Risalah 2: Perlukah khutbah Hari Raya di rumah?

Sebenarnya menyampaikan khutbah adalah sama seperti menyampaikan ucapan-ucapan yang lain. Cuma ia terdapat sedikit tambahan beberapa perkara yang menjadi rukun sepertimana pandangan dalam mazhab al-Syafie.

 

Pada tahun ini, umat Islam akan berhari raya Aidilfitri dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang tidak memungkinkan untuk diadakan solat sunat Hari Raya secara berjemaah di masjid atau di tempat lapang.

 

Oleh itu, timbul persoalan bagaimana mendirikan solat sunat Hari Raya di rumah masing-masing? Adakah ia perlu disertai dengan penyampaian khutbah?

 

Hal ini bukanlah sesuatu yang terlalu rumit. Hukum menyampaikan khutbah bagi solat Hari Raya adalah sunat. Menurut Imam al-Syaukani dalam kitabnya Nail al-Autar: “Aku tidak menemui sebarang pandangan mewajibkannya.”

 

Oleh yang demikian, solat Hari Raya adalah sah sekalipun tanpa diikuti dengan khutbah selepasnya. Namun, jika solat sunat Hari Raya dilakukan secara berjemaah di masjid atau tempat lapang tanpa disertai oleh khutbah hukumnya adalah makruh menurut mazhab al-Syafie.

 

Begitu juga halnya jika seseorang itu menghadiri solat sunat Hari Raya tetapi tidak mendengar khutbah atau bercakap-cakap ketika khutbah disampaikan atau meninggalkan majlis tanpa menunggu khutbah selesai, hukumnya makruh di sisi mazhab al-Syafie.

 

Walau bagaimanapun, melakukan solat Hari Raya secara bersendirian di rumahnya atau di tempat lain adalah sah serta tidak disunatkan disertai dengan khutbah (al-Nawawi, Kitab al-Majmuk).

 

Kesimpulannya, dalam suasana PKPB, umat Islam akan mendirikan solat sunat Hari Raya secara berjemaah di rumah masing-masing bersama ahli keluarganya.

 

Oleh yang demikian, perkara ini mempunyai keluasan berdasarkan perbahasan ulama fikah. Terdapat beberapa cadangan pilihan seperti berikut:

 

1. Ketua keluarga boleh menyampaikannya dengan membaca teks khutbah yang telah pun disediakan oleh mana-mana pihak.

 

2. Ketua keluarga juga boleh menyampaikan khutbah berupa pesanan dan nasihat daripada isi hati sanubarinya sendiri kepada makmum yang terdiri daripada isteri, anak dan ahli keluarga tercinta yang lain.

 

3. Seluruh isi keluarga juga boleh memilih untuk mengikuti siaran secara langsung Khutbah Hari Raya yang disiarkan dari Masjid Negara atau mana-mana tempat yang lain selepas mereka menunaikan solat sunat Hari Raya secara berjemaah.

 

4. Ahli kelurga atau seluruh isi rumah juga boleh untuk sekadar mendirikan solat sunat Hari Raya secara berjemaah tanpa disertai oleh khutbah.

 

Ustaz Dr Syazalie Hirman bin Ahmad Najib
Pengerusi
Majlis Hal Ehwal Syariah IKRAM
21 Mei 2020

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia