MH370: Takziah daripada Wanita IKRAM

Pengumuman Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Najib Tun Razak pada jam 10 malam 24 Mac 2014 yang mengesahkan kehilangan kapal terbang MAS MH370  di Lautan Hindi disambut dengan perasaan sedih oleh seluruh rakyat Malaysia. Wanita IKRAM ingin merakamkan ucapan takziah kepada seluruh ahli keluarga  penumpang dan anak-anak kapal MH370.

Setelah lebih 17 hari usaha pencarian dilakukan tentunya kaum keluarga ternanti-nanti berita yang pasti untuk merungkai misteri di sebalik kehilangan pesawat tersebut. Kami mengharapkan ahli keluarga dan rakan-rakan penumpang dan anak kapal MH370 akan terus tabah dan cekal atas ujian besar ini.

Bagi kita yang beragama Islam, marilah kita amalkan apa yang diajar oleh Rasulullah SAW dalam suasana genting seperti ini;

Ummu Salamah berkata, saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Tidak ada seorang Muslim pun yang ditimpa suatu musibah lalu mengucapkan apa yang diperintahkan oleh Allah:

اِنَّا لِلَّهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ, اَللَّهُمَّ أَجِرْنِي فِي مُصِيْبَتِي وَاخْلِفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا

yang artinya: “Sesungguhnya kita ini milik Allah dan kepada-Nyalah kita kembali,ya Allah berikanlah kepadaku ganjaran atas musibah ini dan gantikanlah dengan yang lebih baik darinya,” kecuali Allah akan menggantikannya yang lebih baik darinya’. Maka ketika Abu Salamah (suamiku) wafat, aku bergumam, siapa di kalangan kaum Muslimin yang lebih baik dari Abu Salamah, sebuah keluarga yang pertama kali berhijrah kepada Rasulullah. Tetapi aku lalu mengucapkan do’a tersebut. Allah pun menggantikanku dengan Rasulullah. (HR Muslim)

Sesungguhnya setiap sesuatu yang berlaku adalah ketentuan dari Allah yang Maha Berkuasa dan kita meyakini bahawa pasti ada kebaikan dan hikmah dari peristiwa ini.

Wanita IKRAM juga terus berharap dan berdo’a  agar usaha-usaha  mencari bukti fizikal pesawat MH370 termasuk kotak hitam yang kini diteruskan oleh pihak berkuasa akan segera membuahkan hasil yang diharapkan. Penemuan ini amat penting demi memberi ketenangan kepada keluarga dan rakan-rakan yang ditinggalkan.

Doa kita untuk  penumpang dan anak kapal pesawat MH370.


Ustazah Maznah Daud

Ketua

Wanita Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM)

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia