Bersedia hadapi sebarang kemungkinan – Dr Fauziah

Dengan jangkaan 17 jam lagi akan memasuki perairan Gaza, mereka tetap memilih pendekatan aman, tanpa provokasi dan konfrontasi dan ahli misi kesemuanya terlatih dengan pendekatan aman. 

“Mesejnya adalah cinta, keamanan dan kemanusiaan. Prinsipnya adalah menolak keganasan. Krew dan anak kapal kesemuanya wanita dan terlatih dengan pendekatan aman,” jelasnya.

“Aman di sini bukan bermaksud lemah. Aman bahkan adalah pilihan strategik. Tentera yang asyik dengan kezaliman akan kekok dan buntu berdepan dengan keamanan.”

Panggilan terakhir yang diterima MyCARE daripada Dr Fauziah memaklumkan bahawa kebanyakan masa pelayaran kapal Zaytouna dilaporkan menggunakan layar yang telah dibaiki dan angin berada dalam keadaan baik.

Beberapa media dari Israel pula sudah mula melaporkan bahawa pihak Israel ingin menghalang misi tersebut daripada memasuki perairan Gaza dan kapal tentera laut Israel di pangkalan Ashdod sudah bersedia untuk bertindak.

Sementara itu, Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad menyeru semua ahli IKRAM supaya mengadakan solat hajat, menyuntik kesedaran masyarakat dengan menyebarluaskan info mengenai misi WBG dan membantu MyCARE untuk menjayakan kempen tersebut.

“Selaku seorang Muslim, wajib ke atas kita bersama-sama memperjuangkan isu Palestin dan kita harus melakukan sesuatu dalam membantu usaha-usaha ini,” ujar beliau.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia