Pengepungan Gaza: Menyorot Sejarah Hitam Amerika

Pengepungan Gaza: Menyorot Sejarah Hitam Amerika | IKRAM

Ketika perang Hamas melawan Israel berlarutan ke minggu kesepuluhnya, Amerika Syarikat dan sekutunya secara terang-terangan terus memekakkan telinga terhadap suara dan kritikan dunia.

Ia menunjukkan sokongan kuku besi kepada Israel untuk meneruskan serangan biadabnya terhadap Gaza yang telah meragut 18,787 nyawa rakyat Palestin yang tidak bersalah (sehingga 15 Disember 2023).

Apabila kita mengkaji sejarah keji Amerika Syarikat (AS) sendiri dalam menangani penduduk peribuminya sendiri, kita boleh menemui banyak persamaan dengan sejarah pendudukan Palestin.

Dalam kajian 2019, penyelidik dari University College of London (UCL) menganggarkan bahawa apabila Christopher Columbus datang pada 1492, terdapat kira-kira 62 juta orang asal yang tinggal di Amerika Selatan, Tengah dan Utara. Dalam tempoh kira-kira 100 tahun, peneroka Eropah membunuh kira-kira 56 juta atau 90% penduduk asal di seluruh Amerika.

Bilangan penduduk asal Amerika (istilah awal yang digunakan ialah Red Indian) di Amerika Utara dianggarkan antara 5-10 juta. Namun menjelang 1800, jumlah itu jatuh menjunam kepada 600,000. 

Menurut Biro Bancian Amerika Syarikat pada tahun 1900, hanya terdapat kira-kira 237,000 orang asal Amerika yang masih tinggal. Dalam tempoh kira-kira 400 tahun, penduduk asal Amerika telah berkurangan kepada 5% atau 2.5 peratus daripada bilangan asalnya, bergantung pada bilangan populasi asal yang anda gunakan.

Banyak suku kaum, contohnya puak Pequot, Mohegan dan Massachusetts telah dimusnahkan sepenuhnya. Strateginya adalah dengan memaksa mereka menjalani proses pensterilan dan asimilasi, bahkan ada juga yang dibunuh lalu dipotong kulit kepala mereka sebagai bukti dan pembunuhnya diberi ganjaran kewangan oleh kerajaan.

Dalam artikel Januari 2023 bertajuk “Layanan Amerika Syarikat terhadap penduduk asal Amerika: Sejarah kawalan dan pengabaian yang menyedihkan dan kejam di Amerika Syarikat”, Dr Michael Kryzanek dari Bridgewater State University USA menulis bahawa “sejarah layanan kerajaan Amerika Syarikat terhadap orang asal Amerika penuh dengan janji yang mungkir, pengusiran paksa dari tanah mereka sendiri, rentetan pembunuhan yang menyerupai genosid dan kedegilan untuk menghormati hak asasi manusia”. 

Sejak tahun 1970-an, ahli akademik Amerika telah mula menggunakan istilah “pembunuhan beramai-ramai” untuk mengecam dasar AS terhadap orang asal Amerika. 

Buku seperti American Holocaust: The Conquest of the New World oleh David E. Stannard, seorang profesor di Universiti Hawaii, dan A Little Matter of Genocide oleh Ward L. Churchill, bekas profesor di University of Colorado, mengejutkan ahli-ahli akademik pada ketika itu.

Blood and SoilA World History of Genocide and Extermination from Sparta to Darfur oleh Ben Kiernan, seorang profesor di Universiti Yale, memberikan penerangan ringkas tentang pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh Amerika Syarikat terhadap orang asal Amerika secara berperingkat.

An American Genocide: The United States and the California Indian Catastrophe, 1846-1873 oleh Benjamin Madley pula membongkar pembunuhan beramai-ramai orang asal Amerika oleh kerajaan AS semasa Kerubut Emas Caliornia (California Gold Rush).

Contoh kekejaman terlalu banyak. Sebagai contoh, semasa 1830 – 1850, Akta Penyingkiran India 1830 telah dikuatkuasakan. Suku-suku kaum telah dipindahkan secara paksa dari wilayah selatan ke barat Mississippi menggunakan kuasa tentera yang luar biasa.

Puak-puak ini diletakkan dalam kawasan penempatan sementara yang pada dasarnya adalah kem tahanan (bayangan Gaza) dan tidak dibenarkan pulang ke tanah air nenek moyang mereka.

Penduduk peribumi menentang langkah-langkah ini yang membawa kepada peperangan, contohnya Perang Sioux Besar. Ia membawa kepada pertempuran seperti Custer’s Last Stand dan memuncak kemudiannya pada tahun 1890, apabila tentera mengumpulkan puak Lakota dan melucutkan senjata mereka yang membawa kepada penyembelihan kejam 250 lelaki, wanita dan kanak-kanak India di Wounded Knee dalam kawasan Montana Timur.

Scalping atau memotong kulit dahi dengan rambut yang melekat pada musuh yang mati adalah amalan orang asal Amerika yang menunjukkan kepahlawanan dalam pertempuran. Walau bagaimanapun, peneroka dan kerajaan negeri menggunakan amalan itu untuk menghapuskan penduduk tempatan dengan memberikan ganjaran untuk kulit kepala orang asal.

Sebagai contoh, dalam Deklarasi Perang 1756  terhadap suku Lenni Lenape, Gabenor Pennsylvania Robert Hunter Morris berkata, “Untuk kulit kepala setiap musuh lelaki India yang berumur di atas 12 tahun, sebagai bukti mereka dibunuh, jumlah 130 keping daripada lapan.”

Hari ini terdapat 324 tanah rizab peribumi Amerika dengan 574 suku yang diiktiraf. Jumlah kawasan yang diduduki oleh puak-puak ini telah mengecil kepada 2 peratus daripada jumlah keseluruhan keluasan tanah di Amerika Syarikat.

Ironinya, walaupun orang asal ini adalah orang pertama yang menetap di Amerika, kerakyatan AS tidak diberikan kepada mereka sehingga 1924, 148 tahun selepas pengisytiharan kemerdekaan daripada Britain pada 1776. Lebih teruk lagi, hanya pada tahun 1965 mereka diberi hak untuk mengundi.

Menurut Profesor Emerson Baker, seorang profesor Universiti Salem yang pakar dalam sejarah New England, “Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa penduduk asal Amerika berada di sini lebih dahulu dan bahawa penjajah telah memanipulasi sebaik mungkin untuk mengeluarkan mereka dari tanah mereka sendiri. Mereka tidak tahu betapa teruknya ia dilaksanakan.”

Perhatikan, bukankah ada persamaan luar biasa pada nasib yang menimpa orang asal Amerika dengan rakyat Palestin yang tidak berdaya?

Pendudukan oleh pendatang dari negara yang jauh entah dari mana ke atas tanah yang sudah diduduki peribumi, penjajahan melalui kekerasan senjata, perpindahan dari tanah air tradisional mereka, janji keamanan yang sentiasa dimungkiri, penderitaan akibat peperangan dan kebuluran, keadaan hidup sekarang yang menyedihkan, penjajah kemudiannya mendakwa tanah sebagai milik mereka dan bersyarah secara mendabik dada tentang kebaikan demokrasi, kebebasan dan hak asasi manusia dan entah apa-apa lagi kepada dunia.

Jadi, lupakan tentang slogan “Amerika negara bebas,” tentang Statue of Liberty sebagai simbol Amerika sebenar dan bahawa rakyat Amerika menghargai keadilan dan mengelakkan apa jua bentuk ketidakadilan.

Sejarah berkenaan layanan terhadap penduduk asal mereka sendiri menyangkal naratif ini. Israel dengan bangga mendakwa bahawa ia adalah satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah. Sungguh keji kenyataan daripada rejim aparteid ini.

Sememangnya seseorang boleh mengatakan bahawa Israel menggunakan buku panduan yang sama seperti Amerika Syarikat, “abang besar” yang membiayai dan menyokongnya. 

Mereka begitu yakin bahawa AS pasti akan melindungi dan membenarkan keterlaluan serta ketidakadilan yang dilakukannya ke atas rakyat Palestin.

Jadi, lain kali anda mendengar Presiden Biden dengan angkuh bercakap tentang “Amerika Syarikat sebagai juara demokrasi dan pembela kebebasan dunia,” ingatlah apa yang negaranya telah lakukan terhadap penduduk asal mereka sendiri.

Prof Dr Awaluddin Mohamed Shaharoun
Ahli IKRAM Academia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia