Pramisi kemanusiaan HARMONI ke Filipina

Lawatan pramisi ini disertai Nurul Natasha Razak (CUCMS) sebagai Ketua Misi, Amir Shouqqie Norull Ahmad (MMU), Muhammad Akhiruddin Abas (USIM), Nur Adila Johri (MMU), Nurul Najihah Ishak (UniKL) dan Nur Asilah Soraya Lokman (UIAM).

Program selama empat hari ini memfokuskan perbincangan bersama rakan-rakan kerjasama di Filipina untuk memastikan kelancaran dan keberkesanan projek Harmoni Mission pada awal tahun hadapan.

Rakan-rakan kerjasama di Filipina antaranya Asean Youth Leader Forum Phillipines (AYLF PH), Markazossyabab Wal Thullab fi Filibin dan United Muslim-Christian Filipino Association (UMCFA).

“Pramisi amatlah perlu bagi memastikan kesesuaian tempat dan persekitaran sebelum menjalankan misi kemanusiaan,” kata Nurul Natasha.

Menurutnya, pramisi ini juga dianggap istimewa kerana melibatkan beberapa ahli Harmoni Mission 2.0 ke Marawi yang mana misi tersebut terpaksa dibatalkan pada saat akhir tahun lalu atas faktor keselamatan. 

  

Perbincangan bersama Markazossyabab Wal Thullab fi Filibin dan lawatan ke Madrasah Manila

Aktivis HARMONI juga melawat beberapa madrasah sekitar bandar Manila seperti Madrasah Metro Manila, Madrasah Manila dan Madrasah Abdul Rahman sangat membantu dalam memahami sistem pendidikan, budaya dan keperluan bagi sesebuah madrasah di Filipina.

Perbincangan bersama Presiden UMCFA turut meyumbang dalam memahami keadaan semasa penduduk di kawasan Baseco. Di samping perbincangan dan pertukaran ilmu, beberapa sumbangan turut diagihkan kepada kanak-kanak di sana berupa pek alat tulis, kit kesihatan dan goodies bag.

“Disangkakan keadaan luar kawasan Baseco sudah cukup mengejutkan diri untuk bersyukur, namun menjejaki kawasan Baseco dengan lebih dalam membuatkan diri rasa sangat bersyukur menjadi warganegara Malaysia tercinta,” kata Muhammad Akhiruddin.

  

Agihan goodies bag dan kit kesihatan di sekitar Baseco dan agihan pek alat tulis di Madrasah Abdul Rahman, Baseco

Semoga lawatan pramisi kali ini berjaya mencapai objektifnya sekali gus menghasilkan projek-projek yang memberi kebaikan jangka masa panjang buat penduduk di Filipina, insya-Allah.

Ikuti maklumat lanjut tentang misi-misi kemanusiaan Harmoni Mission di laman media sosial rasmi berikut:

Facebook: https://www.facebook.com/HARMONImission/
Instagram: https://instagram.com/harmonimission

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia