Potongan Kewangan ‘Perang Baru’ Terhadap Palestin

Potongan Kewangan ‘Perang Baru’ Terhadap Palestin | IKRAM

Perdana Menteri Palestin, Mohammad Ibrahim Shtayyeh mengkritik langkah Israel memotong kewangan lama dan baharu daripada dana Pihak Berkuasa Palestin (PA).

Katanya, usaha itu tidak lain hanyalah bertujuan untuk melemahkan badan itu secara kewangan dan institusi, serta menyekat prestasi kerjanya dalam berkhidmat kepada rakyat Palestin.

Beliau menegaskannya semasa mesyuarat mingguan kerajaannya bahawa tindakan lanun, rompakan dan membalas dendam yang diamalkan oleh Israel tidak akan mematahkan semangat rakyat Palestin serta kepimpinan mereka daripada bergerak ke hadapan dalam perjuangan politik, diplomatik dan undang-undang.

‘Perang Baru’ Terhadap Palestin

“Kami tidak akan menggadai hak dan keistimewaan rakyat Palestin demi wang.”

Shtayyeh menjelaskan, jumlah potongan berkaitan peruntukan banduan dan syuhada berjumlah kira-kira 2 bilion shekel (USD570 juta) dari awal tahun 2019 hingga akhir tahun 2022.

Manakala jumlah potongan berkaitan kesihatan, elektrik, air dan lain-lain pula berjumlah kira-kira 1.6 bilion shekel (USD460 juta) untuk tahun 2022 sahaja. 

“Israel memotong sejumlah 350 juta shekel (USD100 juta) setiap tahun sebagai komisen untuk mengutip wang rakyat Palestin daripada pusat hasil dan memindahkannya kepada mereka.”

Dalam pada itu, Perdana Menteri Palestin itu menganggap langkah-langkah ini sebagai ‘perang baru’ terhadap rakyat Palestin.

“Ia adalah pelanggaran terhadap perjanjian yang ditandatangani dengan rakyat Palestin,” tegas Shtayyeh.

Negara Arab Perlu Tegas Bersuara

Shtayyeh turut mengesahkan bahawa keputusan terkini yang dikeluarkan oleh mahkamah Israel iaitu pemotongan 139 juta shekel (USD40 juta) sebagai pampasan bagi warga Israel yang dibunuh oleh rakyat Palestin, adalah haram dan tidak sah.

“Kami tidak mengiktirafnya. Terdapat beberapa kes di mahkamah Israel terhadap Pihak Berkuasa Kebangsaan yang menganggapnya bertanggungjawab atas sebarang tindakan ketenteraan yang diambil oleh rakyat Palestin, dan kita tahu bahawa mahkamah Israel dipolitikkan, dan oleh itu keputusan mereka diketahui lebih awal dan sentiasa menentang kita.”

Berikutan itu, Shtayyeh menyeru negara Arab untuk melaksanakan keputusan sidang kemuncak Arab yang berkaitan dengan mengaktifkan jaringan keselamatan kewangan dan meneruskan bantuan kepada Palestin untuk membolehkannya menghadapi langkah-langkah kejam ini.

“Terima kasih kepada negara-negara Arab, Kesatuan Eropah, Algeria, Jepun dan beberapa negara lain yang terus menyokong rakyat Palestin dari segi kewangan,” ujar Shtayyeh dengan harapan bantuan tersebut dapat ditingkatkan lagi.

Perdana Menteri Palestin itu menyeru masyarakat antarabangsa agar memberi tekanan kepada Israel untuk menghentikan rampasan dana Palestin dan mengembalikan dana terkumpul serta kewangan Palestin yang telah ditahan sekian lama secara tidak adil.

Isu Palestin Dalam Agenda Arab

Timbalan Perdana Menteri Iraq dan Menteri Luar Negeri, Fouad Hussein menekankan keperluan untuk tujuan Palestin menjadi sebahagian terpenting dalam agenda Arab dan kebimbangan kolektif untuk semua pihaknya.

Beliau merujuk kepada sokongan negaranya untuk gerakan perpaduan yang diisytiharkan Palestin, di samping penyelarasan di peringkat serantau dan antarabangsa.

Pada Ahad, semasa pertemuannya dengan utusan Presiden Palestin, Setiausaha Jawatankuasa Pusat pergerakan Fatah, dan Pengerusi Majlis Tertinggi Belia dan Sukan, Leftenan Jeneral Jibril Rajoub, mereka membincangkan cara untuk meningkatkan kerjasama dua hala, sebagai tambahan kepada beberapa isu serantau dan perkembangan yang paling utama.

Hussein menegaskan bahawa perjuangan Palestin adalah perjuangan bersama dan kepentingannya untuk laluan strategik yang diingini untuk hak-hak rakyatnya.

“Kami menyeru pembentukan kumpulan hubungan yang berurusan dengan perjuangan Palestin bagi mewujudkan rangkaian serantau dan antarabangsa dari pelbagai hala.”

Selain itu, Hussein melahirkan rasa gembiranya atas sokongan Palestin untuk kejohanan bola sepak Piala Teluk ke-25, menunjukkan bahawa kejohanan itu mempunyai pelbagai dimensi, sejarah panjang dan peristiwa yang tersemat dalam fikiran peminat bola sepak Teluk dan Arab.

Perlindungan Antarabangsa Untuk Palestin

Pada hujung 2022, Shtayyeh menyeru negara-negara yang mengundi memihak, meminta pendapat nasihat undang-undang daripada Mahkamah Keadilan Antarabangsa berhubung pendudukan Israel di wilayah Palestin, untuk mengambil langkah-langkah pencegahan segera untuk memberikan perlindungan kepada rakyat Palestin.

Berikutan itu, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menerima pakai resolusi yang menyeru Mahkamah Keadilan Antarabangsa untuk memberikan pendapat mengenai implikasi undang-undang pendudukan Israel di wilayah Palestin.

Permintaan untuk menyatakan pendapat mengenai isu pendudukan Israel di wilayah Palestin hadir sebagai tindak balas kepada draf resolusi yang dikemukakan oleh wakil Palestin kepada Perhimpunan Agung PBB, dengan jumlah 87 undi menyokong, 26 negara menentang, dan 53 negara berkecuali.

Israel menduduki Tebing Barat, Gaza dan Baitulmaqdis Timur dalam perang 1967, dan berundur dari Gaza pada 2005, tetapi mengenakan sekatan di Gaza sehingga kini.

Kuwait Kecam Israel Serbu al-Aqsa

Terdahulu, Kementerian Luar Negeri Kuwait menyatakan kecaman keras terhadap menteri pelampau kerajaan pendudukan Israel, Itamar Ben Gvir yang menyerbu halaman Masjid al-Aqsa, di bawah perlindungan pasukan keselamatan Israel.

“Pencerobohan ini  merupakan provokasi kepada perasaan umat Islam dan pelanggaran resolusi legitimasi antarabangsa yang berkaitan; Ia datang dalam rangka percubaan berterusan pihak berkuasa pendudukan Israel untuk mengubah status quo sejarah dan undang-undang di Baitulmaqdis,” tegasnya.

Pada akhir 2022 lalu, Kuwait menyeru masyarakat antarabangsa untuk mengambil tindakan pantas dan berkesan untuk menghentikan pencabulan Israel dan memberikan perlindungan penuh untuk rakyat Palestin dan harta benda mereka, terutamanya di Baitulmaqdis.

Kementerian Luar Kuwait memberi amaran tentang akibat daripada pelanggaran ini.

“Pihak berkuasa pendudukan Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas kesan pelanggaran ini.”

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia