Perang Palestin-Israel: Garis Masa 100 Hari di Gaza

Perang Palestin-Israel: Garis Masa 100 Hari di Gaza | IKRAM

Ketika perang ke atas Gaza telah memasuki hari ke-100, Israel masih meneruskan kempen ketenteraannya yang dilancarkannya selepas Hamas melakukan serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas selatan Israel pada 7 Oktober 2023. 

Serangan tersebut telah membunuh 1,200 orang dan menjadikan 250 tebusan, 130 daripadanya masih lagi ditahan di Gaza.

Pada malam Sabtu lalu, beribu-ribu orang di Tel Aviv memperingati peristiwa 7 Oktober tersebut. Sejak permulaan perang, tentera Israel telah memusnahkan sebahagian besar Semenanjung Gaza, dari kota Gaza di utara hingga Khan Yunis di selatan.

Israel mendakwa kononnya Hamas kini telah sangat lemah dan menurut Israel Defense Forces (IDF), hampir tidak dapat berfungsi sebagai pasukan tersusun di utara Gaza.

Tetapi jumlah orang awam yang terbunuh dalam pengeboman Israel adalah sangat besar, lebih 24,000 orang, sebagaimana yang diumumkan Kementerian Kesihatan di Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas. Sebilangan besar daripada mereka pula adalah wanita dan kanak-kanak, manakala beribu-ribu lagi dipercayai mati di bawah runtuhan.

Dalam perkembangan lain, Pegawai Palestin melaporkan bahawa sebanyak 85 peratus penduduk Gaza telah kehilangan tempat tinggal. Ketika lebih banyak bantuan kini memasuki Gaza, Penyelaras Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan keadaan itu sebagai tidak tertanggung.

Faten Abu Shehadeh adalah salah seorang daripada lebih dua juta rakyat Palestin yang tinggal di Gaza. Faten memerlukan dialisis biasa, yang merupakan salah satu sebab yang mendorong dia dan keluarganya untuk berpindah ke selatan. 

Rumahnya kini hanyalah sebuah khemah plastik di Khan Yunis, dengan bunyi dron Israel terbang di atas kepala mereka.

“Gaza telah musnah. Tiada lagi Gaza, tiada hospital, tiada pendidikan. Anak-anak kita telah kehilangan tahun-tahun persekolahan mereka, dan Gaza tidak lagi hidup,” ujar Faten.
Tekanan antarabangsa

Israel berada di bawah tekanan antarabangsa yang semakin meningkat untuk mempertimbangkan gencatan senjata kerana tahap penderitaan orang awam sudah sampai ke peringkat melampau.

Malah sekutu terdekatnya, Amerika Syarikat, yang secara konsisten mengiakan “hak” Israel untuk “mempertahankan diri” dan menghalang berlakunya peristiwa sebagaimana 7 Oktober lalu, telah berulang kali memberitahu Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bahawa jumlah kematian orang awam adalah terlalu tinggi.

“Pengeboman sembarangan yang dilakukan oleh Israel akan menyebabkan Israel kehilangan sokongan di seluruh dunia,” kata Presiden AS, Joe Biden.

Dalam pada itu, seorang penulis untuk akhbar Israel Haaretz, Gideon Levy berkata, perang dalam bentuk semasa akan berterusan selagi Amerika membenarkan Israel berbuat demikian.

“Saya tidak fikir ia akan mengambil masa beberapa minggu lagi. Tetapi ini tidak bermakna bahawa perang telah berakhir kerana jika Israel tidak berundur dari Gaza, akan ada tentangan, dan jika ada tentangan, akan ada balas dendam.”

Tambahnya lagi, ketika tentera Israel terus menyerang kedudukan Hamas di tengah dan selatan Gaza, nampaknya menamatkan perang adalah sesuatu yang jauh daripada niat Netanyahu.

Peperangan tidak akan berakhir?

Dalam media negaranya, Israel berkata, peperangan tidak akan berakhir sehingga Hamas dikalahkan sepenuhnya. Masa depan terdekat di seluruh rantau itu, terutamanya untuk beribu-ribu orang awam yang tinggal dalam keadaan mengerikan di Gaza, kelihatan sangat suram.

Perang semasa telah menjadi perang paling lama yang dilancarkan Israel sejak tahun 1948.

Berikut ialah ‘time line’ yang paling menonjol dalam perang antara Israel dan Hamas sepanjang 100 hari yang lalu:

7 Oktober 2023: Mujahidin Hamas di Semenanjung Gaza menyerbu selatan Israel dan melakukan serangan yang mengorbankan 1,200 warga Israel dan menjadikan 240 tebusan di Gaza, menurut statistik Israel.

Israel kemudiannya mula melancarkan serangan udara balas ke atas Semenanjung Gaza yang padat penduduknya dan mengenakan kepungan menyeluruh ke atasnya.

Berikutan keadaan itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengumumkan bahawa Israel berada dalam keadaan perang.

8 Oktober: Hizbullah Lubnan yang disokong oleh Iran memasuki barisan dan melakukan serangan dan pengeboman, sebagai solidariti dengan gerakan Hamas, merentasi sempadan menentang Israel, dan yang terakhir melakukan serangan balas Israel.

13 Oktober: Israel meminta 2.3 juta penduduk Kota Gaza berpindah dan bergerak ke selatan. Israel kemudian mendesak untuk mengosongkan seluruh utara.

Ini menyebabkan ratusan ribu penduduk Semenanjung Gaza kehilangan tempat tinggal dan meninggalkan rumah mereka, dan sering melarikan diri beberapa kali ketika tentera Israel mara.

17 Oktober: Letupan di Hospital Ahli Baptist di Gaza menyebabkan ratusan maut dan cedera serta mencetuskan kemarahan global.

Terdapat pertukaran tuduhan antara Israel dan Palestin mengenai tanggungjawab atas kejadian itu.

Biden membatalkan lawatan berjadual dengan pemimpin Arab dan memperbaharui sokongannya terhadap Israel untuk mempertahankan diri, tetapi ia juga meminta rakyat Israel untuk tidak dibutakan oleh kemarahan mereka.

19 Oktober: Sebuah kapal perang Tentera Laut AS memintas peluru berpandu dan dron yang dilancarkan dari Yaman ke arah Israel.

Kumpulan Houthi Ansar Yaman berjanji untuk menyerang kapal-kapal Israel di Laut Merah dalam apa yang digambarkan sebagai solidariti terhadap Gaza.

21 Oktober: Trak pertolongan cemas memasuki Gaza dari sempadan Rafah yang melintasi Mesir selepas beberapa hari kontroversi diplomatik dan krisis kemanusiaan yang semakin teruk di Semenanjung.

27 Oktober: Israel melancarkan serangan darat berskala besar di Gaza, selepas seminggu pencerobohan terhad, serta berikrar untuk membebaskan semua tebusan dan menghapuskan Hamas.

31 Oktober: 15 tentera Israel terbunuh dalam pertempuran di Gaza, menyebabkan kerugian terbesar yang dialami oleh tentera Israel dalam sehari semasa perang.

1 November: Pemindahan bermula dari Gaza melalui persimpangan Rafah untuk kira-kira 7,000 pemegang pasport asing, dua warganegara, keluarga mereka dan orang yang memerlukan rawatan perubatan segera. Bagaimanapun, sebahagian besar penduduk Gaza masih tidak dapat meninggalkan Semenanjung Gaza.

9 November: Israel menuduh Syria mengambil bahagian dalam perang selepas pelancaran dron, dikatakan dari wilayah Syria, yang melanda bandar Eilat di selatan Israel.

Keesokan harinya, tentera Israel mengumumkan bahawa ia akan menyerang tentera yang melancarkan perarakan.

15 November: Tentera Israel menyerbu Hospital al-Shifa, hospital dan kompleks perubatan terbesar di Gaza, selepas pengepungan yang berlangsung beberapa hari, dengan alasan bahawa hospital itu digunakan untuk menyembunyikan ibu pejabat bawah tanah pejuang Hamas.

Tuduhan ini dinafikan oleh pentadbiran hospital. Kakitangan perubatan hospital mengumumkan kematian pesakit, termasuk bayi yang baru lahir, kerana kekurangan kuasa dan bekalan elektrik. Beberapa minggu kemudian, semua hospital yang berkhidmat di bahagian utara Gaza terhenti perkhidmatannya.

21 November: Israel dan Hamas mengumumkan gencatan senjata dan perjanjian untuk menghentikan pertempuran selama empat hari dan menukar tebusan wanita dan kanak-kanak yang ditahan di Gaza untuk wanita dan remaja Palestin yang ditahan oleh Israel di penjaranya.

Gencatan senjata kemudian dilanjutkan selama seminggu, dan 105 tebusan telah dibebaskan sebagai pertukaran untuk kira-kira 240 tahanan Palestin, sebelum perjanjian itu dibatalkan dan perang disambung semula pada 1 Disember.

4 Disember: Tentera Israel melancarkan serangan darat besar pertamanya di selatan Gaza di pinggir Khan Yunis selepas keruntuhan gencatan senjata.

Pertubuhan antarabangsa mengatakan bahawa perluasan kempen ketenteraan akan memburukkan lagi keadaan kemanusiaan.

12 Disember: Peralihan dalam retorik AS yang menyokong Israel berikutan kenyataan Presiden AS Joe Biden bahawa pengeboman sewenang-wenangnya Israel terhadap Gaza merugikan sokongan antarabangsa.

Washington menggesa Israel membuat lebih banyak usaha untuk melindungi orang awam dan mengurangkan perang kepada kempen yang lebih menyasarkan pemimpin Hamas.

15 Disember: Tentera Israel tersilap membunuh tiga tebusan di Gaza.

22 Disember: Menteri Pertahanan Israel mengumumkan kemasukan Iraq ke dalam perang di Gaza berikutan pengumuman oleh Kumpulan Pejuang Islam di Iraq melancarkan serangan jarak jauh ke atas Israel.

26 Disember: Tentera Israel melancarkan serangan darat besar ke atas kawasan di tengah Semenanjung Gaza, didahului dengan kempen serangan udara.

1 Januari 2024: Israel mengumumkan permulaan menarik balik beberapa tenteranya dari utara Gaza dalam fasa baharu kempennya yang lebih disasarkan, yang dikatakan akan berterusan selama beberapa bulan. Sementara itu, pertempuran sengit berterusan berlaku di kawasan selatan.

11 Januari: Pesawat perang, kapal selam Amerika dan Britain melancarkan berpuluh-puluh serangan udara ke atas beberapa bandar Yaman sebagai tindak balas terhadap serangan yang dilakukan oleh Houthi ke atas kapal di Laut Merah.

Dalam sesi pertamanya, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mendengar kenyataan pembukaan dalam kes Afrika Selatan menuduh Israel melakukan kempen pembunuhan beramai-ramai terhadap penduduk Palestin. Sebagaimana dijangka, tuduhan ini dinafikan Israel.

12 Januari: Pemerintah Pusat AS mengumumkan pelaksanaan serangan terbarunya ke atas tapak radar Houthi di Yaman menggunakan peluru berpandu serangan darat Tomahawk.

Demikianlah perjalanan ‘garis masa’ tentang peperangan di Gaza, hingga membuatkan sekalian manusia di seluruh dunia tidak senang duduk dengan tindakan Israel yang tidak berperikemanusiaan.

Selepas peperangan berlarutan 100 hari, Hamas pada Ahad menyiarkan rakaman video tiga tawanan Israel ditahan di Gaza yang menggesa kerajaan mereka menghentikan serangan terhadap kumpulan pejuang Palestin itu.

Menerusi rakaman berdurasi 37 saat itu, Hamas menampilkan Noa Argamani, 26, Yossi Sharabi, 53, dan Itai Svirsky, 38, yang turut disertakan sari kata elektronik yang menyatakan: “Nasib mereka akan dimaklumkan esok.”

Terdahulu, Hamas berkata, pihaknya terputus hubungan dengan beberapa tawanan ketika rejim Zionis mengebom Gaza, selain memaklumkan mereka mungkin terbunuh sepanjang siri serangan terbabit.

Pegawai Israel bagaimanapun enggan mengulas mesej awam Hamas berhubung tawanan terbabit, selain menggambarkannya sebagai perang psikologi.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Foto: Middle East Eye

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia