Perjanjian China-Kepulauan Solomon cemaskan Australia?

Kepulauan Solomon mengesahkan bahawa ia sedang merangka pakatan keselamatan dengan China, satu langkah yang membimbangkan Australia dan sekutu Barat lain di kawasan kejiranan Indo-Pasifiknya.

 

Dokumen yang bocor menunjukkan bahawa pangkalan tentera China mungkin ditubuhkan di Kepulauan Solomon, yang terletak di utara Australia telah mencemaskan Australia, yang telah lama menjadi sekutu pertahanan utama dan penyedia bantuan terbesar kepada negara kecil itu.

 

Australia dan New Zealand berkata, mereka telah mengemukakan kebimbangannya terhadap Kepulauan Solomon.

 

“Saya menghormati hak Kepulauan Solomon untuk membuat keputusan berdaulat, tetapi kami mempunyai hak untuk takut sebarang langkah yang boleh menjejaskan kestabilan dan keselamatan rantau itu, termasuk penubuhan entiti tetap seperti pangkalan tentera,” kata Menteri Luar Australia, Senator Marise Payne.

 

Selain itu, New Zealand juga berkata, ia bimbang rancangan itu akan mengancam kestabilan institusi dan pengaturan sedia ada yang telah lama menyumbang kepada keselamatan di Pasifik.

 

Kepulauan Solomon belum mengesahkan ketepatan butiran dalam draf perjanjian yang bocor, mahupun versi terakhir.

 

Tetapi ia mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia sedang dalam proses memperluaskan keselamatannya dengan lebih banyak negara dan mempelbagaikan perkongsian keselamatan dengan negara lain, termasuk China.

 

China mengerahkan pasukannya

 

Butiran rancangan yang bocor telah membimbangkan Australia, kerana ia hanya 2,000 kilometer ke selatan Kepulauan Solomon.

 

Butiran itu membentangkan rangka kerja untuk Beijing mengerahkan pasukan untuk melindungi keselamatan projek China dan China utama di Kepulauan Solomon.

 

Di bawah dokumen yang sama, Kepulauan Solomon boleh meminta China menghantar polis, tentera, penguat kuasa undang-undang dan kakitangan angkatan tentera yang lain.

 

Pemerhati percaya bahawa rancangan ini jelas mendedahkan niat China terhadap rantau itu buat kali pertama.

 

Jonathan Brake, pakar dalam hal ehwal Pulau Pasifik berkata bahawa rancangan ini jelas menunjukkan apa yang China mahu, dan mereka dalam beberapa cara telah memberi bantuan kepada Australia.

 

“Kami masih di permulaan proses yang panjang dan masih belum melihat askar di darat atau di mana-mana kehadiran tentera di Kepulauan Solomon, tetapi hanya mempertahankan niat China adalah merisaukan.”

 

Perkongsian strategik

 

Pada Jumaat lalu, Kepulauan Solomon menegaskan bahawa sebarang perkongsian strategik dengan China akan mempunyai dimensi pembangunan.

 

Kepulauan Solomon sedang mengusahakan pelaksanaan beberapa perjanjian dengan China, antaranya ialah perjanjian berkaitan pengembangan pertukaran perdagangan dan perkhidmatan penerbangan awam.

 

Tetapi pihak berkuasa di Kepulauan Solomon juga mengalu-alukan tawaran latihan dan peralatan daripada rakan kongsi utamanya, China dan Australia.

 

Australia semakin bimbang tentang pengaruh China yang semakin meningkat di rantau Indo-Pasifik.

 

Dalam usaha untuk mengehadkan pengaruh China ini, Australia dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah meningkatkan perbelanjaannya untuk bantuan ke pulau-pulau di rantau itu, termasuk membiayai berbilion dolar dalam projek infrastruktur.

 

Walaupun begitu, hubungan antara China dan Kepulauan Solomon baru-baru ini menyaksikan ketidaksefahaman.

 

Pada 2019, Kepulauan Solomon menjalin hubungan diplomatik rasmi dengan China dengan mengorbankan hubungan dengan Taiwan.

 

Pada Jumaat, bekas Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd berkata, rancangan China adalah salah satu perkembangan keselamatan paling penting yang telah dilihat dalam beberapa dekad dan mewakili kegagalan pertahanan untuk kerajaan Australia semasa dalam perairan wilayahnya.

 

Susulan rusuhan di Kepulauan Solomon tahun lalu, Australia menghantar tentera ke negara itu dan melancarkan semula misi polis sebelum ini. China juga telah menawarkan untuk melatih polis di Kepulauan Solomon.

 

Pada Februari, Amerika Syarikat berkata, ia merancang untuk membuka semula kedutaannya di Kepulauan Solomon, di tengah-tengah kebimbangan mengenai rancangan China di rantau itu.

 

Tahun lalu, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia menandatangani perjanjian pertahanan yang dikenali sebagai Ocos, untuk mengukuhkan kehadiran sekutu Barat di rantau Indo-Pasifik.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia