Rahmah yang dihadiahkan

Diri baginda Sallallahualaihiwasallam itu sendiri adalah rahmah. Sifat rahmah itu tercipta dan tercetak dalam dirinya meliputi seluruh aspek keperibadiannya. Fikirannya rahmah, perbuatannya rahmah dan tutur katanya rahmah.

Rahmahnya baginda Sallallahualaihiwasallam itu adalah anugerah Allah, Ar-Rahman dan Ar-Rahim kepada baginda dan merupakan hadiah-Nya kepada seluruh umat manusia serta seluruh alam semesta. Dalam hal ini, Allah Taala berfirman maksudnya:

“Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul daripada golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.” (At-Taubah: 128)

Melalui baginda yang dicetak dan diliputi dengan sifat rahmah, Allah turunkan kepada makhluk-Nya syariah yang penuh rahmah sebagaimana firman-Nya yang bermaksud:

Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam.” (Al-Anbiyaa’: 107)

Seorang mantan pendeta Yahudi, Abdullah bin Sallam radiallahuanhu melaporkan pemerhatiannya terhadap Rasul yang agung ini dengan berkata:

“Apabila Rasulullah Sallallahualaihiwasallam tiba di Madinah, orang ramai berkerumun ke arahnya termasuklah aku. Apabila aku terpandang wajahnya Sallallahualaihiwasallam, aku terus yakin bahawa wajahnya bukan wajah seorang pendusta. Ungkapan pertama yang aku dengar daripadanya ialah: “Wahai sekalian manusia, berikanlah makanan, hubungkanlah silaturahim, sebarkanlah salam, solatlah pada waktu malam ketika manusia sedang tidur, nescaya kamu akan masyuk syurga dengan selamat sejahtera.” (Ibnu Katsir)

Mesej yang penuh berinti rahmah. Dalam hadis lain, daripada Abdullah bin Umar bin al-Khattab radiyallhuanhuma meriwayatkan:

“Sesungguhnya Rasulullah Sallallahualaihiwasallam bersabda maksudnya: “Sesungguhnya di dalam syurga terdapat beberapa kamar, di bahagian luarnya boleh dilihat dari dalam dan di bahagian dalamnya boleh dilihat dari luar.”

Abu Musa al-Asy’ari radiallahuanhu bertanya: “Untuk siapakah bilik itu ya Rasulullah?” Baginda menjawab: “Untuk mereka yang lembut tutur katanya, yang memberikan makanan, yang berdiri menghadap Allah pada waktu malam ketika manusia lena di perbaringan.” (Riwayat Ahmad)

Kita perhatikan kedua-dua hadis di atas, baginda Sallallahualaihiwasallam memberikan perhatian kepada sifat rahmah terhadap sesama manusia; memberikan makanan, menghubungkan silaturahim, menyebarkan salam dan berbicara dengan tutur kata yang baik.

Ini bukan bermakna itu yang lebih utama daripada hubungan dengan Allah. Tetapi ia menggambarkan bahawa ibadah dan hubungan kita dengan Allah Subhanahuwataala yang dilakukan dengan penuh ikhlas akan terserlah kesan serta natijahnya pada akhlak dan sifat rahmah terhadap makhluk Allah.

Dan itulah dia intipati ajaran Islam yang membawa rahmah. Tanpanya, maka ibadah yang tidak henti-henti ketika sendirian tidak ada nilainya.

Dalam sebuah hadis riwayat Imam al-Bukhari dalam kitab Adabul Mufrad, ketika ada seorang sahabat menyampaikan kepada Nabi Sallallahualaihiwasallam tentang seorang wanita yang ahli ibadah tapi suka menyakiti tetangganya.

“Wahai Rasulullah, ada seorang wanita yang rajin solat malam, gemar berpuasa pada siang hari, giat melakukan amal kebaikan dan banyak bersedekah, namun dia sering menyakiti tetangganya dengan lisannya.” Mendengar laporan ini, Nabi Sallallahualaihiwasallam menjawab, “Tiada kebaikan padanya dan dia termasuk penghuni neraka.” Naudzu billahi min dzalik.

Ustazah Maznah binti Daud
Ahli DPN IKRAM

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia