Hentikan penyebaran berita palsu dan budaya fitnah – Wanita IKRAM

1.     Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia mengecam dan menentang sekeras-kerasnya perbuatan tidak bertanggungjawab pihak yang memalsukan dan menyebarkan berita kononnya berlaku kejadian umat Islam dikristiankan di sebuah gereja.

2.     Salah seorang aktivis Wanita IKRAM, Puan Zaiton Ismail yang terdapat dalam gambar tersebut, terkejut  dengan dakwaan tersebut dan sedih kerana dirinya dikaitkan dengan berita palsu dan jahat itu. Beliau mengesahkan bahawa sebenarnya gambar yang memperlihatkan peserta duduk dibangku kayu tersebut di ambil di dewan utama Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC) di Bukit Tungku pada 29/2/2012 dalam satu majlis anjuran Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN) yang membincangkan Dasar Keluarga Negara.

3.     Apapun niat blogger tersebut, ternyata perbuatannya itu telah mewujudkan kesan negatif  kepada individu terbabit dan masyarakat secara umumnya. Individu yang dikaitkan dengan berita buruk yang palsu itu merasa malu, sedih dan tertekan sedangkan masyarakat umum samada masyarakat Islam dan yang belum Islam terheret sama dalam fitnah yang menjejaskan keharmonian kehidupan masyarakat berbilang fahaman ini. Ternyata niat buruk pihak yang suka menangguk di air yang keruh ini berjaya menggugat persefahaman dan keharmonian antara rakyat yang telah terbentuk sekian lama.

Wanita IKRAM dengan ini menuntut supaya tindakan-tindakan berikut diambil:

1.     Pihak berkenaan BERHENTI SERTA MERTA penyebaran berita palsu berniat jahat ini dan memohon maaf secara terbuka kepada pihak-pihak yang mereka khianati ini.

2.     Pihak berkuasa MENJALANKAN SIASATAN terperinci bagi mengenalpasti dalang di sebalik penyebaran berita palsu dan fitnah ini, yang bukan sahaja menimbulkan fitnah peribadi tetapi membabitkan hasutan dan menimbulkan ketegangan hubungan agama pelbagai kaum di dalam negara ini.

3.     MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG yang sewajarnya kepada pihak yang menabur fitnah ini. Sekiranya peruntukan yang sedia ada tidak mencukupi, maka kami menyeru agar dikemaskinikan akta dan undang-undang yang sedia ada untuk menyekat sebarang pihak daripada menyalahgunakan kebebasan menyatakan pandangan di semua saluran komunikasi tanpa mengambil kira pandangan dan sensitiviti orang lain.

4.     Menasihati orang ramai supaya TIDAK MUDAH TERPEDAYA dengan sebarang berita berunsur fitnah seperti ini terutama di zaman siber ini. Jadikanlah budaya untuk setiap kita memeriksa kesahihan setiap berita yang kita perolehi untuk mengelakkan kita terjatuh dalam kancah persengketaan.

Semoga Allah melindungi kita dari bencana fitnah.

Ustazah Maznah Daud

Ketua Wanita IKRAM Malaysia

Foto: Peguam IKRAM bersama beberapa Ahli JK Wanita IKRAM Pusat bersama kenyataan media dan salinan laporan polis Pn Zaiton Ismail (tengah)

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia