Pandemik membarah di negara Bollywood

Tragedi yang mengerikan dilaporkan di India sungguh menyentak seantero dunia ketika negara ini mengalami peningkatan mendadak dalam jumlah kes pandemik Covid-19 yang melanda.

 

Penularan di negara Bollywood ini sangat drastik dan jumlah kematian serta yang dirawat meningkat dengan ketara. Bukan hanya krisis domestik untuk India sahaja, tetapi krisis yang membimbangkan menular ke seluruh dunia.

 

Sebagaimana kata ketua saintis di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Sumiya Swaminathan:

“Virus ini tidak mengenal batas, kewarganegaraan, usia, jantina atau agama serta apa yang berlaku sekarang di India, sayangnya, telah merebak di negara lain.” 

 

Wabak ini telah mendedahkan bagaimana hubungan dunia, sekiranya sesebuah negara mempunyai tahap jangkitan yang tinggi, maka negara itu boleh menjadi pembawa virus dan merebak ke negara lain.

 

Mutan berganda

 

Tetapi kerisauan utama yang wujud adalah mengenai tingginya kadar jangkitan di India dan ketakutan terhadap strain (virus) baru yang muncul di India yang disebut B.1.617, hinggakan ada yang mengungkapkannya sebagai ‘mutan berganda’ kerana menggabungkan dua mutasi yang berbeza.

 

Dalam pada itu, terdapat beberapa bukti kajian makmal yang menunjukkan bahawa strain ini lebih mudah disebarkan, bahkan pada tahap yang kecil serta sesetengah antibodi juga sukar untuk mengawalnya. Namun, para saintis masih menilai sejauh mana penurunan imuniti dalam memerangi virus yang melanda ini.

 

“Saya rasa tidak ada bukti bahawa ia adalah ketegangan yang mengatasi sistem kekebalan tubuh. Namun, ia tidak bermaksud tidak dapat diatasi dengan vaksin,” kata Pengarah Inisiatif Genome Covid-19 di Wellcome Sanger Institute, Sr Jeff Barrett, baru-baru ini.

 

Realitinya, semakin besar jumlah kes jangkitan Covid-19 di suatu negara, semakin besar kemungkinan munculnya strain baru kerana setiap jangkitan tunggal memberi peluang kepada virus untuk berkembang, dan menurut sumber yang dipercayai, mutasi baru dapat menjadikan vaksin tersebut tidak efektif.

 

Pengarah Genome Consortium di United Kingdom, Profesor Sharon Peacock pula berkata:

“Cara untuk menghalang penyebaran strain virus yang muncul adalah dengan mencegah pembiakannya di dalam tubuh kita. Jadi, cara terbaik untuk mengawal strain baru pada masa ini adalah dengan mengawal penyebaran penyakit di peringkat global.”

 

SOP dan vaksinasi adalah penting

 

Vaksinasi sedang berlangsung dengan sangat perlahan di India, sehingga kini hanya 10 peratus penduduk negara ini yang menerima dos pertama vaksin dan kurang dua peratus daripada jumlah vaksinasi yang ada.

 

Walaupun India adalah pusat pengeluar vaksin terbesar di dunia (Institut vaksin India), maka inilah juga menjadi penyebab lain mengapa peningkatan jumlah kes di India akan mempengaruhi seluruh dunia.

 

Pada Mac lalu, pihak berkuasa negara tersebut menghentikan sejumlah besar eksport vaksin Oxford dan AstraZeneca ketika jumlah jangkitan mulai meningkat.

 

Larangan itu termasuk vaksin yang ditetapkan untuk inisiatif Kovacs yang ditaja oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyediakan vaksin ke negara-negara membangun dan miskin.

 

Global Vaccine Alliance (Gavi) dan rakannya mengambil inisiatif PBB mengatakan pada hari Isnin lalu, bahawa ia masih menunggu bilakah bekalan akan disambung semula dari India kerana tentunya akan mempengaruhi program vaksinasi di beberapa negara.

 

Oleh itu, menurut para pakar, banyak vaksin yang diusahakan oleh negara ini untuk meningkatkan pengeluarannya akan digunakan secara tempatan kerana keadaan buruk di negara tersebut kerana ini adalah yang pertama.

 

“Kami benar-benar perlu melipatgandakan vaksinasi secepat mungkin. Jika tidak, virus akan berusaha dan melakukan segala daya untuk terus menyebar dari seorang ke orang yang lain,” kata Swaminathan.

 

Di peringkat global pula, tidak ada tanda-tanda bahawa penyebaran wabak ini semakin surut kerana kelajuannya merebak dan mengancam satu negara demi satu negara.

 

Hakikatnya situasi di India adalah peringatan suram untuk dunia bahawa tidak ada antara kita yang akan bertahan dan selamat kecuali semua orang selamat.

 

Dunia terkesan

 

WHO melaporkan bahawa strain coronavirus bermutasi di India telah dikesan di sekurang-kurangnya 17 negara antaranya Belgium, Switzerland, Greece dan Itali. Ketegangan ini telah menyebabkan krisis kesihatan yang belum pernah terjadi sebelumnya di India, bahkan di dunia.

 

India menjadi pusat wabak ini beberapa hari lalu dengan penyebaran strain bermutasi India yang merupakan negara paling ramai penduduk selepas China dan mencatatkan rekod tertinggi harian setiap hari.

 

Pada minggu lalu, India mencatatkan angka 352,991 kes baharu sehari hingga menyebabkan jumlah kematian tertinggi di dunia, selain merekodkan 2,812 kematian, jumlah tertinggi di negara itu.

 

India adalah negara keempat yang paling teruk terjejas akibat jangkitan dengan lebih 192,000 kematian. Seterusnya dilaporkan bahawa kematorium (tempat membakar mayat) telah beroperasi pada kelajuan yang sangat melampau beberapa hari ini.

 

Virus versi India ini dikategorikan dengan menggabungkan dua mutasi yang berbeza, yang menjadikannya mudah menembusi sistem imun, hingga mereka yang telah menerima vaksin dan telah pulih daripada Covid-19 ini dijangkiti semula dengan mudah.

 

Strain Coronavirus B.1.617 India yang ditemui itu dianggap sebagai mutan berganda kerana ia merangkumi dua mutasi pada tahap permukaan iaitu E484Q dan L452R.

 

Kedua-dua mutasi itu satu persatu yang diketahui sebelumnya kerana E484Q sama dengan versi E484K yang muncul di Britain, Afrika Selatan dan Brazil. Mutasi L452R juga terdapat dalam versi California, CAL.20C.

 

Tetapi yang membimbangkan sekarang ialah versi India ini yang merangkumi dua mutasi berganda, sesuatu yang belum pernah terjadi sebelum ini.

 

Boleh jadi ini puncanya!

 

Sebenarnya negara itu tidak menangani pandemik yang melanda ini dengan cukup serius. Kerajaan  negara itu telah membenarkan SOP dilonggarkan dengan cepat serta acara besar-besaran turut dibiarkan berleluasa.

 

Tidak terkecuali rakyat negara itu yang merasakan pandemik ini sebagai sesuatu yang tidak memberi kesan kepada mereka, maka merebaklah virus itu dengan pantasnya.

 

Dengan jumlah kematian yang mendadak di India disebabkan oleh wabak tersebut, mayat mangsa dibakar secara besar-besaran. Namun menurut WHO, situasi ini membimbangkan kerana ia cepat merebak dan gejala penyakit di dalam tubuh mangsa lebih serius dan lebih lama.

 

Menurutnya lagi, dengan maklumat yang tidak mencukupi dan boleh dipercayai mengenai mutan berganda yang muncul di India ini, boleh jadi akan mengubah penilaian yang ada setelah mempunyai maklumat yang cukup dalam hal ini.

 

Mutasi ini juga berbahaya bagi orang yang telah divaksin atau yang telah pulih kerana mereka mungkin juga tidak terlindung daripada Covid-19 versi India  ini.

 

Walaupun begitu, pakar kesihatan dan ahli epidemiologi Parti Sosial Demokrat, Karl Lauterbach dalam tweetnya menunjukkan kajian baru dari India yang mengesahkan keberkesanan vaksin terhadap versi B.1.617.

 

Bagaimana pula kerajaan di negara kita menangani kenaikan kes yang berlaku kini? Janganlah sudah terhantuk baru terngadah. Bersikaplah dengan adil dalam penguatkuasaan, dan sikap ‘double standard’ antara golongan ‘kayangan’ dan rakyat marhaen perlu dihapuskan!

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia