Tamatkan Krisis, Kesan Kemanusiaan di Syria – UAE

Emiriah Arab Bersatu (UAE) menekankan keperluan mendesak untuk menamatkan krisis Syria dan kesan kemanusiaannya, yang memecahkan kebuntuan semasa dalam landasan politik dengan cara menyokong keselamatan dan kestabilan di Syria serta rantau itu.

Perkara itu disampaikan dalam satu kenyataan di hadapan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bagsa-Bangsa Bersatu (PBB) oleh Timbalan Wakil Tetap UAE ke PBB, Muhammad Abu Shehab.

Beliau berkata, negara itu menegaskan bahawa krisis Syria telah berlaku sejak beberapa tahun lalu, lebih kompleks daripada isu-isu termasuk pelarian, orang terlantar, campur tangan asing, keganasan dan kejatuhan ekonomi.

“Manakala tahun ini, telah bertambah lebih banyak perkembangan yang membimbangkan, terutamanya di peringkat geopolitik.”

Negara itu menekankan kepentingan mengutamakan keperluan rakyat Syria lebih daripada semua pertimbangan.

“Terutamanya dengan pembaharuan segera mekanisme untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan merentasi sempadan ke Syria, yang tidak sepatutnya dipolitikkan memandangkan sifat kemanusiaannya,” jelasnya.

Dalam kenyataannya, UAE juga menekankan keperluan untuk mematuhi dialog dan prinsip kejiranan yang baik dan keperluan untuk mengurangkan peningkatan ketenteraan di seluruh wilayah.

“Memandangkan perkembangan terkini di Syria, UAE menekankan pendiriannya menolak campur tangan asing dalam hal ehwal Syria demi memelihara kedaulatan, perpaduan dan integriti wilayah Syria.”

Diplomatik Tamatkan Krisis

Negara itu menyatakan kekesalannya terhadap kebuntuan yang berterusan dalam landskap politik di Syria yang mana ia memerlukan usaha diplomatik dipergiatkan di pelbagai peringkat untuk menyokong penyelesaian damai.

Menurutnya, ia kekal sebagai satu-satunya cara untuk menamatkan krisis di  Syria dan menekankan keperluan untuk mencari jalan keluar dengan mengadakan semula mesyuarat Jawatankuasa Perlembagaan.

“Kami menghargai usaha Duta Khas untuk Syria, dan kami mengesahkan bahawa jawatankuasa ini pada masa ini adalah satu-satunya platform untuk mengadakan dialog nasional yang membina antara rakyat Syria di bawah kepimpinan dan pemilikan Syria,” tambah kenyataan itu.

Namun tegasnya, ia perlu dilakukan tanpa campur tangan luar dan meneutralkan kerumitan geopolitik, dengan tujuan untuk memajukan landasan perlembagaan, dan ia tidak sepatutnya termasuk perkara-perkara ini.

Bukan sahaja aspek logistik, tetapi ia mesti termasuk jangka masa yang jelas dan pelan yang dipersetujui untuk langkah seterusnya.

Bantuan Kemanusiaan di Syria

UAE turut merakamkan penghargaan kepada Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB atas usaha gigih mereka dalam bertindak segera kepada penularan kolera yang membimbangkan di Syria.

Ia perlu dengan melanjutkan pelan tindak balas kolera selama enam bulan memandangkan keperluan besar yang berterusan oleh gabenor Syria.

Selain itu, ia menekankan kepentingan menyampaikan bantuan kemanusiaan ke semua wilayah di Syria.

Dalam pada itu, kerajaan negeri mengalu-alukan penghantaran bantuan ke kawasan Ras al-Ain dan laluan konvoi kelapan ke barat laut Syria, malah mengharapkan jumlah bantuan kemanusiaan yang lebih besar berbanding konvoi sebelum ini.

“Kem-kem tersebut menyaksikan peningkatan dalam kes keganasan, terutamanya di kem al-Hol di timur laut Syria, di mana kes pembunuhan mencecah 42 kes pada tahun ini sahaja,” ujarnya.

Jelasnya lagi, ia termasuk pembunuhan kejam dua gadis di kem pada November, yang memerlukan usaha antarabangsa digandakan untuk memastikan perlindungan beribu-ribu wanita dan kanak-kanak yang berada di kem ini.

Atriza Umar

Pegawai Jabatan Penyiaran dan Multimedia

Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia