Qiamullail, sahur bersama penghuni Rumah Kasih Harmoni

“Antara pengisian program ini adalah qiamullail, bersahur, subuh berjamaah serta penyampaian sumbangan duit raya, kuih raya, baju raya dan sumbangan makanan kering kepada 84 orang penghuni Rumah Kasih Harmoni,” kata pengarah program.

Beliau berkata, program Semarak Ramadan ini telah mula diusahakan oleh i-Bantu sejak awal Mac 2019 bagi menunaikan hajat pihak PERKIS KL-Duta untuk melaksanakan program sahur bersama anak yatim dan asnaf.

“Setelah membuat beberapa perbincangan, PERKIS bersetuju mengadakan program ini di Rumah Kasih Harmoni.”

Menurutnya, rata-rata daripada penghuni rumah ini merupakan anak yatim, fakir miskin, asnaf dan saudara baru berusia seawal enam bulan hingga 18 tahun daripada pelbagai latar belakang keluarga.

Dalam pada itu, terdapat juga penghuni yang diterima masuk atas arahan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana beberapa kes yang melibatkan JKM.

“Daripada temu bual bersama warden Rumah Kasih Harmoni, beliau memaklumkan terdapat 100 orang penghuni terdiri daripada 55 lelaki dan 45 perempuan.”

Manakala, daripada 100 orang penghuni ini, lebih 70 orang menginap di rumah tersebut manakala bakinya tinggal di asrama sekolah, madrasah ataupun tinggal bersama keluarga.

Semarak Ramadan merupakan program kerjasama kebajikan kali kelima antara PERKIS dan i-Bantu. Kerjasama sebelum ini ialah program cermin mata percuma, sumbangan pek ibadah dan pek kebersihan, edaran bubur lambuk dan bantuan pek kembali ke sekolah.

Turut menyumbang dalam program ini antaranya Studio Seni Kreatif, Nasi Lemak Saleha dan beberapa lagi penyumbang individu yang bersama-sama merebut peluang pahala berganda pada bulan Ramadan ini.

Turut hadir Pengerusi PERKIS KL-Duta En Shamshul Kamal Mohamed Nazri, Ketua Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PERKIS KL-Duta En Mohamad Nor Abdul Hamid, Ahli Jawatankuasa Pusat IKRAM Hj Nahar Md Nor, Setiausaha IKRAM Kuala Selangor Hj Muhamad Shamsudin Ahmad dan penyampai tazkirah Ustaz Khubaib Muhamad Asmadi.

Semoga kerjasama dalam program sebegini dapat diteruskan lagi pada masa hadapan dalam membantu lebih ramai lagi insan yang lebih memerlukan, insya-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia