Tiga tuntutan buat kerajaan baharu

Negara kita sekali lagi berdepan episod baru krisis politik susulan peletakan jawatan Tan Sri Mahiaddin Yassin dan seluruh kabinetnya apabila sudah hilang majoriti di dalam Parlimen. 

 

Pastinya krisis politik ini akan menghadirkan pelbagai kejutan buat kita. Kita akan melihat kenaikan Perdana Menteri dan Jemaah Kabinet yang baru sekali lagi bagi tempoh kurang lima tahun selepas Pilihan Raya Umum ke-14 dilaksanakan.

 

Sesiapa pun yang bakal mengemudi negara, perlu sedar bahawa mereka akan berdepan cabaran yang sangat berat untuk membetulkan semula konflik yang multidimensi pada waktu ini.

 

Ada beberapa tuntutan penting yang mesti dijayakan oleh kerajaan yang baru nanti, bukan sahaja untuk menyelesaikan masalah yang ada, tetapi juga untuk memberikan sinar harapan buat rakyat terhadap keyakinan mereka bahawa masih ada harapan buat negara. Saya simpulkan kepada Keutamaan, Komitmen dan Ketelusan. 

 

Keutamaan

 

Pertama, keutamaan. Barisan kepimpinan negara yang baru nanti mesti jelas dan sedar keutamaan yang perlu mereka berikan. Apabila krisis yang sedia ada ini datang dari pelbagai sudut, penting untuk kerajaan dilihat mementingkan hal yang utama pada mata dan sentimen rakyat.

 

Paling asas adalah kesihatan dan pendidikan. Kerajaan mesti dapat membangunkan sebuah pelan kerja yang berkesan dan jelas. Ia mestilah meliputi kerja secara ‘quick-win’ dan pelan jangka masa panjang; yang gah mestilah intinya, bukan pada jenama atau bentuk pengumumannya. 

 

Kerajaan mesti mengelakkan apa-apa tindakan yang dilihat tidak berkaitan dengan hal yang menjadi keutamaan. Sebagai contoh melantik ahli kabinet dengan saiz yang terlalu besar seperti jawatan Timbalan Menteri 1 dan 2.

 

Selain itu, lantikan orang-orang politik di mana-mana GLC atau agensi kerajaan, juga lantikan yang tidak signifikan dalam sistem pendidikan seperti lantikan ahli politik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Universiti Awam.

 

Semua ini akan dilihat sebagai ‘scheme of things’ yang menyebabkan persepsi rakyat melihat kerajaan hanya memikiran soal kedudukan dan kekuasaan, bukan kepentingan rakyat. 

 

Kerajaan mesti berusaha dengan bersungguh-sungguh menampilkan suatu gerak kerja yang menunjukkan bahawa kesejahteraan rakyat menjadi keutamaan mereka.

 

Komitmen

 

Kedua, komitmen. Siapa pun yang mengemudi negara mestilah menunjukkan komitmen yang jitu terhadap kerja yang berada di tangan mereka. Komitmen ini mestilah dampak pada gerak kerja, hantaran di media sosial, respon balas terhadap isu-isu yang dibangkitkan dan waktu masa yang mereka gunakan untuk bekerja pada urusan rakyat.

 

Komitmen ini akan menunjukkan keseriusan pimpinan negara. Tanpa ada komitmen, maka kepimpinan yang baru nanti tidak akan dilihat serius ingin membetulkan situasi. Maka, label ‘semua parti politik itu sama’ akan semakin bergema dengan kuat. 

 

Antara cara yang menunjukkan bahawa kerajaan menunjukkan komitmen mereka yang tinggi adalah kesediaan dan keterbukaan untuk bekerja secara kolektif dengan mana-mana pihak yang wajar walaupun pihak berkenaan sering mengkritik dasar dan polisi yang dilaksanakan oleh kerajaan.

 

Sebagai contoh dalam isu kesihatan, Kementerian Kesihatan akan dilihat mempunyai komitmen yang cukup jitu jika berani mewujudkan sesi libat urus secara berterusan terhadap Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang berkaitan dengan kesihatan khususnya yang bersama dalam Malaysian Health Coalition.

 

Kita perlu ingat bahawa terlalu banyak NGO bidang kesihatan yang telah memberikan saranan dan kritikan yang keras terhadap dasar daripada Kementerian Kesihatan di bawah kepimpinan Dr Adham Baba.

 

Tapi atas sebab ia dilihat tidak diendahkan oleh beliau, maka Kementerian Kesihatan dilihat tidak bersungguh-sungguh memberikan komitmen. Soal libat urus ini juga termasuk pakar-pakar kesihatan seperti Dr Musa Nordin, Dr Rafidah Abdullah dan Prof. Madya Dr Malina Osman

 

Hal yang sama apabila melibatkan bidang yang lain, tapi terkesan secara langsung dalam masalah kesihatan seperti pendidikan. Libat urus secara berterusan dengan pemegang taruh di lapangan seperti Nation Union of Teaching Profession (NUTP), Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), persatuan mahasiswa dan lain-lain.

 

Semua ini mesti ada proses libat urus yang serius dan berkesan. Jika kerajaan bersedia bertemu dan berbincang dengan serius secara berterusan, ia akan menjadi satu citra yang sangat ampuh menggambarkan komitmen kerajaan.

 

Akauntabiliti

 

Ketiga, akauntabiliti. Kerajaan mesti bersedia dan berani untuk bertanggungjawab terhadap kuasa yang ada di tangan mereka. Apa-apa keputusan yang ditetapkan, mestilah mempunyai justifikasi yang berasas, tidak lagi dilihat seperti percubaan untuk melarikan diri daripada bertanggungjawab dengan tindakan yang dilakukan.

 

Kerajaan yang baharu mestilah berani untuk berdepan dengan media massa dan blok pembangkang. Pengumuman melalui rakaman atau sebaran PDF wajib dibuang daripada menjadi amalan kerajaan kerana semua ini akan menjadikan kerajaan yang baru tidak mempunyai akauntabiliti, seterusnya menyalahgunakan kuasa. 

 

Antara yang paling asas dalam pelaksanaan akauntabiliti adalah memastikan parlimen kembali bersidang dengan ruang perbahasan yang luas dan terbuka kepada semua ahli parlimen. 

 

Kerajaan mesti melalui proses semak dan imbang untuk memastikan mereka ada akauntabiliti dalam proses yang rasmi, tidak ada lagi percubaan untuk mengehadkan kehadiran, apatah lagi cuba menangguhkan persidangan dengan alasan-alasan yang tidak wajar.

 

Mempunyai sikap bertanggungjawab dengan semangat Perlembagaan ini selaras dengan titah YDPA yang inginkan nuansa politik yang baru. Ia mesti nyaman dan aman buat rakyat. 

 

Jika kerajaan ada akauntabiliti, kita akan memanfaatkan semua sumber yang kita kerahkan kepada rakyat sepenuhnya, tidak lagi ada ketirisan dan penyelewengan.

 

Kita perlu ingat bahawa sumber perbendaharaan negara sangat terhad, masa yang kita ada pula sangat singkat dan kerja yang perlu dibuat terlalu banyak. Maka, akauntabiliti adalah satu proses yang sangat penting bagi memastikan impak positif yang paling tinggi dapat diberikan kepada rakyat. 

 

Inilah tiga perkara yang gagal dilaksanakan oleh kerajaan Perikatan Nasional. Pengabaian tiga perkara ini telah mencipta ‘snowball effect’ yang semakin parah hingga sukar untuk dibendung dan dibetulkan.

 

Maka, jika ada kerajaan yang baru dinaikkan sekali lagi, wajib buat kepimpinan yang baru ini untuk mempunyai iltizam politik dan moral yang tinggi bagi memastikan mereka melakukan kerja mengikut keutamaan, penuh komitmen dan ada akauntabiliti. 

 

Moga-moga kembali bersinar harapan buat kita semua. 

 

Mohd Hafiz Abd Hamid
Ketua IKRAM Muda
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia