Kepentingan Kecerdasan Emosi, Seni Yang Hampir Mati

Kepentingan Kecerdasan Emosi, Seni Yang Hampir Mati | IKRAM

Apa yang diperlukan untuk berjaya di kolej? Sesiapa yang pernah menjadi pelajar tahu terdapat banyak cara untuk menjawab soalan ini.

Daripada kemahiran pengurusan masa hinggalah kepada organisasi, terdapat pelbagai ciri penting untuk kejayaan pelajar, tetapi saya pasti tiada siapa yang berpendapat bahawa kecerdasan itu tidak penting.

Namun, seperti yang ramai di antara kita sedar, terdapat lebih banyak kehidupan daripada kalkulus, matematik dan sejarah. Di luar setiap peluang latihan dan kerjaya, terdapat seseorang atau sekumpulan orang, yang akan berinteraksi dan bekerjasama dengannya.

Atas sebab itu, adalah penting kita mengalihkan pandangan kita kepada bentuk seni yang hampir mati – kemahiran manusia atau kecerdasan emosi. Terdapat banyak model kecerdasan emosi, tetapi semuanya berakar pada satu idea yang menyeluruh.

Secara umum, kecerdasan emosi ialah “keupayaan untuk mengenal pasti dan mengurus emosi sendiri, serta emosi orang lain,” menurut Psychology Today.

Dalam erti kata lain, kecerdasan emosi adalah apa yang membolehkan kita mengenali apabila seseorang tertekan, berhenti untuk berfikir sebelum kita menjerit pada rakan sebilik kita dan meletakkan diri kita di tempat orang lain.

Walaupun idea kecerdasan emosi membawa banyak tarikan, terdapat perdebatan mengenai kesahihan dan aplikasinya. Pengkritik berpendapat kecerdasan emosi bukanlah satu bentuk kecerdasan sebenar; sebaliknya ia kurang ditakrifkan dan diukur dengan kurang baik dan tuntutannya berlebihan.

Namun, individu yang mempunyai ciri-ciri kecerdasan emosi mengalami pelbagai kesan positif.

Beberapa faedahnya termasuk hubungan yang lebih baik, kepuasan kerja, kemahiran kepimpinan dan kesejahteraan keseluruhan, serta keupayaan untuk mengenali dan memahami emosi, malah boleh meningkatkan prestasi akademik, menurut analisis meta yang diterbitkan oleh Persatuan Psikologi Amerika.

Daripada 160 kajian, penyelidik memerhatikan bahawa pelajar yang mempunyai kecerdasan emosi yang tinggi cenderung menerima gred dan markah ujian yang lebih tinggi daripada rakan sejawat mereka yang kurang pintar emosi, tanpa mengira umur atau kecerdasan asas.

Mereka menyatakan, ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa individu yang mendapat markah tinggi pada ukuran ini mengalami kurang kebosanan dan kekecewaan, yang merupakan dua penyumbang kepada kegagalan akademik.

Walaupun kecerdasan emosi adalah penting untuk pertumbuhan peribadi dan akademik, ia semakin menurun dalam kalangan pelajar kolej, menurut analisis meta daripada Journal of Personality.

Secara khusus, kesejahteraan emosi dan kawalan diri telah berkurangan dari semasa ke semasa, yang kesemuanya merangkumi kecerdasan emosi, kata penyelidik.

Mereka berpendapat bahawa trend ini mungkin disebabkan oleh peningkatan penggunaan media sosial dan tekanan akademik yang semakin meningkat.

Dengan mengambil kira perkara ini, jelaslah bahawa membangunkan kecerdasan emosi adalah penting sekarang, lebih daripada sebelumnya.

Walaupun sesetengah penyelidik mendakwa kecerdasan emosi adalah semula jadi, bukti lain menunjukkan ia boleh diusahakan.

Beberapa petua asas untuk meningkatkan kemahiran ini termasuk mendengar orang lain, menyatakan empati dan merenung bagaimana emosi mempengaruhi membuat keputusan.

Jika anda ingin mengembangkan kecerdasan emosi anda dengan lebih mendalam, anda hanya perlu lihat contoh di bawah.

Di pusat pengajian, anda perlulah ada peluang dan akses untuk mengembangkan keupayaan penting ini.

Sebagai contoh, jabatan komunikasi perlu menawarkan kelas yang memberi tumpuan kepada kemahiran dan pembangunan hubungan. Satu kelas yang bermanfaat ialah komunikasi interpersonal. Satu lagi sumber yang boleh digunakan oleh pelajar ialah pusat kaunseling.

Selain terapi individu dan kumpulan, pusat kaunseling harus menawarkan bengkel percuma yang merangkumi pelbagai topik kesihatan dan kesejahteraan, dari perhubungan yang sihat kepada pengurusan konflik.

Pelajar juga boleh meminta bengkel yang disesuaikan dengan keperluan khalayak tertentu.

Melangkah ke hadapan, kita semua harus mengambil sedikit masa untuk menjauhi skrin dan buih peribadi (personal bubble) kita.

Sebagai pelajar kolej yang mempunyai banyak perkara untuk diterokai, tidak ada masa yang lebih sempurna daripada sekarang untuk membuat hubungan dan mengembangkan kemahiran interpersonal kita.

Untuk kebaikan hidup kita, marilah kita bijak emosi.

Azizi Ahmad

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia