Diskriminasi LGBT hanya tambah masalah

Tambahnya, mendiskriminasi dan menyisihkan mereka daripada masyarakat akan menyebabkan perkara ini bertambah besar.

“Saya beranggapan sekiranya kita mendiskriminasi kelompok ini daripada masyarakat ia akan menyebabkan perkara lebih besar berlaku.”

Beliau yang juga mantan Presiden Persatuan Pertubuhan Amal Firdausi (Pafi) mengakui bahawa terdapat kajian menunjukkan lebih 80% transgender wanita menjadi pekerja seks.

Sebelum itu, seorang transgender wanita dikenali sebagai Liz ketika ditemui menyatakan rasa kekesalan akibat didiskriminasi di tempat kerja.

Kesannya, rakan-rakan transgendernya memilih untuk menjadi pekerja seks kerana tidak sanggup menghadapi prejudis daripada masyarakat.

Walau bagaimanapun, Raffie berkata, golongan transgender wanita kini lebih mudah mendapat pekerjaan daripada sebelumnya.

“Malah, sekarang sudah ada pihak-pihak yang memberikan bantuan dana bagi mak nyah memulakan perniagaan,” katanya yang lebih 18 tahun melakukan usaha dakwah kepada golongan LGBT.

Dalam masa yang sama, penulis novel Stigma, Dr Nur Aisyah Zainordin berpendapat stigma masyarakat yang menebal membuatkan golongan ini terperangkap kerana tidak ada sistem sokongan.

“Sudah tentu kita melayan mereka sebagai orang biasa tetapi kita tidak menyokong LGBT ini kerana boleh membawa kerosakan kepada masyarakat.”

“Saya menulis buku ini supaya kita tahu bagaimana nak bantu mereka,” tambahnya.

Raffie, Dr Aisyah dan konsultan psikologi, Dr Abdul Rahman Ahmad Badayai ditemui dalam satu forum bertajuk ‘Sembang Stigma’ di Imanshoppe, Seri Kembangan.

Kredit foto: Iman Shoppe

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia