Serang Ukraine: Rusia tersilap percaturan?

Presiden AS, Joe Biden berkata dalam ucapan di State of the Union bahawa rakan sejawatnya dari Rusia, Vladimir Putin tersilap percaturan kerana menyerang Ukraine.

 

“Enam hari lalu, Vladimir Putin berusaha untuk menggoncang dunia tetapi beliau tersilap percaturan dengan teruk,” tambah Biden.

 

Beliau menyatakan bahawa Putin kini lebih terpencil daripada dunia berbanding sebelum ini, dan dunia bebas membuat persepsi.

 

“Keupayaan Amerika Syarikat untuk bersatu dengan negara-negara dunia yang cintakan kebebasan dan kami tetap bersatu menghadapi pembohongan Rusia dengan kebenaran.”

 

Beliau turut mengumumkan bahawa akan menyertai sekutunya dalam menutup ruang udara Amerika kepada semua penerbangan Rusia, bagi meningkatkan pengasingan Rusia serta menambah tekanan tambahan ke atas ekonomi mereka.

 

Dengan pengumuman tersebut, Amerika Syarikat menyertai Kanada dan Kesatuan Eropah dalam menutup ruang udaranya kepada pesawat Rusia.

 

Sebelumnya, Presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula Von Der Leyen mengumumkan bahawa seluruh Kesatuan Eropah (EU) akan menutup ruang udaranya kepada pesawat Rusia, beberapa negara Eropah termasuk Jerman, Perancis dan Itali telah pun berbuat demikian.

 

Biden menyatakan bahawa Amerika Syarikat berhasrat untuk mengejar elit oligarki di Rusia yang menyokong Putin.

 

“Saya berkata kepada pemimpin Rusia yang korup, yang telah memperoleh berbilion dolar daripada rejim ganas ini bahawa Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat akan membentuk pasukan petugas untuk menyiasat jenayah itu.”

 

Amerika juga akan menyertai sekutu Eropah untuk mencari dan merampas kapal layar, pangsapuri mewah dan jet peribadi mereka.

 

Rusia melakukan jenayah perang?

 

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky berkata bahawa tentera Rusia telah melancarkan 56 serangan peluru berpandu dan menembak 113 peluru berpandu jelajah dalam tempoh lima hari sejak permulaan serangan mereka ke Ukraine.

 

“Hari ini, tentera Rusia dengan kejam menembak meriam ke bandar Kharkiv, ini adalah jenayah perang,” tambah Zelensky, dalam ucapan lewat malam Selasa di laman Facebooknya.

 

Beliau berkata, Kharkiv adalah sebuah bandar yang aman tanpa persediaan tentera, dan berpuluh-puluh saksi membuktikan bahawa serangan ini adalah pemusnahan yang disengajakan.

 

“Jenayah ini adalah pelanggaran semua perjanjian dan tiada seorang pun di dunia akan memaafkan kerana membunuh rakyat Ukraine yang aman, dan pastinya anda ke mahkamah antarabangsa untuk jenayah ini,” tambahnya.

 

Tegasnya, jenayah yang bersenjatakan peluru berpandu, bom juga artileri mesti dihentikan serta-merta dan dimusnahkan. Selain itu, mereka perlu memikirkan untuk mengenakan zon larangan terbang terhadap peluru berpandu Rusia, pesawat dan helikopternya.

 

“Negara seperti itu mesti ditutup semua pelabuhan dan lapangan terbang kepadanya, serta negara seperti itu tidak sepatutnya menerima ratusan bilion eksport tenaga,” tegasnya sambil menambah, membeli barangan Rusia ketika ini, bermakna membayar harga untuk membunuh orang.

 

Mengenai pusingan pertama rundingan antara Rusia dan Ukraine, Zelensky berkata bahawa rundingan itu berlaku setelah pengeboman berterusan dengan Rusia di tanah Ukraine.

 

“Boleh ada rundingan yang adil jika salah satu pihak tidak mengenakan pihak lain dengan artileri peluru berpandu pada masa rundingan, setakat ini, kami tidak mempunyai keputusan yang ingin diperolehi, dan Rusia telah menjelaskan kedudukannya,” kata Zelensky.

 

Beliau turut mengumumkan untuk menamatkan perang dan menerima beberapa isyarat, serta kemudiannya mereka akan memutuskan bagaimana untuk meneruskan rundingan pusingan kedua.

 

Rundingan yang tiada keputusan

 

Terdahulu Pejabat Presiden Ukraine berkata bahawa Presiden Belarus, Alexander Lukashenko telah memanggil Presiden Ukraine pada hari Ahad.

 

“Ahli politik bersetuju bahawa delegasi Ukraine akan bertemu dengan delegasi Rusia tanpa prasyarat di sempadan Ukraine-Belarus, berhampiran Sungai Pripyat.”

 

Berikutan itu, Alexander Lukashenko memikul tanggungjawab untuk memastikan semua pesawat, helikopter dan peluru berpandu yang ditempatkan di wilayah Belarus kekal di darat semasa perjalanan, mesyuarat dan kepulangan delegasi Ukraine.

 

Timbalan Menteri Dalam Negeri Ukraine, Yevgeny Lenin berkata bahawa perbincangan antara delegasi Rusia dan Ukraine telah berlangsung pagi Isnin, waktu tempatan.

 

Namun, sehingga kini tiada kesepakatan yang dicapai dengan pertemuan yang berlangsung itu.

 

Ukraine berhak mendapatkannya

 

Dalam perkembangan berkaitan, Zelensky menggesa agar Kesatuan Eropah (EU) meluluskan penyertaan Ukraine dengan segera.

 

“Kami menuntut EU untuk segera menggabungkan Ukraine menggunakan mekanisme baharu,” kata Zelensky dalam ucapan di televisyen.

 

Beliau berterima kasih kepada rakan kongsinya kerana berdiri bersamanya, tetapi matlamatnya adalah untuk bersama semua orang Eropah serta setaraf dengan mereka.

 

“Saya yakin bahawa kami berhak mendapatnya, dan saya pasti ia boleh.”

 

Zelensky mengumumkan bahawa beliau telah bercakap dengan Presiden Portugal, Lithuania, Perancis dan Poland, serta Perdana Menteri Belgium, Sepanyol dan United Kingdom, menekankan kepentingan sokongan tanpa syarat dan tidak pernah berlaku sebelum ini yang mereka berikan kepada Ukraine.

 

Tinggalkan Rusia

 

Berikutan situasi tegang yang terjadi, Kedutaan AS di Rusia menggesa rakyatnya untuk mempertimbangkan meninggalkan segera negara itu, memandangkan peningkatan bilangan syarikat penerbangan yang membatalkan penerbangan ke Rusia dan dari Rusia serta menutup ruang udara mereka kepada syarikat penerbangan Rusia.

 

“Rakyat AS harus mempertimbangkan meninggalkan Rusia dengan segera melalui cara yang masih ada,” ujar kedutaan itu dalam satu kenyataannya.

 

Jelasnya lagi, Kedutaan AS mengingatkan rakyatnya bahawa tahap amaran terhadap perjalanan ke Rusia adalah peringkat keempat.

 

Bilangan syarikat penerbangan yang mengumumkan pembatalan penerbangan ke Rusia dan dari Rusia meningkat, manakala banyak negara menutup ruang udara mereka kepada syarikat penerbangan Rusia.

 

Jordan sedia memberikan bantuan

 

Dalam pada itu, Menteri Luar Negeri Jordan, Ayman Safadi mengesahkan bahawa kementeriannya bersedia untuk memberikan semua bantuan yang diperlukan kepada pelajar Baitulmaqdis di Ukraine yang terkandas di sempadan, sebagai maklum balas kepada permintaan pengguna Twitter berhubung kemungkinan bantuan Kementerian Luar Negeri Jordan bagi mereka yang terkandas.

 

“Pelajar Baitulmaqdis di Ukraine telah terperangkap di sempadan selama beberapa hari dan tidak dapat masuk.”

 

Menurut status itu lagi, negara itu tidak membantu mereka kerana tidak memegang kewarganegaraannya dan mereka tidak memegang kerakyatan Palestin.

 

“Satu-satunya dokumen rasmi mereka ialah pasport sementara Jordan,” kata Moh’d Khair. 

 

Menerusi akaun Twitternya, Safadi menjawab bahawa Kementerian Luar Negeri dan perwakilannya di sempadan negara jiran Ukraine bersedia untuk memberikan mereka semua bantuan yang diperlukan serta segera menghubungi kementerian dan kedutaan  dengan segera.

 

“Mereka adalah rakyat kami, dan kami akan berkhidmat kepada mereka seperti kami berkhidmat kepada rakyat Jordan lainnya. Semoga Tuhan melindungi mereka dan mengembalikan semua rakyat kami dengan selamat.”

 

Dalam perkembangan berkaitan, Raja Jordan, Raja Abdullah II telah mengarahkan dua pesawat tentera ke Romania untuk memindahkan rakyat Jordan dan keluarga mereka keluar dari Ukraine melalui Romania dan Moldova.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia