Perbezaan Sambut Raya: Antara Teknologi dan Tradisi

Perbezaan Sambut Raya: Antara Teknologi dan Tradisi | IKRAM

Di Malaysia, sambutan hari raya merupakan salah satu perayaan yang paling ditunggu-tunggu oleh semua lapisan masyarakat. Ia melambangkan semangat kebersamaan dan kegembiraan setelah berjaya menempuh ujian Ramadan.

Ia merupakan hari bagi keluarga, sanak saudara dan sahabat handai berkumpul untuk bersilaturahim serta saling bermaaf-maafan. Namun, perbezaan sambutan hari raya suatu ketika dahulu dan sekarang semakin ketara, terutama dari sudut penggunaan teknologi.

Penting bagi kita untuk mengenali perbezaan sambutan hari raya dahulu dan sekarang dari sudut teknologi agar kita dapat mengaplikasikan teknologi secara bijak dan tidak melupakan nilai-nilai tradisional yang masih penting serta perlu dikekalkan dalam masyarakat kita.

Platform Beli-belah Dalam Talian

Dahulu, sambutan hari raya di Malaysia dirayakan secara tradisional dan sederhana. Persediaan untuk menyambut hari raya biasanya dimulakan beberapa minggu sebelum sambutan, dengan membersihkan rumah, memasak kuih-muih raya dan membeli baju baru.

Semua aktiviti ini dilakukan secara manual dan mengambil masa yang lama. Penggunaan teknologi adalah amat terhad pada masa itu. Namun kini, kemajuan teknologi telah membawa perubahan dalam cara kita berbelanja semasa sambutan hari raya.

Dahulu, kita perlu pergi ke pasaraya atau kedai-kedai untuk membeli barang-barang keperluan untuk menyambut hari raya. Namun, kini dengan adanya platform beli-belah dalam talian, kita boleh membeli barang-barang tersebut dengan lebih mudah dan cepat tanpa perlu keluar dari rumah.

Semua ini membuatkan persediaan untuk menyambut hari raya menjadi lebih mudah dan menjimatkan masa.

Aplikasi e-Duit Raya

Aplikasi e-duit raya juga semakin popular dalam kalangan masyarakat Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dahulu, proses memberi dan menerima duit raya melibatkan penggunaan wang kertas atau syiling yang dimasukkan ke dalam sampul raya dan kemudiannya diberikan kepada kanak-kanak. 

Wang kertas ini perlu ditukar kepada nilai yang lebih kecil di bank. Sampul raya juga perlu dibeli dari pasar raya.

Namun, dengan kemunculan aplikasi e-Wallet, proses memberi dan menerima duit raya semakin mudah, cepat dan lebih selamat kerana tidak perlu risau kehilangan wang fizikal.

Ia juga dapat meminimumkan interaksi fizikal. Penggunaan teknologi e-Wallet juga memberi kemudahan kepada pengguna kerana ia dapat dilakukan di mana-mana sahaja, pada bila-bila masa dengan hanya menggunakan aplikasi di telefon pintar.

Ia juga membolehkan pengguna untuk menghantar duit raya kepada lebih ramai orang secara serentak tanpa perlu menghadapi kesukaran membahagikan wang fizikal kepada setiap penerima.

Perkhidmatan e-Kad Raya

Satu lagi contoh bagaimana teknologi telah mengubah sambutan hari raya di Malaysia ialah menerusi perkhidmatan e-kad raya. 

Dahulu, seseorang perlu menulis kad raya dan menghantar melalui pos atau menghantarnya secara langsung. Namun, kini dengan kemunculan perkhidmatan e-kad raya, seseorang boleh menghantar kad raya dalam bentuk digital dengan hanya beberapa klik sahaja.

Ini memudahkan kita untuk menghantar kad raya kepada rakan dan keluarga yang jauh.

Fotografi dan Media Sosial

Selain itu, teknologi juga telah membawa perubahan dalam cara kita mengambil gambar semasa sambutan hari raya.

Dahulu, kita hanya mengambil gambar-gambar raya dengan kamera biasa dan kemudian membawanya ke kedai fotografi untuk dicetak.

Namun, kini dengan penggunaan telefon pintar dan aplikasi sosial media, kita boleh mengambil gambar dengan lebih mudah dan cepat serta berkongsi gambar-gambar tersebut dengan keluarga dan sahabat melalui platform media sosial.

Penggunaan media sosial semasa sambutan hari raya juga boleh membantu kita untuk berhubung dengan keluarga dan sahabat yang jauh daripada kita. 

Risiko Teknologi

Namun, penggunaan teknologi juga membawa risiko yang perlu diambil kira semasa sambutan hari raya. Contohnya, penggunaan telefon pintar semasa berkumpul bersama keluarga boleh mengganggu suasana dan kebersamaan.

Kita perlu ingat bahawa sambutan hari raya adalah satu waktu yang kita perlu berkumpul bersama keluarga dan sanak saudara dengan sebenar-benarnya tanpa gangguan teknologi.

Aspek keselamatan dan privasi perlu diambil kira semasa menggunakan platform beli-belah dalam talian dan aplikasi e-duit raya.

Seperti aplikasi mudah alih lain, ia memerlukan pengguna untuk memasukkan maklumat peribadi mereka untuk tujuan pengesahan dan memerlukan penggunaan Internet atau rangkaian mudah alih yang selamat untuk menjalankan transaksi. 

Walaupun teknologi telah membawa perubahan dalam sambutan hari raya, namun tradisi dan kebudayaan yang baik masih perlu dihargai dan diwarisi.

Masyarakat Malaysia masih perlu menghargai kebudayaan tradisional seperti memasak kuih-muih raya, memakai baju raya dan berkunjung ke rumah saudara mara dan sahabat handai semasa sambutan hari raya.

Perbezaan Ketara

Kesimpulannya, perbezaan sambutan hari raya zaman dahulu dan sekarang semakin ketara, terutama dari aspek penggunaan teknologi semasa sambutan hari raya di Malaysia.

Teknologi telah membantu membuatkan persediaan untuk menyambut hari raya lebih mudah dan cepat dengan adanya platform beli-belah dalam talian, aplikasi e-duit raya, perkhidmatan e-kad raya dan media sosial.

Akan tetapi, ia juga membawa risiko kepada kebersamaan kita semasa sambutan hari raya.

Oleh itu, kita perlu mengetahui batas penggunaan teknologi semasa sambutan hari raya dan memastikan bahawa kita tetap mengutamakan kebersamaan dengan keluarga dan sanak saudara sambil memanfaatkan kemudahan teknologi yang ada dengan bijaksana.

Ts. Mohd Fitri Edros 
Timbalan Ketua Pegawai Teknologi Maklumat, Pusat Pengurusan & Pembangunan Digital, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Penafian: Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia