Salah faham makna jihad punca terlibat aktiviti keganasan

Katanya, antara punca utama keterlibatan belia dalam aktiviti keganasan adalah disebabkan sikap para belia itu sendiri.

“Antara punca utama penyertaan para belia dalam kegiatan keganasan adalah akibat daripada sikap mereka yang ingin melarikan diri daripada masalah dan realiti kehidupan dunia yang sukar dan menghimpit seperti kemiskinan, ketidakadilan dan keruntuhan institusi keluarga.”

Beliau berkata demikian dalam sidang media Diskusi Meja Bulat bertemakan “Belia Menentang Keganasan” bertajuk “Usaha Kerjasama Dalam Menentang Keganasan di Peringkat ASEAN” di Dewan Zabedah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada Sabtu lalu.

Tambahnya lagi, belia menjadi sasaran utama oleh organisasi keganasan peringkat antarabangsa kerana mereka mudah terpedaya dengan perjuangan yang berasaskan sentimen agama, kaum dan etnik.

”Kebanyakan yang terlibat adalah ‘ignorant’ dan kurang akses kepada pendidikan kerana itu mereka bergantung kepada siapa yang mengajak mereka tanpa berfikir dengan lebih baik.”

Wakil AYLF Singapura, Md. Hairudin Abd. Hamid turut menyampaikan pandangan yang sama dalam isu ini.

Beliau berkata, semangat anak muda ingin berjuang akhirnya mengakibatkan mereka membuat keputusan yang salah.

“Mereka melihat kegagalan kerajaan dan antarabangsa melakukan apa-apa terhadap penindasan yang berlaku kerana kurang pemahaman dan salah tafsir terhadap undang-undang antarabangsa, jadi mereka mengambil keputusan sendiri.”

Sidang media turut menyaksikan majlis menandatangi deklarasi AYLF untuk menolak sebarang usaha merekrut pengganas daripada kalangan belia.

AYLF seterusnya mengajak para belia seluruh ASEAN khususnya untuk bersama-sama menjayakan kempen belia menentang keganasan, menganjurkan program kesedaran dan bina diri, mempelajari ilmu agama daripada sumber yang betul dan dipercayai, serta membangunkan sebuah rantau ASEAN yang aman, tenteram dan sifar keganasan.

Tambah Nur Aisyah, AYLF bersedia untuk bekerjasama dengan badan-badan antarabangsa, agensi kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO), institut pengajian tinggi dan sekolah dalam menjayakan kempen belia menentang keganasan.

Diskusi Meja Bulat tersebut menampilkan Prof. Dr. Abdul Razak Ahmad, Dr. Maszlee Malik, Ahmad El Muhammady dan Dr. H. Arya Sandhiyudha sebagai pembentang.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia