Rusuhan antara agama meletus lagi di India

Rusuhan Antara Agama Meletus di India

Dilaporkan kira-kira sembilan orang termasuk tujuh anggota polis cedera dalam rusuhan ganas yang berlaku pada Sabtu di Jahangirpuri, pinggir bandar New Delhi. Anggota polis juga cedera terkena peluru hidup.

 

Suasana di kawasan kejiranan yang agak daif itu, yang mempunyai ramai penduduk Islam berbahasa Bengali, masih tegang dua hari selepas kejadian itu.

 

Saksi berkata, ketegangan tercetus selepas ratusan orang termasuk ramai ahli pertubuhan Hindu sayap kanan berarak untuk menyambut ulang tahun kelahiran dewa Hindu, Hanuman.

 

Video yang disiarkan menunjukkan peserta menari dan melaungkan slogan keagamaan, kebanyakan mereka membawa pedang dan trisula.

 

Perarakan melewati sebuah masjid dan di sini tragedinya bermula. Insiden batu dibaling telah membawa kepada tercetusnya keganasan.

 

Saling menyalahkan

 

Peserta perarakan mengatakan bahawa mereka diserang oleh orang Islam yang membaling batu dan objek tajam lain dari bumbung rumah.

 

Namun orang ​​Islam menafikan perkara ini dengan mengatakan bahawa penganut Hindu melaungkan slogan provokasi berhampiran masjid, yang membawa kepada kontroversi. Mereka mendakwa bahawa batu pertama datang dari mereka yang sedang berarak.

 

Berikutan insiden itu, polis Delhi menahan 23 orang termasuk dua kanak-kanak bawah umur.

 

Polis masih menyiasat bagaimana keganasan bermula dan sedang meneliti dakwaan pemimpin Parti Bharatiya Janata (BJP) tempatan bahawa pendatang tanpa izin dari Bangladesh adalah punca tercetusnya segala itu.

 

Ini adalah konfrontasi serupa terbesar di Delhi sejak rusuhan pada 2020 yang mengorbankan lebih 50 orang yang mana kebanyakannya Muslim, yang tercetus baru-baru ini di beberapa negeri di utara India lain seperti Madhya Pradesh dan Rajasthan.

 

Keganasan juga bermula di sana selepas perarakan keagamaan untuk meraikan perayaan Ram Navami yang melalui berhampiran beberapa masjid.

 

Selepas insiden di Jahangirpuri, 13 parti pembangkang mengeluarkan kenyataan bersama menyatakan rasa terkejut mereka terhadap Perdana Menteri, Narendra Modi yang berdiam diri.

 

“Sikap berdiam diri ini adalah bukti yang jelas bahawa kumpulan bersenjata persendirian ini menikmati tajaan rasmi,” katanya.

 

Polarisasi agama di India telah meningkat sejak 2014 apabila kerajaan nasionalis Hindu pimpinan Modi berkuasa. Perayaan-perayaan khususnya telah menjadi titik utama yang kerap berlaku keganasan sektarian.

 

Tafsiran yang berbeza

 

Ada yang menegaskan bahawa ini adalah kali pertama ketegangan agama seperti itu meletus di kawasan itu. Tetapi ramai penganut Hindu tempatan marah, mengatakan bahawa perarakan mereka diserang tanpa sebarang provokasi.

 

Penganjur perarakan pada Sabtu, Sokin Sarkar berkata, beliau berada di tengah-tengah sekumpulan lelaki yang duduk di seberang kuil Hanuman.

 

“Kami tidak bersenjata serta tiada mood untuk berlawan,” katanya sambil menunjukkan kesan lebam di kakinya.

 

Ketika ia menyambung percakapannya, orang lain di sekelilingnya menjadi emosional.

 

“Serangan itu dirancang. Kami dikepung dan diserang dengan batu, pedang dan pisau,” kata Gurichankar Gupta yang marah, yang merupakan antara peserta perarakan.

 

Lelaki tersebut  juga mendakwa bahawa pelaku menggunakan bom petrol dan pistol untuk merompak kenderaan yang sarat dengan bijirin.

 

Dalam pada itu, beberapa ratus meter jauhnya berhampiran masjid, orang Islam mempunyai cerita yang berbeza untuk dikisahkan.

 

Pengerusi Masjid Mohamed Salah El-Din berkata, orang Islam hanya bertindak balas selepas penunjuk perasaan membaling batu dan cuba menyerbu masjid.

 

“Apabila kita melihat masjid diserang, mereka tidak tahan,” tegasnya sambil menafikan dakwaan kononnya batu dilempar dari bumbung masjid.

 

Selama bertahun-tahun, pemimpin BJP tempatan mendakwa bahawa Jahangirpuri mempunyai sebahagian besar pendatang tanpa izin dari Bangladesh.

 

Orang Islam menafikan perkara ini dan mengatakan bahawa mereka adalah pendatang dari Barat Bengal, Uttar Pradesh dan Bihar. Kebanyakan mereka adalah pekerja atau penjual sekerap dengan gaji rendah.

 

“Kamu boleh menyemak dokumen kami,” kata seorang penduduk, Sazda sambil mengeluh berikutan orang Islam dilayan seperti penjenayah ekoran liputan media yang terpesong.

 

Kejadian itu berlaku beberapa hari selepas insiden serupa berlaku di tiga negeri, menyaksikan sejumlah orang cedera termasuk anggota polis.

 

Jenayah kebencian telah lama wujud

 

Serangan ini hanyalah contoh daripada sekian banyak insiden keganasan terhadap umat Islam di negara India, antara penduduk minoriti terbesar yang berjumlah lebih 200 juta.

 

Tragedi sedemikian telah dilaporkan pada tahun-tahun sebelumnya yang mana banyak yang menjadi tajuk utama di akhbar India.

 

Perpecahan agama di India telah lama wujud, tetapi pengkritik kerajaan berkata, keganasan terhadap umat Islam telah meningkat sejak 2014 di bawah kerajaan nasionalis Hindu pimpinan Modi.

 

Sebagaimana kata Profesor Tanweer Ijaz, Profesor Sains Politik di Universiti Delhi, keganasan sektarian bukanlah fenomena baru, tetapi ia berkembang seiring dengan strategi mereka yang berkuasa dan mobilisasi politik.

 

“Ketidakpercayaan sentiasa wujud antara bangsa dan agama di India, tetapi perpecahan kini diburukkan lagi oleh nasionalisme agama dan nasionalisme etnik.”

 

Umat Islam ditindas

 

Terdahulu semasa penggal pertama Modi berkuasa, terdapat banyak insiden di mana orang Islam diserang oleh orang-orang yang dipanggil ‘pengawal lembu’.

 

Ini kerana terdapat khabar angin bahawa mereka sedang makan daging lembu atau bahawa mereka cuba menyeludupnya kerana orang Hindu menganggapnya suci dan tidak mungkin disembelih.

 

Perdana Menteri tersebut tidak membenarkan serangan sedemikian tetapi dikritik kerana tidak mengutuknya dengan cepat.

 

“Kerajaan percaya bahawa pembunuhan di luar undang-undang adalah buruk di mana-mana sahaja, dan undang-undang dan ketenteraman adalah prerogatif negara dan ia bertanggungjawab ke atasnya,” kata Prakash Javadekar, seorang pemimpin kanan BJP.

 

Beliau menuduh media berat sebelah dan pilih kasih dan memberi tumpuan kepada serangan terhadap orang Islam.

 

“Jika anda melihat data rasmi, 160 penganut Hindu terbunuh daripada 200 orang yang dibunuh secara di luar undang-undang. Orang daripada semua agama menjadi sasaran,” katanya, tetapi dia tidak menyebut sumber data ini kerana India tidak mengumpul data tersebut.

 

Pada 2019, laman web semakan fakta yang mengira jenayah kebencian di India melaporkan bahawa lebih 90 peratus mangsa dalam tempoh 10 tahun lalu adalah Muslim.

 

Dalam pada itu, pelaku serangan tetap tidak dihukum terhadap tuduhan bahawa mereka ditaja secara politik oleh parti BJP pimpinan Modi, ketika seorang bekas menteri kerajaan menghormati lapan penganut Hindu yang disabitkan bersalah membunuh seorang Muslim.

 

“Serangan sebegini sangat biasa di India, dan hanya kerana kebebasan yang dinikmati oleh samseng ini,” kata penyelaras media sosial untuk parti pembangkang Kongres, Hassiba Amin.

 

Menurutnya, hari ini kebencian telah menjadi zalim, menyerang orang Islam telah menjadi wajar dan penyokong kebencian diberi ganjaran atas tindakan mereka.

 

Pengkritik mengatakan bahawa sejak Modi kembali berkuasa untuk penggal kedua pada 2019, skala keganasan terhadap umat Islam telah berkembang.

 

Seringnya keganasan itu bukan berbentuk fizikal tetapi lebih menyamar dan berniat jahat serta bertujuan untuk memburukkan minoriti Islam.

 

Sebagai contoh, pada tahun lalu apabila wabak pandemik melanda India, pemimpin Hindu termasuk Modi dan pegawai partinya menuduh lelaki Islam yang menghadiri perhimpunan agama di Delhi mengamalkan jihad Corona dengan terlibat membantu menyebarkan virus itu.

 

Ini kemudiannya diikuti dengan khabar angin ‘jihad roti-roti’ yang menyatakan bahawa cef Muslim yang membakar roti India akan meludah roti untuk menyebarkan virus dalam kalangan penganut Hindu.

 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa negeri telah menerima pakai undang-undang untuk membendung apa yang dipanggil ‘jihad cinta’, istilah anti-Islam yang digunakan oleh kumpulan Hindu untuk menunjukkan bahawa lelaki Islam memangsakan wanita Hindu untuk menukar agama mereka kepada Islam melalui perkahwinan.

 

Undang-undang turut digunakan untuk mengganggu dan memenjarakan lelaki Islam yang berkahwin dengan wanita Hindu. Wanita Islam juga tidak terlepas daripada serangan dan penderaan ini.

 

Semakin meruncing

 

Pada 2020, peserta perhimpunan anjuran bekas pemimpin parti BJP di Delhi melaungkan slogan menyeru umat Islam dibunuh.

 

“Ia adalah kempen yang tersusun sepenuhnya dan berterusan oleh ahli politik nasionalis untuk meradikalisasi orang Hindu supaya mereka percaya bahawa orang Islam mesti dipinggirkan jika orang Hindu mahu maju.”

 

Profesor Ijaz juga berkata bahawa serangan ke atas kelas pekerja Islam seperti tukang jahit, penjual buah-buahan, juruelektrik, tukang paip dan penjual kek juga merupakan percubaan untuk mengawal ekonomi dan pekerjaan melalui nasionalisme agama.

 

“Perpecahan agama semakin meruncing dan ketidakpercayaan semakin mendalam.”

 

Menurutnya, kebencian juga bertujuan untuk mengaut keuntungan dengan menjadikan orang Islam itu musuh kepada yang lain.

 

“Proses mencipta musuh berlaku dengan menyebarkan idea bahawa jika kita tidak memusnahkan yang lain, ia akan memusnahkan kita. Itulah sebabnya kebencian disemarakkan, ketakutan dicipta dan keganasan adalah sebahagian daripada naratif besar.”

 

Namun nasionalisme agama, kata Profesor Ijaz, adalah idea berbahaya yang boleh membawa kepada keganasan sektarian.

 

“Pihak berkuasa politik yang memerintah dalam demokrasi berparlimen memikul tanggungjawab. Berapa lama segala ini akan berakhir?”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia