Tiga keadaan setelah berakhirnya Ramadan

Apabila hari-hari dan malam-malam Ramadan telah berlalu, ada manusia yang beruntung dan ada pula yang rugi. Maka di sini ada tiga jenis keadaan manusia setelah berakhirnya Ramadan.

 

Pertama, di antara mereka ada yang berpuasa dan solat malam iaitu tarawih, dan Allah SWT melihat kebaikan pada dirinya. Kemudian pahalanya adalah ampunan daripada Allah atas dosa-dosanya yang telah lalu.

 

Ia keluar pada hari raya seperti hari ia dilahirkan oleh ibunya, dengan lembaran hidup yang baru, hati yang putih cemerlang dan pakaian yang baru. Tidak ada hari yang paling utama dalam kehidupan ini melainkan hari yang mana Allah Taala mengampuninya.

 

Sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW:

“Barang siapa berpuasa Ramadan dengan iman dan berharap pahala daripada Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari dan Muslim)

 

“Barang siapa melakukan qiyam Ramadan (solat tarawih) dengan iman dan mengharapkan pahala daripada Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari dan Muslim)

Kedua, di antara mereka ada yang keluar pada hari raya Aidilfitri dalam keadaan telah dibebaskan daripada neraka, kerana ia telah bertaubat dengan taubat nasuha (taubat yang sebenarnya). Pada sepertiga malam, matanya menangis, mulutnya tidak henti-hentinya memohon keampunan kepada Allah.

 

“Dua mata yang tidak akan disentuh oleh api neraka iaitu mata yang menangis kerana takut kepada Allah dan mata yang pada malam hari berjaga kerana membela agama Allah.” (HR Tirmidzi)

 

Maka dengan asbab keikhlasannya ini, insya-Allah taubatnya diterima, dibebaskannya daripada neraka dan syurgalah tempatnya. 

 

Ketiga, di antara mereka ada yang keluar daripada bulan Ramadan dalam keadaan muflis!

 

Dalam hadis sahih disebutkan, “Alangkah rugi dan celakanya seseorang yang bertemu Ramadan, akan tetapi tidak diampuni Allah.” (HR Tirmidzi)

 

Walaupun ia memiliki amalan yang banyak pada bulan Ramadan seperti puasa dan solat malam namun ia tetap melakukan maksiat seperti meninggalkan solat yang wajib dan terus-menerus melanggar larangan Allah maka ia termasuk ke dalam sabda Nabi SAW berikut ini: 

 

“Banyak orang yang berpuasa namun tidak mendapat apa pun daripada puasanya selain lapar dan dahaga. Dan banyak orang yang solat malam namun tidak mendapat apa pun daripada solatnya selain lelah dan berjaga malam.” (HR Ibnu Majah)

 

Hendaklah setiap Muslim dan Muslimah berusaha menjadi seperti golongan yang pertama dan kedua.

 

Marilah kita berlumba-lumba dalam beramal kebaikan lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan yang mulia ini yang mana Allah melipat gandakan pahala kita. Sungguh rugi apabila kita sia-siakan kesempatan yang ada. Maka untuk masa Ramadan yang masih tersisa, gunakanlah dengan sebaiknya.

 

Semasa kita sedang bekerja, kita boleh basahkan lidah dengan banyak zikir dan istighfar kepada Allah. Sehabis solat, bacalah al-Quran walaupun hanya selembar.

 

Sambil menunggu kenderaan ataupun seseorang, apa salahnya mendengar bacaan al-Quran ataupun kuliah-kuliah agama melalui telefon genggam berbanding kita melihat perkara-perkara yang lagha di media sosial.

 

Pada waktu malam pula, usahakan  tidur awal agar dapat bangun pada sepertiga akhir malam untuk melakukan ibadah. Ibadah pada waktu ini terasa lebih khusyuk. Banyakkan berdoa kepada Allah dan memohon keampunan kepada-Nya.

 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

”Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan suka memberi keampunan, maka ampunilah aku.”

 

Jauhilah hal-hal yang dimakruhkan (dibenci). Ketahuilah bahawa puasa itu bukan setakat menahan diri daripada makan, minum dan bersetubuh sahaja. Akan tetapi, puasa juga menahan diri daripada perbuatan sia-sia dan perkataan kotor.

 

Hindarilah bersembang dengan kawan-kawan tentang hal-hal yang tidak bermanfaat apatah lagi perbicaraan yang buruk. Sebaliknya berdiskusilah tentang perkara agama atau isu semasa yang berfaedah.

 

Untuk kaum lelaki, setelah berbuka puasa, janganlah duduk melepak terlalu lama. Sebaiknya persiapkan diri untuk pergi solat berjamaah di masjid ataupun solat berjamaah di rumah bersama keluarga.

 

Untuk kaum perempuan pula, jangan disibukkan dengan hal masakan dan makanan sahaja, tapi fokuslah terhadap ibadah juga. Bagi yang sudah mempunyai anak, beritahu dan ajarkan mereka kelebihan-kelebihan beribadah pada bulan Ramadan.

 

Boleh juga membaca al-Quran bersama anak-anak. Ingatlah kaum hawa, bulan Ramadan hanya setahun sekali, sungguh rugi jika masa itu digunakan hanya untuk perihal masakan dan makanan.

 

Semoga dengan amalan yang ikhlas dan menepati sunnah yang kita lakukan selama bulan puasa ini, menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik untuk hari-hari seterusnya. Mudahan-mudahan kita tidak termasuk dalam kalangan mereka yang muflis apabila bulan Ramadan telah berakhir.

 

Meirose

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia