Mejar KRS Abd Rahaim Md Isa berkata, Penyertaan KRS MUSLEH telah mendapat restu Bahagian Ko-Kurikulum KPM yang turut mendoakan kesejahteraan kontinjen di sana.

“Di sana kita telah bergabung dengan lebih 5,000 pramuka JSIT dan wakil Luk Se-Thailand. Suasana di tapak perkhemahan sungguh meriah dan ceria dengan lagu-lagu nasyid dan lagu-lagu pramuka. Hampir semua kepulauan Indonesia menghantar wakil mereka ke KEMNAS ini, antaranya Kepulauan Jawa, Sumatera, Kalimantan, Makassar, Papua dan Bali,” ujarnya.

Beliau berasa terharu mengenangkan kesungguhan dan pergorbanan para peserta untuk menjayakan program empat tahun sekali ini. Pada hari pertama apabila KRS Musleh berkunjung ke SMP IT Nurul Fitri, mereka disambut meriah oleh para lembaga pendiri, guru-guru serta para pelajar. Sedikit perkongsian antara peserta dengan pihak pengurusan SMP IT menambahkan pengetahuan dan pengalaman kepada rombongan KRS Musleh. Selepas itu barulah mereka bertolak ke tapak perkhemahan di Cibubur, sebuah tapak perkhemahan yang terbesar di Asia Tenggara yang mampu memuatkan lebih 80 ribu orang pada satu-satu masa.

Menurut beliau lagi, perkhemahan kali ini agak mencabar seperti juga PRINT’11 kerana saban hari dilanda mendung dan hujan terutama pada malam terakhir. Namun begitu semua aktiviti dapat berjalan dengan lancar. Antara aktiviti yang berjalan ialah lawatan ke Pusat Latihan Polis, Pusat Tentera Udara, Pertandingan dan Pertunjukan. Antara pertunjukan yang menarik pula ialah roket air, Palestin dan dua malam kebudayaan yang turut disertai oleh kumpulan Justice Voice, Izzatul Islam, Ruhul Jadid, Shoutul Harakah dan Muadz dari Malaysia. Qiam Perdana sungguh menyegarkan dengan solat tahajud dan munajat.

Sebelum kembali ke Malaysia, rombongan KRS Musleh telah bermalam di SMP IT Iqra’ Boarding School yang juga salah satu rangkaian sekolah di bawah JSIT. Suasana sekolah di kampung dan dusun cukup menyegarkan jiwa.

Pengerusi Musleh Bhd, Ust Megat Mohd Amin selaku tetamu jemputan telah mengikuti program ini selama empat hari. Beliau turut memberi semangat kepada anggota rombongan supaya terus menjaga akhlak dan kerja berpasukan dalam membawa bendera Malaysia ke bumi Indonesia.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia