Serangan Udara di Gaza: Korban Meningkat Kepada 4,741

Serangan Udara di Gaza: Korban Meningkat Kepada 4,741 | IKRAM

Pada hari ke-17 hari ini, Israel terus melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam di Semenanjung Gaza, mengebom kawasan perumahan dan hospital, yang menyebabkan kematian kira-kira 400 syuhada dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Selepas pembunuhan beramai-ramai dalam tempoh 24 jam yang lalu, jumlah mangsa pencerobohan terhadap Gaza meningkat kepada 4,741 yang mati syahid, termasuk lebih 1,873 kanak-kanak dan 1,023 wanita, selain lebih 14,000 cedera.

Sebaliknya, lebih 1,400 warga Israel terbunuh dalam Operasi Taufan al-Aqsa, termasuk 308 tentera, selain lebih 200 tawanan yang ditahan oleh penentangan di dalam Semenanjung Gaza.

Di Tebing Barat, bilangan yang mati syahid meningkat kepada 92 orang sejak Operasi Taufan al-Aqsa pada 7 Oktober, selepas 6 rakyat Palestin terbunuh oleh peluru daripada pasukan penjajah di Jenin, Nablus dan Hebron.

Di utara, Hizbullah Lubnan terus mengebom kedudukan tentera Israel, yang mula mengusir penduduk di 14 penempatan bersebelahan dengan sempadan.

Lebih 400 syuhada gugur

Angka kematian syuhada Palestin pada penghujung hari ke-16 pencerobohan Israel di Semenanjung Gaza meningkat kepada lebih 400 orang, majoritinya kanak-kanak dan wanita, demikian menurut Agensi Berita Palestin (Wafa) seperti yang dilaporkan sumber perubatan.

Serbuan tertumpu di Jabalia dan Beit Lahia di utara, kejiranan Al-Wusta dan Al-Rimal serta kem Al-Shati di barat, dan Khan Yunis dan Rafah di selatan.

Sumber itu menambah bahawa kadar kematian dalam kalangan kanak-kanak, wanita dan orang tua mencapai kira-kira 70%.

Serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini

“Serangan udara yang tidak pernah berlaku sebelum ini sejak awal pengeboman, menyasarkan pelbagai kawasan di Semenanjung Gaza,” kata wartawan Al Jazeera.

Serangan Israel dilakukan secara berterusan ke atas beberapa kawasan kejiranan di Bandar Gaza.

Berikutan itu, sumber perubatan Palestin memberitahu Al Jazeera bahawa 14 orang syahid, termasuk kanak-kanak, dalam serbuan yang menyasarkan rumah di Rafah.

Dalam pada itu, Duta China ke Timur Tengah berkata keadaan di Gaza sangat serius dan terdapat risiko konflik akan meningkat dalam skala yang lebih besar.

“China bersedia melakukan segala yang mungkin untuk menggalakkan dialog, mencapai gencatan senjata, memulihkan keamanan dan melaksanakan penyelesaian dua negara.”

Selain itu, pada peringkat seterusnya, China akan terus mengekalkan hubungan rapat dengan semua pihak dalam masyarakat antarabangsa termasuk negara Arab.

China telah menyediakan dan akan terus memberikan bantuan kemanusiaan kecemasan kepada rakyat Palestin melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan saluran dua hala untuk mengurangkan krisis kemanusiaan.

Serangan sengit Israel ke atas kem Jabalia

Tentera Israel kini melancarkan serangan sengit ke atas kem Jabalia dan beberapa kawasan di utara dan timur Semenanjung Gaza.

Kementerian Dalam Negeri di Gaza berkata, beberapa orang syahid dan cedera ketika pesawat Israel mengebom sebuah rumah di Rafah dan sebuah lagi di Khan Yunis, selatan Semenanjung.

Dalam pada itu, kebanyakan syuhada yang gugur di Jabalia adalah kanak-kanak dan keadaan mereka serius. Hospital Gaza telah kehabisan 95% ubat bius dan kami menjalankan operasi tanpa bius.

Jumlah yang syahid dalam pengeboman Israel ke atas dua rumah di Jabalia meningkat kepada 26 orang, manakala pengeboman Israel ke atas sebuah rumah berhampiran Hospital Al-Shifa di Gaza menyebabkan kerosakan dan kecederaan teruk. Al Jazeera turut menyiarkan kesan pengeboman sebuah rumah baharu di kem pelarian Jabalia, timur laut Semenanjung Gaza.

Dalam perkembangan lain, Pengarah Hospital Al Awda di Gaza berkata bahawa semua sasaran Israel adalah kawasan kediaman yang didiami oleh orang awam.

“Kami terpaksa melakukan amputasi tanpa bius kerana kekurangan peralatan perubatan. Tidak lama lagi, hospital di Semenanjung Gaza tidak akan dapat menerima pesakit. 

Berikutan keadaan tersebut, pasukan perubatan di hospital Gaza mengalami keletihan yang teruk, tetapi mereka tiada pilihan. 

Dilaporkan, sebilangan besar orang masih terperangkap di bawah runtuhan bangunan-bangunan yang dibom.

Briged al-Qassam menanti

Pada hari ke-16 (Ahad) serangan menyeluruh ke atas Gaza semalam, Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai yang baharu terhadap orang awam. Di selatan Semenanjung Gaza sahaja, seramai 166 rakyat Palestin mati syahid sejak subuh hari Ahad. 

Briged al-Qassam mengumumkan bahawa mereka telah menempatkan pasukan berperisai yang melakukan serangan hendap terhadap tentera Israel selepas melintasi pagar sempadan sejauh beberapa meter dan memusnahkan sebuah kereta kebal serta dua jentolak.

Jurucakap Tentera Israel mengakui bahawa seorang askar terbunuh dan 3 yang lainnya cedera semasa serbuan di Semenanjung Gaza.

Selepas pembunuhan beramai-ramai dalam tempoh 24 jam yang lalu, jumlah kematian penduduk Gaza meningkat kepada 4,741 orang, termasuk 1,873 kanak-kanak dan 1,023 wanita, selain lebih 14,000 cedera, berbanding lebih 1,400 kematian di pihak Israel. 

Di Tebing Barat, bilangan yang mati syahid meningkat kepada 92 orang sejak Operasi Taufan al-Aqsa pada 7 Oktober, selepas 6 rakyat Palestin terbunuh oleh peluru daripada pasukan penjajah Israel di Jenin, Nablus, dan Hebron.

Di bahagian utara, Hizbullah Lubnan mengebom tapak tentera Israel, yang bertindak balas dengan artileri dan dron, manakala Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengancam Lubnan dan parti itu dengan kemusnahan yang tidak dapat dibayangkan.

Israel ancam gandakan serbuan

Sebelumnya, pada hari ke-15 (Sabtu) perang ke atas Gaza, tentera Israel melancarkan pengeboman sengit ke atas kawasan perumahan, mengakibatkan kematian dan kecederaan berpuluh-puluh warga Palestin.

Israel turut mengancam untuk menggandakan serangan udara sebagai persediaan untuk kemungkinan operasi darat, manakala mujahidin Palestin mengebom Tel Aviv dan kedudukan tentera Israel serta kenderaan mereka di sekitar Gaza.

Berhubung isu tahanan, jurucakap Briged al-Qassam, Abu Ubaida, mengesahkan bahawa Qatar telah dimaklumkan mengenai kesediaan untuk dua lagi banduan wanita di Gaza dibebaskan, tetapi tentera Israel enggan menerima mereka.

Pada masa yang sama, pegawai yang bertanggungjawab ke atas fail banduan dalam pergerakan Hamas mengesahkan bahawa orang awam bukan bahan rundingan.

Dalam perkembangan lain, beberapa kematian dilaporkan dalam konfrontasi baru antara tentera tentera Israel dan Hizbullah Lubnan, yang menunjukkan bahawa Hizbullah akan menjadi lebih terlibat dalam peperangan jika keadaan memerlukan.

Biden bercakap dengan sekutu Barat

Ketika tentera Israel memperhebat serangan ke atas Semenanjung Gaza, Presiden AS Joe Biden dilaporkan membincangkan perkembangan perang Hamas-Israel dengan para pemimpin negara Barat yang paling terkemuka, 

Rumah Putih berkata dalam satu kenyataan pada Ahad lalu bahawa Biden bercakap dengan pemimpin Britain, Kanada, Perancis, Jerman dan Itali, selepas perbincangan yang diadakan secara berasingan dengan Pope Francis dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

“Para pemimpin menegaskan semula sokongan mereka kepada Israel dan haknya untuk mempertahankan diri daripada keganasan dan menyeru agar mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa, termasuk perlindungan orang awam.”

Kenyataan itu menunjukkan bahawa para pemimpin juga menangani isu rakyat mereka yang terperangkap dalam perang antara Israel dan Hamas ini, terutama mereka yang ingin meninggalkan Gaza.

Kenyataan terbaharu pemimpin Amerika, Kanada, Perancis, Jerman, Itali dan Britain antara lain berbunyi: 

“Kami mengesahkan sokongan kepada Israel dan haknya untuk mempertahankan diri. Kami komited untuk menyelaras dan menyokong rakyat kami, terutamanya mereka yang ingin meninggalkan Gaza.”

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia