Isu Kristian: Cari penjelasan, jangan melatah

dr-hatta3

Dr Hatta (gambar) yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Media IKRAM adalah nama yang tidak asing lagi dalam dunia penulisan. Sebagai pakar psikiatri dan aktivis masyarakat, beliau telah menghasilkan banyak judul buku untuk bacaan umum. Kebanyakan karyanya berkisar soal psikologi, pendidikan, dakwah, ketuhanan dan ada juga yang berbentuk catatan travelog.

Ujar beliau lagi, dalam masyarakat majmuk di Malaysia ini, masyarakat tidak boleh cepat melatah. Beliau membayangkan bagaimana situasi jika umat Islam melatah, umat Kristian melatah, umat Hindu melatah dan umat Buddha melatah.

“Akhirnya  kita akan dikenali sebagai sebuah negara yang mudah bertindak secara ‘knee jerk’, cepat melompat dan hilang kawalan perasaan, padahal kita berkemampuan dan berpeluang untuk menjadi sebuah negara pelbagai keturunan dan kepercayaan yang matang dan misali,” tegasnya.

Tambah beliau, umat Islam mestilah memberi peluang untuk umat agama lain meyuarakan pandangan dan berbincang dengan mereka secara telus serta sama-sama melihat kesensitifan sesuatu isu.

“Sepatutnya kita mudah berbincang dengan umat Kristian kerana mereka juga adalah dari kelompok agama samawi dan agama yang muncul dari umat Ibrahim alaihissalam. Buangkan prasangka dan marilah kita berbincang dengan mereka,” jelas beliau.

 

Sumber: www.malaysiaharmoni.com

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia