Warkah Buat Ahli IKRAM: Menjawab Fitnah Terhadap IKRAM

Menemui semua ahli-ahli IKRAM semoga semuanya sedang gigih mengambil peluang hari-hari terakhir Ramadan untuk melipatgandakan amalan pada bulan yang hanya tiba setahun sekali ini.

Ini adalah warkah kedua selepas warkah pertama yang dinukilkan juga pada hujung Ramadan, tahun lepas.

Nampaknya pada setiap Ramadan kita diuji dengan pelbagai ujian yang menuntut kesabaran yang amat tinggi. Pada Ramadan tahun lepas kita diuji dengan tohmhan terhadap Gerakan Rakyat Negara-Ku yang kita memainkan peranan penting bagi mengasaskannya.

Kita ditohmah bahawa kita telah memberi wala’ kepada orang kafir. Satu tohmahan yang amat serius yang orang berilmu tidak akan semudah itu menjatuhkan hukuman yang begitu berat kepada saudaranya.

Walau bagaimanapun, kami bersyukur kerana antum bertindak dengan matang setiap kali timbul fitnah begini. Antum kelihatan lebih tenang dan melakukan semakan-semakan (“tabayyun”) dengan bijaksana. Kita juga tidak membalas kata-kata keji dengan kejian juga. Alhamdulillah. Ini antara petanda kejayaan proses tarbiah kita yang semakin mantap dari masa ke semasa.

Kami juga bersyukur dengan berlipatkan gandanya amalan kita pada Ramadan kali ini. Sambutan yang sungguh hebat kepada program-program seperti Ijtimak Ramadan, 3R (Remaja/Rijal Raikan Ramadan), majlis-majlis tadarus di taman-taman dan daerah-daerah merupakan antara petanda yang baik.

Program kebajikan dan sumbangan serta menyantuni rakyat miskin, anak-anak yatim dan mereka yang memerlukan amat meluas sekali pada tahun ini: dari Perlis hingga ke Sabah. Tahniah kepada semua!

KETEGANGAN KAUM

Jika kita masih ingat, Negara-Ku diwujudkan dalam suasana terdapat pihak yang seolah-olah cuba menimbulkan ketegangan dan konflik perkauman dengan menuduh kaum Cina sebagai penceroboh dan meminta kaum Cina keluar dari Negera Malaysia.

Beberapa kalangan dari kaum Cina telah bertindak balas dan terjadi suasana yang agak tegang ketika itu. Pada masa yang sama terdapat elemen yang mendesak agar Sabah dan Sarawak keluar daripada Malaysia.

Dalam suasana begitulah, sekumpulan rakyat Malaysia daripada pelbagai kaum dan latar belakang telah mengambil inisiatif menubuhkan Gerakan Rakyat Negara-Ku bertujuan untuk menghentikan seruan-seruan perkauman sempit dan mengajak rakyat Malaysia untuk kembali mendokong Perlembagaan Malaysia, Perjanjian Malaysia dan Rukun Negara.

Alhamdulillah, ketegangan yang wujud pada masa itu dapat dikendurkan dan negara terselamat dari terjerumus ke dalam konflik perkauman.

Namun, pada Ramadan tahun ini konflik perkauman sekali lagi hampir tercetus atas peristiwa di Low Yat. Kejadian yang disebut oleh pihak polis sebagai kesalahan mencuri telah cuba dijadikan ia sebagai peristiwa Cina vs Melayu. Pejuang perkauman sempit akan sentiasa mengintai untuk mengeksploitasi apa sahaja peristiwa bagi menjadikannya isu perkauman… Daripada isu makan dalam talam sehinggalah kepada isu kecurian di Low Yat.

IKRAM akan sentiasa menjadi pihak yang akan berusaha untuk memastikan Malaysia menjadi negara yang aman dan sejahtera kerana itulah pendekatan yang diambil oleh Rasulullah s.a.w., sentiasa menganjurkan keamanan dan menolak usaha bagi menimbulkan pergaduhan. Islam haruslah menjadi agama yang menyeru kepada rahmat untuk seluruh alam selari dengan misi pengutusan Rasulullah s.a.w:

“Dan tiadalah kami mengutus kamu (Wahai Muhammad), melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi seluruh alam.” (Al-Anbiaa’: 107)

USAHA DAKWAH DAN HIDAYAH CENTRE FOUNDATION (HCF)

Satu lagi fitnah yang timbul pada Ramadan kali ini adalah apabila Hidayah Centre menjemput beberapa orang tokoh masyarakat bukan Islam untuk turut hadir ke Majlis Iftar Perdana Hidayah Centre. Kehadiran Datuk Ambiga dan YB Tian Chua ke majlis tersebut sebagai tetamu telah ditohmah sebagai mengagungkan orang kafir dan memberi kedudukan yang tidak sewajarnya kepada musuh Islam.

Ambiga telah hadir dari awal bagi mengikuti sesi forum bersama Ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman Ustaz Fitri Abdullah dan Dr Nur Athiroh. Rakaman penuh forum tersebut boleh ditonton di sini:

https://ikram.org.my/domain/sub/projek/tv/trial/index.php/player/11/251

Inilah bezanya fikrah dan pendekatan kita. Kita sentiasa memakai “topi dakwah” sebelum memakai topi-topi lain. Manakala yang mudah menghukum biasanya memakai “topi hakim” dan penghukum.

Ini selari dengan Misi IKRAM yang pertama yang menyebut:

“Melaksanakan dakwah dalam usaha meyakinkan masyarakat bahawa Islam adalah satu-satunya sistem hidup yang mampu menyelesaikan semua permasalahan.”

Juga kita berpegang kepada ayat Al-Quran, Surah An-Nahl ayat 125 yang bermaksud:

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.”

Tugas kita adalah mengajak manusia kepada Islam dengan uslub yang sebijaksana mungkin. Tugas kita adalah untuk meng “in” kan manusia ke dalam Islam dan bukan untuk meng “out” kan manusia. Tugas untuk meng “out” manusia memang mudah dan kita tidak mengambil pendekatan yang mudah itu.

IKRAM, IRC DAN LAIN-LAIN

Satu lagi fitnah yang agak berleluasa pada Ramadan kali ini adalah berkaitan isu IRC, HIS, JIM, IKRAM. Kita jangkakan isu ini hanya bersemarak ketika kempen pemilihan parti seperti yang berlaku saban kali ada pemilihan tersebut. Namun nampaknya ia telah melimpah dan mencemarkan bulan Ramadan yang penuh rahmah dan berkat ini.

Dengan maklumat yang terhad dan andaian-andaian yang diada-adakan, isu ini telah diolah bagi memecah belahkan saf perjuangan Islam. Entah berapa kali kertas yang telah ditolak itu dikitar semula. IKRAM cuba digambarkan sebagai jamaah jahat yang cuba merosakkan parti dan organisasi lain.

Umpamanya dalam kes YB Saari Sungib dan YB Hasnol Baharudin, cuba digambarkan bahawa itu semua adalah dirancang dan ‘orchestrated” oleh IKRAM. Sebagai SUA IKRAM, saya ingin menafikan dengan sekeras-kerasnya tuduhan dan fitnah jahat tersebut.

Saya ingin sarankan kepada yang membuat tuduhan tersebut untuk merujuk kepada surat daripada YB Saari kepada Majlis Syura Ulama PAS bagi menjawab surat tunjuk sebab yang dihantar kepadanya.

Dalam surat tersebut, ditulis dengan sangat jelas dan terperinci rasional dan sebab-sebab tindakan yang telah diambil. Mari kita sarankan kepada semua pimpinan gerakan Islam agar kita terus bergerak ke hadapan (“move forward”) dalam dunia dakwah dan siasah di negara ini bagi mebangunkan masyarakat dan negara dengan saling hormat menghormati dan bekerjasama dalam perkara yang boleh disepakati dan saling maaf memaafkan dan bertolak ansur dalam perkara yang tidak dapat kita sepakati seperti yang dipesan oleh Asy-Syahid Imam Hassan Al-Banna.

IKRAM DAN PARTI BARU

Ikhwah dan akhawat yang dikasihi sekalian.

Pendirian kita tentang kepentingan mewujudkan sistem dwi parti telah diperjelaskan banyak kali. Dalam sistem demokrasi terutamanya yang mengamalkan sistem “first past the post” kewujudan system dwi parti amat penting. Ia membolehkan proses “semak dan imbang” dapat berlaku dengan berkesan dan akan banyak menguntungkan rakyat.

Buktinya telah jelas kita lihat semasa dan selepas PRU-12 dan PRU-13 di mana pihak pemerintah lebih mementingkan kepentingan rakyat dan tidak berbuat sesuka hati yang boleh merugikan negara dan rakyat.

Sebab itu apabila sistem dwi parti yang telah agak kukuh ini tergugat kita melahirkan kerisauan kita. Dengan sebab itu apabila terdapat usaha bagi mengukuhkan kembali sistem dwi parti ini, kita amat mengalu-alukannya. Insya-Allah, akan ada ahli-ahli kita yang berkemampuan dan punyai minat yang akan terlibat secara langsung dalam proses ini.

Adapun IKRAM sebagai sebuah gerakan Islam dan NGO Islam akan meneruskan malah memperhebatkan, insyaAllah, usaha-usaha dalam bidang Dakwah, Tarbiah dan Kebajikan yang banyak telah kita lakukan semenjak IKRAM ditubuhkan lima tahun dahulu.

Manakala ahli-ahli IKRAM yang akan terlibat dalam parti baru yang akan ditubuhkan akan diminta melepaskan jawatan-jawatan eksekutif dalam IKRAM agar tidak berlaku sebarang “conflict of interest” nanti.

Juga marilah kita aminkan munajat Ustaz Hasrizal seperti yang dinukilkan di FB beliau:

“Menubuhkan parti baru ini memang bukan pilihan terbaik. Ada banyak hujah untuk langkah ini diperlekeh sama ada dalam bahasa jurnalis mahu pun akademik. Tetapi krisis PAS tidak meninggalkan banyak pilihan.

Justeru, kuatkan azam, bangkitlah biar pun dalam seribu kepayahan, dengan semangat inklusif itu, ramai saudara Islam dalam pelbagai NGO, insya-Allah akan bersama. Non-Muslim juga disantuni dengan akhlaq dan perkongsian pendidikan.

Mencela ‘kuffar’ itu sikapnya seolah-olah kita tiada tanggungjawab dakwah ke atas mereka.

Hulurkan salam persaudaraan dan persahabatan.
Sesungguhnya itulah munajatku di penghujung Ramadan ini.”

SALAM ‘EIDUL FITRI

Akhirnya saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya ‘Eidul Fitri kepada semua. Moga Allah swt menerima segala amalan kita sepanjang bulan Ramadan dan berjaya meningkatkan darjat ketaqwaan kita… Mohon maaf atas segala kesilapan, kelemahan dan kekurangan. Mari kita sama-sama berdoa agar Allah s.w.t. memberi kita kekuatan, menyatukan hati-hati kita bagi meneruskan usaha bagi menegakkan kebenaran dan keadilan ini.

Hanya Allah s.w.t. yang dapat membantu kita bagi melaksanakan tugas yang berat ini. Kita doakan agar kita terus istiqamah agar kita semua menemui Pencipta kita dalam keadaan masih berjuang dan berjihad pada jalan Allah seperti yang kita sering ungkapkan dalam Doa Rabithah kita.

Kullu ‘aam wa antum bikhair…
Teruskan dengan senyuman dan saling bermaafan sebagai tanda menyambut kemenangan setelah melalui madrasah tarbiah sebulan bulan Ramadan.

Kepada Allah kita bertawakkal dan berserah.
Wassalam

Daripada SUA antum

Hj Nahar Md Nor

29 Ramadan 1436H
15 Julai 2015M

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia