Perjuangan lawan COVID-19 di Sabah di tahap kritikal

“Beberapa strategi dan pendekatan akan diambil untuk memutuskan rantaian penularan wabak berkenaan di negeri itu iaitu berdasarkan kepada pemantauan komuniti, pengesanan kontak dengan mencari, menguji, mengasing dan merawat semua individu yang dijangkiti serta memutuskan rantaian jangkitan seterusnya dengan memperketat sempadan negeri dan daerah,” jelasnya.

 

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba menerusi laman Twitter beliau hari ini berkata, sebanyak 1,899 petugas kesihatan melalui pelantikan kontrak bagi tujuan menyokong perkhidmatan kesihatan semasa penularan wabak COVID-19 akan ditambah. 

 

“KKM telah pun mengambil langkah segera dengan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kedah, Sabah dan Selangor,” ujarnya.

 

Namun, selaras dengan perkembangan semasa yang menunjukkan trend peningkatan semula wabak COVID-19, tambahan seterusnya diperlukan bagi petugas kesihatan.

 

Antara petugas kesihatan sokongan tambahan yang dipohon adalah pegawai penyelidik, jururawat, penolong pegawai perubatan, penolong pegawai kesihatan persekitaran, juruteknologi makmal perubatan dan pembantu tadbir (perkeranian/operasi dan kewangan).

 

Pada Ahad, Kementerian Kesihatan telah melaporkan sebanyak 561 kes baharu di negara ini dengan Sabah mencatatkan jumlah tertinggi, sebanyak 488 kes.

 

Berikutan itu, sekitar satu juta pelajar yang belajar di 1,754 buah sekolah di beberapa negeri di Malaysia tidak dapat menjalani sesi persekolahan seperti biasa selepas kes pandemik koronavirus (COVID-19) meningkat semula.

 

Sabah merekodkan jumlah penutupan sekolah yang paling tinggi iaitu sebanyak 1,296 buah sekolah yang melibatkan seramai 500,000 pelajar.

 

Penutupan sekolah mulai 10 Oktober sehingga 25 Oktober itu terpaksa dilakukan selepas kes-kes COVID-19 di negeri itu masih menunjukkan peningkatan.

 

Dalam pada itu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) turut mengambil keputusan yang sama untuk menutup sebanyak 298 buah sekolah di seluruh daerah Petaling di Selangor mulai 12 Oktober hingga 25 Oktober.

 

“Biarpun bukan berada dalam zon merah, ibu bapa ada hak dan pilihan sendiri untuk tidak menghantar anak -anak ke sekolah kerana risau dengan situasi angka COVID-19 yang meningkat kini,” ujar Pakar Kesihatan Awam Fakulti Perubatan Dan Sains Kesihatan UPM, Prof Madya Dr Malina Osman.

 

Namun menurutnya, mereka perlu terus menyediakan persekitaran yang kondusif supaya anak-anak mereka tidak terus ketinggalan dalam silibus pembelajaran.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia