Kemeriahan Syawal: Makan Berpada, Raya Bergaya

Kemeriahan Syawal: Makan Berpada, Raya Bergaya | IKRAM

Setelah hampir sebulan Ramadan, kini umat Islam yang berpuasa secara berdisiplin dapat menuai hasil nikmat kesihatan fisiologi dan psikologi yang lebih baik berbanding waktu sebelumnya.

Kesan fisiologi ini termasuk beroleh tubuh badan yang lebih sihat dan segak kesan daripada penurunan paras gula dalam darah, lemak, kolesterol dan tekanan darah sistolik.

Apabila ibadah puasa diselarikan pula dengan ketekunan memperbanyakkan ibadah kerohanian dengan penuh penghayatan, seseorang mampu untuk meraih ketenangan dan kedamaian dalam hidupnya.

Semua nikmat ini diperolehi percuma oleh semua dengan hanya menjalani ibadah puasa sepertimana yang dituntut oleh Allah Taala.

Manfaat Puasa

Banyak kajian telah membuktikan hikmah puasa yang dapat menaikkan fungsi kesihatan seseorang melalui amalan menahan makan dan minum daripada fajar terbit sehingga matahari terbenam selama sebulan.

Bahkan perbuatan ini turut dapat mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit yang bersarang dalam badan sebagai alternatif kepada pengambilan ubat-ubatan bagi penyakit tertentu.

Hasil kajian-kajian sains ini membuktikan kebaikan puasa melalui penemuan-penemuan yang sukar dinafikan.

Didapati amalan berpuasa dapat menambah baik fungsi dan kesihatan otak, mengawal penyakit diabetes, mengurangkan faktor risiko penyakit kardiovaskular dan menghasilkan hormon anti penuaan.

Nah, begitu banyak sekali hikmah yang diperoleh manusia melalui ibadah yang diwajibkan Tuhan ini. Namun, manusia seakan-akan terlupa mesej berpuasa yang ingin diterapkan sepanjang madrasah Ramadan menjelang tibanya bulan Syawal. 

Ramadan dikaitkan sebagai bulan tarbiah bagi menaikkan kawalan diri. Bagaimanapun,  apabila tibanya Syawal, sebaliknya pula berlaku dan menjadi waktu membalas dendam dengan pengambilan makanan tanpa beringat-ingat. 

‘Serangan’ Makanan

Kawalan pemakanan semasa berpuasa telah menyebabkan berat badan dapat diturunkan dan penyakit yang dihadapi terkawal. 

Namun, apabila berlaku perubahan rutin makan yang tidak terkawal pada bulan Syawal, tidak hairan apabila berlakunya kenaikan semula berat badan dan terjadi serangan pelbagai penyakit. 

Memang benar keenakan hidangan air bergula yang pelbagai perisa, ketupat, rendang dan beraneka juadah biskut raya sukar untuk ditolak begitu sahaja apabila bertandang ke rumah saudara mara dan sahabat handai.

Malah, boleh terlupa seketika atau saja-saja melupakan paras kandungan minyak, lemak tepu dan ketinggian gula dalam juadah yang kebiasaannya hanya dijamu setahun sekali.

Rasanya terasa begitu enak di mulut untuk ditahan-tahan. Namun begitu beringatlah, awasilah pengambilan makanan sekiranya mahu hidup beterusan dengan tahap kesihatan yang baik.

Gaya Hidup Sihat

Menurut laporan yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Ogos tahun lalu, diet pemakanan yang tidak sihat dalam kalangan warga Malaysia telah menyumbang kepada dua pertiga (68.8%) kos kehilangan produktiviti akibat kematian pramatang penyakit kardiovaskular.

Sehubungan itu, KKM telah menghasilkan Pelan Strategik Mengurangkan Gula dalam Kalangan Rakyat Malaysia (2023-2025) sebagai langkah proaktif memastikan gaya hidup pemakanan sihat diutamakan.

Pelan kerajaan ini dialu-alukan bagi memantapkan kesedaran amalan pemakanan berkhasiat dalam kalangan rakyat. Walau bagaimanapun, harus disedari bahawa suatu perubahan itu hanya berkesan apabila ada kesedaran dan kemahuan yang kuat serta disertai dengan tindakan yang konsisten oleh individu itu sendiri. 

Cakna Cara Makan Sihat

Mulakan langkah pertama dengan meneruskan semangat pengamalan pemakanan sihat pada bulan Ramadan ke bulan seterusnya dengan penuh kesedaran.

Pentingkan pengambilan makanan bernutrisi dan elakkan berlebihan ambil makanan yang bergoreng, banyak perasa tambahan dan kandungan gula tinggi. 

Persoalannya, apakah cara untuk mengetahui makanan yang diambil itu berlebihan atau sudah cukup untuk kadar seharian?

Berdasarkan saranan Panduan Diet Malaysia, saranan pengambilan kalori bagi lelaki dewasa yang sihat dan kurang aktif adalah 2,000 kkal sehari, manakala bagi wanita dewasa dalam kategori ciri yang sama adalah sekitar 1,500 kkal sehari. 

Tentunya pengiraan kalori menjadi rumit sekiranya perlu dikira satu persatu. Maka cara yang lebih mudah dan praktikal adalah mengamalkan diet suku-suku separuh. 

Panduan diet ini meletakkan kuantiti hidangan sayur-sayuran atau buah-buahan adalah separuh pinggan, manakala makanan berupa bijirin dan protein masing-masing diambil ruang suku daripada saiz pinggan. 

Pinggan yang diisi mengikut diet suku-suku separuh ini kebiasaannya mencapai 400 hingga 500 kkal sepinggan. Mudah untuk mengira pengambilan kalori seharian dengan membahagikan setiap hidangan berdasarkan disiplin diet suku suku separuh. 

Digalakkan juga mengambil pinggan yang kecil untuk mengawal kuantiti saiz makanan. Utamakan pengambilan nutrisi dalam lauk. Misalnya bagi makanan seperti rendang dan lodeh, utamakan ambil sumber protein dan lebihkan sayur-sayuran. 

Elakkan daripada mengambil kuah sehingga menjadi nasi banjir kerana kuah biasanya mengandungi lemak dan minyak yang tinggi. 

Bagi mengawal selera makan pula, mulakan menu dengan buah-buahan dahulu. Apabila perut sudah penuh dengan serat, kebiasaannya nafsu untuk makan berlebihan dapat dikurangkan. Kemudian, rancang dan pilih menu makanan untuk mengelakkan daripada mencuba pelbagai rasa makanan secara semberono.

Makan Berpada, Raya Bergaya

Sekiranya terlebih makan pada hari itu, susuli dengan aktiviti membakar kalori. Apa yang penting, makan secara sedar. Ambil makanan secara sederhana, nikmati dan makan perlahan-lahan sedikit demi sedikit dan bukan dalam kuantiti yang banyak sekaligus. 

Sekiranya dahulu penyakit kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi dikaitkan dengan penyakit warga emas, kini penyakit ini sudah normal menular pada mereka yang berusia 30-an dan 40-an.

Sayangi diri, makan berpada supaya beraya dengan bergaya. Kita adalah apa yang kita makan.

“..dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.” (Al-a’raaf: 31)

Basmin Maarof
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia