Naib Presiden IKRAM hadiri diskusi jenayah syariah

Diskusi anjuran bahawa International Institute of Advanced Islamic Studies (IAIS) Malaysia dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah dirasmikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato’ Dr Mujahid Yusof.

Dalam ucapannya, Dato’ Mujahid menggesa supaya sistem kehakiman Syariah melaksanakan keseimbangan dalam penghakimannya dan tidak hanya memberi tumpuan kepada hukuman agar ia selaras dengan prinsip Islam sebagai ‘rahmatan lil alamin’.

Katanya, falsafah “Rahmatan Lil Alamin” (rahmat buat seluruh alam) seperti yang terkandung dalam al-Quran diperlukan bagi menangani persepsi negatif yang semakin meningkat terhadap sistem kehakiman mahkamah syariah.

“Perlu ada keseimbangan antara hukuman dan pemulihan dalam pelaksanaan hukuman mengikut undang-undang Syariah,” kata Mujahid.

“Falsafah badan kehakiman mestilah beralih daripada menghukum demi melaksanakan kepentingannya kepada falsafah hukuman pemulihan yang lebih bertimbang rasa.”

Sebanyak empat pembentangan telah dikemukakan dalam persidangan meja bulat ini oleh Pengasas IAIS Malaysia, Prof Mohammad Hashim Kamali dan Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Prof Adjung Dato’ Dr Mohd Naim Mokhtar.

Turut menyampaikan pembentangan pensyarah UIAM, Prof Madya Dr Zulfakar Ramlee dan Ketua Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Dr Arik Sanusi Yeop Johari.

Usai pembentangan, sesi diteruskan dengan perbincangan daripada semua tetamu jemputan yang terdiri daripada para mufti negeri, ketua-ketua hakim syarie, bahagian-bahagian penguatkuasaan syariah, agensi penyelidikan dan dasar serta wakil-wakil NGO Islam diikuti dengan rumusan persidangan.

Sumber: benarnews.org

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia