Thailand: Kasih disubur, bot diluncur, bantuan dihulur

Hukum Agih Daging Korban Kepada Bukan Muslim | IKRAM

Program korban ini dijayakan dengan usahasama Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM), Yayasan Pendidikan al-Quran Thailand, WAMY Thailand, Pertubuhan Kebajikan Pattani dan Islamic Relief Malaysia (IRM).Selain korban, Nusantara Islah Centre of Excellence (NICE) turut menyalurkan sumbangan sebanyak RM21,000 melalui pelancaran Tabung Kasih Ummah untuk membantu umat Islam di Thailand.

Turut hadir ke program ini adalah Pengarah Qurban Kasih Ummah sendiri, Hj Tuan Yaacob Tuan Sof dan Presiden Yayasan Pendidikan al-Quran Thailand, Ustaz Muhammad Ismail. Menurut Tuan Yaacob, sumbangan korban untuk Thailand adalah paling banyak tahun ini berbanding 16 negara lain kerana kedaifan umat Islam di sini ditambah dengan keadaan banjir.

Program ini dijalankan secara bergotong-royong di mana para sukarelawan WAMY membantu kerja-kerja melapah lembu dan sukarelawan yang terdiri dari para ibu turut membantu memotong dan membungkus daging lembu. Tempat korban juga dibersihkan setelah kerja lapahan selesai.

Daging lembu qurban yang siap dibungkus untuk diagihkan ke beberapa kawasan di Bangkok. Setiap darinya ada 2 kg dan 5 kg setiap pek. Pada sebelah malam, sumbangan diagihkan ke wilayah Tha’it. Rumah-rumah di wilayah ini telah ditenggelami air hampir dua bulan yang lalu.

Semasa agihan melalui Thait menggunakan bot, konvoi bantuan Qurban Kasih Ummah turut tersentuh hati ini melihat seorang anak berakit menggunakan tong air untuk mengambil ibunya di rumah pada malam hari di mana si anak memujuk ibunya supaya berpindah ke tempat yang lebih selamat. Mereka mengharungi ujian Allah ini dengan begitu tabah.


Sumbangan rakyat Malaysia yang prihatin ini telah disampaikan kepada 800 keluarga di wilayah Tha’it. Sumbangan berbentuk makanan kering dan daging korban. Kandungan makanan kering yang diagihkan adalah beras, sardin, minyak masak, mi segera, air mineral dan air kordial. Keesokannya, konvoi bantuan memasuki wilayah Pathumthani untuk mengagihkan sumbangan.

Selain Bangkok, program korban turut dilaksanakan di wilayah Narathiwat pada Selasa 8 November. Proses penyembelihan 23 ekor lembu, memotong dan melapah dagingnya dikendalikan oleh belia kampung di sana. Proses menimbang daging lembu pula dilakukan oleh golongan para ibu di kampung tersebut. Pengagihan daging lembu disalurkan kepada penerima yang terdiri dari anak yatim, fakir miskin serta saudara baru.


Pada tahun ini, Qurban Kasih Ummah telah mengadakan korban di 17 buah negara. Pihak sekretariat turut mengadakan Ziarah Kasih Ummah ke tiga negara iaitu Thailand, Kemboja dan Vietnam untuk memantau dan menyaksikan pelaksanaan korban di sana.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia