Doula: Nyawa ibu, bayi terlalu berharga dipertaruhkan

“Kita perlu mendesak agar komuniti doula di Malaysia menyusun gerak kerja mereka melalui satu organisasi rasmi yang khas untuk memayungi dan bertindak sebagai pemantau,” ujar beliau dalam status facebooknya.

Beliau turut menyarankan agar komuniti itu mewujudkan kerjasama strategik dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagaimana amalan di beberapa negara maju.

Dr Harlina yang juga Profesor Jabatan Pendidikan Perubatan UKM memberikan pandangan beliau selepas menonton sesi perbincangan hangat segmen Analisis di TV Alhijrah yang menyentuh isu doula di Malaysia baru-baru ini.

Seterusnya beliau menyarakan rakyat Malaysia agar meningkatkan tahap pengetahuan dan informasi tepat mengenai proses kehamilan dan kelahiran khususnya kepada pasangan bakal ibu dan bapa muda yang masih tiada pengalaman agar mereka mendapat nasihat dan bimbingan yg betul dalam membuat keputusan penting berkaitan kehamilan dan kelahiran.

“(Juga perlu) mengenal pasti elemen perkhidmatan kesihatan di Malaysia yang perlu ditambah baik sebagai contohnya; kemahiran berkomunikasi antara pengamal perubatan dengan pesakit, kelengkapan fasiliti dan kakitangan yang mencukupi, sistem maklum balas yang efektif – demi meningkatkan tahap kebolehpercayaan masyarakat kepada rawatan yang diberikan di klinik dan hospital.”

Tambahnya lagi, segalanya itu agar para pesakit dan keluarga mereka tidak ‘lari’ atau ‘hilang’ dari radar perkhidmatan kesihatan Malaysia.

“Gunakanlah kebijaksanaan akal anugerah Ilahi untuk kita semua membuat keputusan terbaik untuk diri sendiri dan ahli keluarga,” tegas Dr Harlina.

Sebelumnya beliau berpandangan perbincangan tersebut sebenarnya, tidak sepatutnya berlangsung in the first place.

“Ibarat sudah terang lagikan bersuluh, sememangnya doula adalah peneman ibu di waktu kehamilan atau saat genting dan cemas melahirkan bayinya. Itu adalah pengertian piawai ‘doula’ yang sudah termaktub dan sedia terpakai.”

Malangnya, kata Dr Harlina, di Malaysia, terdapat segelintir yang menggelar diri mereka doula, bertindak di luar batasan dan sempadan, sehingga seolah-olah mengambil alih peranan doktor dan jururawat bidan terlatih, dan membahayakan nyawa ibu dan bayi.

“Apatah lagi sekiranya ibu hamil tersebut daripada kategori berisiko tinggi – kehamilan sulung, pernah bersalin melalui Caesarean, anak songsang, ada masalah obesiti, hipertensi, diabetes, pernah lekat uri dan tumpah darah dalam kelahiran sebelum ini,” jelasnya.

Menurutnya, satu kes kematian ibu dan/atau bayi yang sepatutnya boleh dielakkan melalui intervensi perubatan yang segera dan cekap, sudah cukup untuk dijadikan iktibar bagi semua.

“Betapa berharganya nyawa seorang ibu dan bayi untuk dipertaruhkan sebegitu, dengan sia-sia sahaja.”

Punca sebenar kematian ibu dan bayi dalam kalangan mereka yang terpengaruh dengan kelompok ‘doula ekstrem’ adalah kejahilan, kedegilan dan terlebih yakin dengan diri sendiri (over confidence, self-righteousness).

“Sampai bila dan berapa ramai lagi nyawa yang harus melayang sebelum kita dapat mengakui keterbatasan dan kekerdilan kita sebagai manusia biasa?” soal beliau yang perlukan rakyat Malaysia memikirkan solusinya.

Beliau turut berkongsi, ‘When a mother dies, the whole family dies with her’ (Saat bila seorang ibu meninggal dunia, seluruh keluarga turut mati bersamanya), masih terngiang-ngiang di telinganya peringatan yang diucapkan mendiang Prof Dr Donald Gebbie, profesor Obstetrik dan Ginekologi  berbangsa Scotland yang pernah mengajarnya di Hospital Bersalin Kuala Lumpur hampir 30 tahun yang lalu.

“Begitu sekali pentingnya peranan seorang ibu sebagai tonggak dan pasak keluarganya.”

Tambahnya, kehamilan dan melahirkan bayi adalah satu proses fisiologikal menakjubkan yang dilalui oleh wanita di seluruh dunia saban hari.

“Secara amnya, untuk membolehkan seseorang wanita itu hamil, ia mestilah berada pada tahap kesihatan yang baik dan sejahtera terlebih dahulu. Kesihatan ibu mesti terus dipelihara dan dijaga sehingga saat melahirkan.”

Selepas itu, sambungnya, si ibu harus dipastikan terus sihat dan kuat untuk segera pulih dan menjaga bayi kecilnya.

“Setiap bakal ibu dan ayah sudah tentu mahukan pengalaman yang indah semasa melalui tempoh kehamilan dan saat melahirkan.”

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia