Sebarkan Rahmah, Santuni Ummah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Walillahil Hamd.

Setinggi-tinggi pujian dan kesyukuran kepada Allah SWT atas segala nikmat-Nya yang melimpah ruah, nikmat bulan Ramadan yang baru saja meninggalkan kita serta nikmat kembali kepada fitrah yang baru mendatangi kita.

Semoga kita memperolehi keberkatan, rahmah dan pengampunan-Nya serta jaminan pembebasan daripada api neraka, memperolehi ganjaran pahala yang akan membawa kita semua memenangi keredaan dan syurga-Nya di akhirat sana dengan bekalan takwa.

Sambutlah kedatangan Hari Raya Aidilfitri ini dengan rasa gembira, dalam suasana aman sejahtera yang membolehkan kita menziarahi keluarga, sanak saudara, sahabat handai, kenalan jauh dan dekat.

Gunakanlah kesempatan sambutan Aidilfitri ini untuk kita memperkuatkan hubungan silaturahim sesama kita, meneguhkan hubungan persahabatan dan mempereratkan hubungan kejiranan sesama rakyat Malaysia.

Untuk ahli-ahli IKRAM, manfaatkanlah Syawal ini dengan membina hubungan dan kerjasama yang lebih luas dengan pelbagai pihak di kawasan masing-masing dengan aktiviti yang mendekatkan IKRAM dan masyarakat.

Dalam masa yang sama kita, jangan lupa tanggungjawab kita membela nasib umat Islam di seluruh dunia yang sedang berhadapan dengan pelbagai cabaran dan ujian kehidupan yang getir seperti di Syria, Palestin, Iraq, Somalia, Sudan, Kashmir, umat Islam Rohingya, Uighur dan lain-lain.

Dalam kesempatan khusus ini, saya menyeru kita semua agar bermurah hati menyumbang dana untuk saudara kita di Gaza, Palestin yang terpaksa menyambut Aidilfitri dalam suasana suram,  kesan daripada serangan negara haram Israel ketika di ambang ketibaan bulan Ramadan baru-baru ini.

Berusahalah untuk meningkatkan amal ke arah membina umat yang terbaik, maju dan kuat serta membina masyarakat dan negara ke satu tahap perkembangan dan kemajuan yang lebih baik, makmur dan penuh rahmah agar nanti akan terbinanya sebuah Negara Rahmah Mithali yang diimpikan.

Dalam kesempatan ini juga, saya sekeluarga dan mewakili IKRAM ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua ahli, keluarga anda dan umat Islam seluruhnya.

Berhati-hatilah memandu kenderaan ketika pergi dan pulang ke destinasi, jauhilah bermain mercun, kurangkanlah penggunaan gajet agar banyak masa dapat dimanfaatkan dengan lebih bermakna bersama-sama orang sekeliling kita.

Salam Aidilfitri. Sebarkan Rahmah, Santuni Ummah.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia