Kenyataan Media: Isu Rampasan Injil (Bible) Oleh JAIS

press statement bible

Kami ingin menyatakan rasa prihatin kami untuk melihat konflik yang timbul dari isu ini dapat diselesaikan dengan segera dalam suasana yang harmoni, adil dan jujur. Konflik dan ketegangan yang melanda negara masa kini menampakkan dengan jelas bahawa perhubungan dan persefahaman rakyat Malaysia yang majmuk (pelbagai agama dan etnik) masih berada ditahap meresahkan dan membimbangkan serta perlu kepada usaha penyelesaian yang segera.

Kami yakin pendekatan berhikmah dan berdialog dalam menangani isu-isu keagamaan adalah cara yang terbaik bagi menyelesaikan masalah dan mengelakkan ketegangan antara penganut-penganut agama Islam dan Kristian di negara ini dari berterusan. Sesungguhnya ketegangan hidup beragama adalah bertentangan dengan prinsip kebebasan beragama, Perlembagaan Malaysia dan amalan demokrasi.

Islam adalah Agama Persekutuan seperti mana termaktub dalam Perlembagaan .Oleh yang demikian, hubungan Islam dengan bukan Islam adalah bersandarkan ‘Tiada paksaan dalam agama’ (Al-Baqarah: 256) dan itu adalah janji dan jaminan kerahmatan Islam kepada penganut agama lain termasuk hak memiliki kitab agama masing-masing. Oleh kerana itu apa sahaja tindakan yang bertentangan dengan prinsip ini dianggap mencemari nama baik Islam.

Maka dengan ini kami menyeru:

 • Semua pemimpin politik, NGO dan persatuan agama perlu bersikap berhati-hati dan bertanggungjawab dengan kenyataan masing-masing supaya tidak menimbulkan keresahan dan ketegangan hubungan antara kaum dan agama.
 • Pihak berkuasa menggunakan pendekatan berhikmah dan bijaksana dalam menangani isu seperti ini. Walaupun berasaskan Enakmen 1988 (Kawalan Penyebaran Agama kepada Orang Muslim), pendekatan yang sewajarnya haruslah digunakan demi mengekalkan suasana harmoni dan mengelakkan ketegangan kaum dan agama berlaku. Sebarang tindakan hendaklah mendapat kelulusan pihak atasan seperti EXCO Negeri dan Menteri Besar.
 • Pihak Gereja dan Majlis Kristian Persekutuan juga perlu tampil menyatakan pendiriannya dengan tegas bahawa mereka tidak ada agenda tersembunyi yang boleh menjejaskan keharmonian kehidupan beragama di Malaysia bagi menghilangkan keraguan pihak tertentu yang mendakwa proses Kristianisasi sedang berlaku.
 • Sementara menunggu keputusan rayuan kes di Mahkamah Agung sebarang tindakan hendaklah ditunda.
 • Semua pihak tidak mengambil tindakan yang boleh mengeruhkan keadaan dan mengakibatkan ketegangan agama berlaku seperti membuat protes dihadapan gereja dan seumpamanya.
 • Semua pihak yang terlibat dalam isu ini termasuk pemimpin politik, NGO dan persatuan agama mencari penyelesaian jangka panjang untuk menjaga keamanan dan keharmonian antara agama di negara ini. Kami yakin melalui pendekatan berdialog dan berunding antara pihak yang terlibat akan membawa masyarakat Malaysia ke arah suasana aman dan makmur.

Kami amat berharap masyarakat berbilang agama di Malaysia yang selama ini telah berjaya membina suasana harmoni, saling hormat menghormati dan bertolak ansur akan terus kekal begitu untuk masa yang mendatang.

Dipersetujui bersama oleh:

 1. Lau Chee Boon – PengerusiDewanPerhimpunanCinaNegeri Sembilan
 2. Badlishah Sham Baharin – YDP Pertubuhan IKRAM Negeri Sembilan
 3. Zamri Vinod – PengerusiSkuadMubalighNegeri Sembilan
 4. Ismail Ahmad – PengerusiWADAH Negeri Sembilan
 5. Hasri Wazir – PengerusiAqsa SyarifNegeri Sembilan
 6. Father Gregory Chan – Church of the Visitation Negeri Sembilan
 7. Pastor Teo Kim Siang – Chinese Methodist Church Negeri Sembilan
 8. Pastor Goh Cheng Kooi – Neighbour Grace Assembly Negeri Sembilan

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia