Covid-19: Semakin Banyak Negara Sekat Pelancong Dari China

Covid-19: Semakin Banyak Negara Sekat Pelancong Dari China | IKRAM

Bilangan negara yang mengenakan sekatan ke atas pelancong yang tiba dari China semakin meningkat dengan peningkatan jangkitan Covid-19.

Berikutan itu, Perancis menggesa negara-negara Kesatuan Eropah (EU) agar menjalankan ujian untuk pelancong yang datang dari China.

Pada 1 Januari 2023, Perancis menggesa negara-negara EU yang lain untuk menjalankan ujian untuk pelancong yang datang dari China bagi mengesan virus Covid-19, selepas Paris memutuskan untuk menjalankannya berikutan penularan wabak itu di China.

Pada Ahad, Perancis mewajibkan pelancong dari China untuk mengemukakan ujian negatif Covid-19 yang diambil kurang dari 48 jam sebelum meninggalkan China, dan juga akan menjalankan ujian rawak untuk mereka yang tiba.

“Perancis akan mendesak penerapan metodologi ini di peringkat EU,” kata Menteri Kesihatan, Francois Brune semasa pemeriksaannya mengenai prosedur baharu di Lapangan Terbang Paris Charles de Gaulle,  diiringi Menteri Pengangkutan, Clement Bonne.

Tangani Covid-19

Sebagai jawapan kepada soalan tentang kemungkinan pelancong yang tiba pada masa ini di negara EU yang lain dan kemudian pergi dari sana ke Perancis tanpa ujian, Brun berkata:

“Inilah sebabnya kita mesti menyelaraskan (di peringkat EU) , supaya ia lebih dapat dilaksanakan.”

Hanya Itali dan Sepanyol memerlukan ujian daripada 27 negara dalam blok itu, yang menjamin pergerakan bebas antara negaranya, dan pegawai kesihatan dari pelbagai negara EU baru-baru ini gagal bersetuju dengan tindakan yang sama.

Kementerian Kesihatan Jerman mengumumkan bahawa ia sedang mengkaji bagaimana untuk meneruskan dalam menangani kesan situasi wabak Covid-19 semasa di China.

“Kami memantau keadaan dengan teliti dan menyelaraskan bersama rakan kongsi antarabangsa kami,” kata jurucakap kementerian.

Pemantauan Terperinci

Beliau merujuk kepada kenyataan Menteri Kesihatan Jerman, Karl Lauterbach yang mengumumkan penyediaan pemantauan terperinci varian koronavirus di lapangan terbang Eropah, pada masa yang sama menjelaskan bahawa ia belum lagi perlu, tetapi peraturan kemasukan yang lebih ketat akan dilakukan negara itu.

“Kita perlukan satu solusi Eropah,” ujarnya.

Berikutan itu, negara-negara Eropah akan bertemu minggu depan bagi membincangkan tindak balas bersama terhadap isu ini, dengan Sweden yang kini memegang jawatan presiden bergilir EU.

Semakin banyak negara mengetatkan peraturan kemasukan pelancong dari China, dan menghadapi sekatan apabila memasuki lebih daripada beberapa negara apabila kebimbangan meningkat tentang peningkatan kes Covid-19 di China.

Langkah Berjaga-jaga

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengambil langkah berjaga-jaga memandangkan kekurangan maklumat mengenai gelombang semasa wabak di China. 

Bagaimanapun, Lapangan Terbang Antarabangsa Cawangan Eropah yang mewakili lebih 500 lapangan terbang di 55 negara Eropah, berkata sekatan itu adalah berdasarkan risiko.

Bulan lalu, susulan protes ganas, Beijing tiba-tiba menamatkan dasar ketat sifar Covid-19, yang merangkumi penutupan dan ujian menyeluruh, tiga tahun selepas virus itu pertama kali muncul di Wuhan.

Namun, beberapa minggu lalu telah menyaksikan jangkitan yang menular. Walaupun nampaknya beberapa bandar utama China telah mula pulih daripada gelombang wabak semasa, bandar-bandar kecil dan kawasan luar bandar yang mengalami kekurangan sumber masih terjejas.

Terdahulu, China menyaksikan peningkatan ketara dalam jumlah jangkitan Covid-19 dan dunia sedang bersiap siaga.

China menyaksikan peningkatan ketara dalam jumlah jangkitan virus Covid-19, selepas penarikan sekatan di sana. Hospital dipenuhi dengan pesakit.

Namun, China mengecam berkenaan sekatan pemeriksaan terhadap mereka yang dari negaranya, walaupun ia masih mengenakan tindakan sekatan yang sama bagi mereka yang memasuki negara itu.

Atriza
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia