Piala Dunia Qatar 2022 dan Seruan Keindahan Islam

Piala Dunia Qatar 2022 dan Seruan Keindahan Islam | IKRAM

Pada 25 November lalu, satu khutbah Jumaat sebuah masjid di Kuwait memberi penerangan tentang Piala Dunia Qatar 2022, dan bagaimana Qatar bekerja untuk menjadikan acara sukan dunia ini sebagai medan untuk menyeru kepada Allah Yang Maha Esa.

Syeikh Dr Salah al-Muhaini memulakan khutbahnya dengan memetik sepotong ayat al-Quran yang bermaksud:

“Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan amal yang soleh dan berkata, “Aku seorang Islam.” (Fussilat: 33)

Beliau turut membacakan firman Allah dalam Surah an-Nahl ayat 125 yang bermaksud:

“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat daripada jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.”

“Salah satu gelanggang yang paling penting untuk menyeru kepada Tuhan Yang Maha Esa ialah padang sukan dan perhimpunannya kepada Islam,” ujar Syeikh al-Muhaini.

Barangkali, akan ada yang bertanya, “Bagaimana azan dikumandangkan dalam majlis-majlis sebegini dan terdapat kemungkaran?”

Beliau menjawab, “Apa yang kamu lihat? Bukan untuk memaksa, tetapi untuk menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.”

Bukan Sekadar Hiburan

“Bola sepak bukan lagi sekadar permainan, hiburan mahupun sukan tradisional, di mana pemain bersaing dan penonton menikmati apa yang ditonton.”

“Piala Dunia hari ini telah menjadi acara antarabangsa utama untuk sukan, politik, ekonomi, pelancongan, agama, budaya, Ia adalah salah satu unsur ‘kuasa lembut’ yang paling berpengaruh dalam jiwa dan minda,” tegas beliau.

Beliau turut menjelaskan, sebahagian daripada banyak kontroversi yang wujud dan perselisihan besar yang ditimbulkan oleh Barat mengenai penganjuran Qatar (sebagai negara Muslim) untuk Piala Dunia 2022, kerana mereka merasakan bahayanya penganjuran ini di Qatar.

Selain itu, Barat turut menghalang sebarang simpati terhadap isu-isu negara Arab dan Islam khususnya Palestin, malah menghukum mana-mana pemain yang bersimpati dengan syuhada Palestin dan lain-lain.

Dalam pada itu, pendakwah-pendakwah yang hebat dan terkenal telah dijemput menyampaikan syarahan dan seruan Islam semasa Piala Dunia, apatah lagi menerbitkan banyak ayat-ayat al-Quran dan hadis yang menunjukkan toleransi Islam melalui poster, lukisan, kod bar dan lain-lain.

Budaya Arab dan Islam

Khutbah Jumaat itu turut memuji usaha yang dilakukan Qatar sebelum bermulanya Piala Dunia:

“(Qatar) mencegah minum alkohol dalam perlawanan, kempen untuk memperkenalkan tudung dan mengedarkannya kepada wanita, menghalang apa-apa pakaian yang mengandungi lambang homoseksual (LGBTQ) semasa berlangsungnya Piala Dunia.”

Melalui khutbah Jumaat itu juga, beliau menyatakan bahawa apa yang Qatar telah lakukan ialah menonjolkan budaya Arab dan Islam, serta menyampaikan mesej ini kepada semua orang dengan mengeksploitasi Piala Dunia 2022 ini.”

Syeikh al-Muhaini berkata dalam khutbahnya:

“Tidak ada perosak yang melebihi kepentingan untuk membawa manusia ke dalam agama Allah dan mengeluarkan mereka daripada kegelapan kepada cahaya, sebagaimana menyeru kepada Tuhan Yang Maha Esa melalui eksploitasi acara sukan adalah satu kebaikan. Kami memohon kepada Allah agar menuliskan bagi mereka yang menjaganya dan yang mengerjakannya balasan pahala.”

Khutbah itu juga sebagai menjawab kritikan daripada mereka yang tidak bersetuju Qatar melaksanakan demikian serta  yang mencari justifikasi yang tidak ada kaitan dengan Piala Dunia serta dengan mempersoalkan usaha tersebut.

Negara Arab Yang Pertama

Dalam aspek ini, Syeikh al-Muhaini berkata:

“Ini adalah mulut dan hati yang sakit yang tidak perlu menghiraukannya. Sebaliknya, marilah kita memecahkan kebekuan intelektual di mana banyak daripada mereka yang menyertai seruan Islam.”

“Dan kami menggalakkan usaha yang dilakukan dalam menyeru orang lain dan kami mencapai segmen yang tidak kami temui di masjid, kami mengajak mereka kepada agama Allah, dan marilah kita berterima kasih kepada pendakwah yang mempunyai fikiran yang menarik dan tidak tegar atas usaha mereka semasa Piala Dunia ini.”

Qatar menganjurkan kejohanan bola sepak terbesar dunia untuk musim ini, yang bermula di Doha sejak 20 November lalu dan akan berterusan sehingga 18 Disember 2022.

Menurut Forbes, penganjuran Piala Dunia menelan belanja lebih USD220 bilion sebagai kos tertinggi Piala Dunia, yang menunjukkan bahawa Qatar telah membina semula negaranya untuk tujuan ini.

Sebelum itu, kerajaan Qatar telah mempersiapkan pembinaan stadium mega, ruangan taman dan hotel, juga pengangkutan untuk menampung pelawat yang bilangannya di luar jangka.

Hakikatnya, Kejohanan Piala Dunia FIFA adalah kesempatan untuk negara tuan rumah menonjolkan identiti budaya mereka, dan ia biasanya dianggap sebagai titik permulaan untuk idea yang lebih luas mempromosikan negaranya.

Menyerlah ke Seantero Dunia

Dalam beberapa hari selepas bermulanya Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar, beritanya menguasai perbincangan pengguna media sosial Arab.

Antaranya di media sosial tular selepas tersebarnya klip video yang dikatakan mendokumentasikan kehadiran pendakwah terkenal India, Dr Zakir Naik. 

Twittter yang berkongsi klip itu menunjukkan bahawa Doha menjemput Zakir Naik untuk memberi syarahan tentang Islam semasa Piala Dunia FIFA Qatar 2022.

Adakah pendakwah Islam India terkenal Zakir Naik benar-benar tiba di Qatar? Pada video tersebut menunjukkan, “Pendakwah Zakir Naik melawat salah satu stadium Piala Dunia, sementara beberapa penganjur dan pegawai mengiringinya.”

Namun, tiada satu pun halaman rasmi pendakwah terkenal India itu di media sosial yang mengesahkan berita kehadirannya di Qatar, dan mereka juga tidak menyiarkan klip tersebut.

Selain itu, masih belum ada sebarang komen rasmi daripada mana-mana pihak berkuasa Qatar yang mengesahkan kesahihan klip yang beredar.

Media BBC juga tidak dapat mengesahkan ketulenan klip itu secara bebas. Bagaimanapun, melalui carian laman web aplikasi Tik Tok, didapati ia diterbitkan empat hari sebelum ia tersebar di platform Twitter.

Perasmian Yang Memukau

Pada 20 November lalu, seantero dunia tertumpu kepada Qatar. Sepanjang 30 minit, Doha menggunakan semua keupayaannya untuk mempesonakan penontonnya, dengan upacara pembukaan untuk Piala Dunia FIFA 2022 yang pertama kali diadakan di negara Arab dan dalam suasana yang sama sekali berbeza daripada suasana mana-mana negara sebelum ini.

Stadium Al Bayt di ibu negara Qatar menjadi tuan rumah majlis perasmian besar-besaran, dengan reka bentuknya yang diilhamkan berkonsepkan khemah tradisional Badwi, mempersembahkan kecemerlangan lukisan oriental.

Selain itu, majlis perasmian yang disampaikan oleh artis antarabangsa serta ratusan pemuzik Arab yang kesemuanya berusaha untuk menggabungkan tradisi Qatar dan budaya global.

Pemuda Qatar Menginspirasi

Salah satu segmen yang paling menonjol dalam majlis itu ialah perasmian pemuda Qatar, Ghanem al-Muftah untuk Piala Dunia dengan ayat-ayat suci al-Quran Surah al-Hujurat ayat 13 yang bermaksud:

“Wahai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu kenal-mengenali. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Ghanem Aa-Moftah dilahirkan pada 5 Mei 2002, mengalami sindrom penarikan caudal, iaitu gangguan kongenital yang jarang berlaku apabila bahagian bawah tulang belakang tidak terbentuk sepenuhnya sebelum dilahirkan.

Akibat penyakit ini, Ghanem menjalani hidupnya dengan separuh badan setelah kehilangan sebahagian besar tulangnya. Walau bagaimanapun, pemuda Qatar itu belajar dan bekerja keras sehingga dirinya menjadi salah seorang yang aktif dalam masyarakat Qatar dan dunia.

Beliau berusaha untuk memotivasikan rakan-rakan OKU untuk mengatasi kesukaran dan mencapai impian mereka. Usahanya dalam bidang ini mendapat pujian daripada perintis laman komunikasi yang menggelarnya ‘Qatar yang memberi inspirasi.’

Nama tokoh muda Qatar itu muncul sejak enam bulan lalu, selepas Jawatankuasa Tertinggi Piala Dunia Qatar memilihnya sebagai duta rasmi untuk kejohanan itu sebagai salah satu nama yang memberi inspirasi dan berpengaruh di Qatar dan dunia.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Penyiaran dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia