Sidang tiga hala bincang masa depan Palestin

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas kini berada di ibu kota Mesir, Kaherah dalam kunjungan rasmi untuk menyertai sidang kemuncak tiga hala Palestin-Jordan-Mesir yang dijadualkan diadakan pada hari ini.

 

Sidang ini diadakan bertujuan mendesak pentadbiran AS untuk memenuhi janjinya bagi memelihara penyelesaian dua negara, melalui langkah-langkah praktikal yang mengakhiri dasar penyelesaian rasis yang berlanjutan di semua wilayah Palestin, terutama di Baitulmaqdis.

 

Sidang ini juga sebagai berusaha untuk membuka jalan politik yang membawa kepada mengakhiri pendudukan Israel serta mewujudkan sebuah negara Palestin yang bebas.

 

Sebelumnya semasa mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) di ibu pejabat presiden di kota Ramallah, Abbas menyampaikan taklimat dalam bentuk gerakan dan perkembangan yang berkaitan dengan situasi Palestin.

 

Pertemuan dan hubungan yang beliau lakukan bersama pemimpin Arab yang terakhir adalah pertemuannya dengan Raja Jordan, Raja Abdullah II di Amman.

 

Ia bagi membincangkan perkembangan politik terkini dan koordinasi tetap antara pihak Palestin dan Jordan mengenai pelbagai isu kepentingan bersama, termasuk perjanjian mengenai pertemuan puncak Palestin-Jordan-Mesir.

 

Pentingnya menyatukan visi

 

Abbas menekankan pentingnya sidang kemuncak itu untuk menyatukan visi antara tiga negara untuk menangani gerakan politik, serantau dan antarabangsa dan menggerakkan proses perdamaian di Timur Tengah bagi mengakhiri pendudukan Israel di tanah Palestin dan Arab yang diduduki sejak 1967.

 

Selain itu, ia bertujuan mewujudkan penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya, dan melindungi tempat-tempat suci Islam dan Kristian di sana.

 

Sebaliknya, Presiden Palestin memberi taklimat kepada Jawatankuasa Eksekutif mengenai pertemuannya di Ramallah dengan Menteri Pertahanan Israel, Benny Gantz, yang memfokuskan kepada perlunya mematuhi legitimasi antarabangsa dan penyelesaian dua negara.

 

Jawatankuasa Eksekutif PLO dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Selasa menyatakan penolakan sepenuhnya terhadap kenyataan Perdana Menteri Israel, Naftali Bennett semasa dan setelah lawatannya baru-baru ini ke Washington.

 

Bennett menekankan untuk meneruskan dasar pengembangan penyelesaian dan penolakan penubuhan negara Palestin serta penolakannya terhadap resolusi kesahan antarabangsa.

 

Dalam pada itu, PLO menekankan bahawa pihak Israel mesti memahami bahawa meneruskan dasar penyelesaian, pembunuhan, penangkapan serta usaha untuk mengubah watak tempat agama Islam dan Kristian di Baitulmaqdis juga Hebron tidak akan mencapai cita-cita pengembangan, selain tidak akan membawa keamanan dan kestabilan.

 

Badan itu menjelaskan bahawa satu-satunya jalan keamanan dan perdamaian untuk semua adalah hanya dengan mengakhiri pendudukan Israel di wilayah-wilayah yang diduduki di negara Palestin.

 

Komitmen laksanakan resolusi

 

Selain itu, PLO menyatakan komitmen untuk melaksanakan Resolusi 2334 Majlis Keselamatan PBB dan resolusi legitimasi antarabangsa yang relevan, yang semuanya bertujuan mengakhiri penjajahan.

 

Badan itu juga menekankan perlunya masyarakat antarabangsa memikul tanggungjawabnya dan mempercepatkan pelaksanaan resolusi legitimasi antarabangsa yang berkaitan dengan isu Palestin.

 

Peranan-peranan yang boleh dimainkan antaranya dengan mengadakan persidangan antarabangsa di bawah payung PBB dan penyertaan kelompok antarabangsa, memperluas penyertaan Arab dan antarabangsa oleh pihak lain, serta menghentikan keangkuhan Israel yang bersikap seolah-olah berada di atas undang-undang dan perjanjian antarabangsa.

 

Dalam konteks lain, Jawatankuasa Eksekutif tersebut menekankan perlunya mematuhi keputusan untuk mengizinkan kerja UNRWA sesuai dengan Resolusi Pendiriannya No. 302 yang dikeluarkan oleh Majlis Umum PBB bagi mengekalkan dimensi politik dan undang-undang isu pelarian dan melindungi hak mereka yang tidak dapat dilepaskan untuk kembali ke tanah air sesuai dengan Resolusi 194.

 

PLO turut mengalu-alukan sokongan AS yang berterusan dengan menekankan bahawa setiap perjanjian tidak boleh bertentangan dengan keputusan penubuhan organisasi tersebut.

 

Mempercepatkan pilihan raya tempatan

 

Jawatankuasa Eksekutif menekankan pentingnya kepantasan memperdalam dialog nasional antara pihak PLO dan memperkukuhkan kesatuannya sesuai dengan demokrasi, menghormati pendapat, komitmen terhadap kebebasan awam sesuai dengan undang-undang dan ketertiban, komitmen terhadap program kebangsaan yang diluluskan oleh sesi Majlis Nasional berturut-turut.

 

Jawatankuasa Eksekutif PLO juga menekankan pentingnya mempercepatkan pilihan raya tempatan di wilayah-wilayah Palestin yang tertangguh, termasuk di Baitulmaqdis, tanpa halangan daripada penjajah Israel.

 

Dalam pada itu, organisasi tersebut turut menekankan pentingnya mengadakan dan menyelesaikan pilihan raya untuk kesatuan sekerja dan organisasi popular di semua wilayah pemerintahan sehingga mereka lebih mampu memikul tanggungjawab terhadap sekutu dan terhadap pekerjaan mereka.

 

Kredit foto: Al Jazeera

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia