Dakwah adalah untuk kesejahteraan rakyat dan negara

IKRAM mengikuti kebimbangan beberapa pihak tentang kenyataan Menteri Pendidikan di Dewan Rakyat yang menyarankan agar guru-guru agama dari Semenanjung untuk tidak segera pulang ke Semenanjung, sebaliknya kekal berkhidmat di Sabah dan Sarawak dan menjadikannya sebagai medan dakwah dan tempat untuk menabur bakti, memandangkan jumlah guru agama yang amat tidak mencukupi di Sabah dan Sarawak.

Kenyataan Menteri ini adalah bagi menjawab soalan YB Kubang Kerian yang bertanyakan tentang kekurangan guru-guru agama di Sabah dan Sarawak.

IKRAM menyokong penuh saranan Menteri sebagai langkah sementara bagi mengatasi kekurangan guru agama di Sabah dan Sarawak yang kini pada tahap kritikal (rujuk hansard Dewan Rakyat).

Dakwah hakikatnya adalah usaha memperbaiki (islah) agar negara menjadi sejahtera. Negara yang aman dan sejahtera adalah impian semua rakyat. Memandangkan negara berhadapan dengan pelbagai masalah akhlak dan keruntuhan moral di peringkat rumah tangga, sekolah, tempat kerja, sosial dan media, usaha dakwah harus diberi sokongan oleh semua pihak.

Guru-guru agama di sekolah-sekolah memainkan peranan penting bagi mendidik pelajar-pelajar untuk menjadi manusia yang berilmu, berakhlak dan berperibadi mulia seterusnya membina masyarakat penyayang.

Mereka harus melihat ini sebagai satu tugas mulia dan sebagai pengorbanan dalam usaha menabur bakti kepada negara. Moga mereka terus bersabar dan diberi kekuatan semasa berbakti jauh daripada kampung halaman serta diberi ganjaran yang sewajarnya.

Pada masa yang sama, IKRAM juga bersetuju agar usaha dilipatgandakan untuk meramaikan lagi guru agama dalam kalangan anak tempatan Sabah dan Sarawak kerana mereka lebih memahami budaya tempatan.

IKRAM juga mencadangkan agar Kementerian Pendidikan mengenal pasti dan mengkaji aduan-aduan dan permasalahan-permasalahan yang dihadapi oleh guru-guru agama Semenanjung yang mungkin tidak difahami sepenuhnya demi menjaga kebajikan dan kesejahteraan mereka dan juga keluarga mereka.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia